Γήπεδο Προσφυγικών: 17 Οκτωβρίου 1927- 17 Οκτωβρίου 2022

Το γήπεδο Προσφυγικών φιλοξένησε ολόκληρη την ιστορία του πατραϊκού ποδοσφαίρου με ομάδες και ποδοσφαιριστές θρύλους που πέρασαν από εκεί τις προηγούμενες δεκαετίες

Προσφυγικών

17 Οκτωβρίου 1927 – 17 Οκτωβρίου 2022. Κοιτάξτε πώς τα φέρνει η ζωή.. Πριν από ακριβώς 95 χρόνια, έγιναν τα εγκαίνια του «του παρά τα προσφυγικά Σταδίου του «Ολυμπιακού Πατρών» και 95 χρόνια μετά, το ιστορικό γήπεδο Προσφυγικών λειτουργεί ξανά όπως πρέπει. Σαν να «εγκαινιάζει» μια νέα εποχή, έτοιμο να γράψει και να διηγηθεί ιστορίες τον επόμενο αιώνα.
ΠροσφυγικώνΗ Πάτρα του 1927 και η Πάτρα του 2022. Δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι, καθώς μέσα στα χρόνια άλλαξαν τόσα πολλά. Το γήπεδο Προσφυγικών φιλοξένησε ολόκληρη την ιστορία του πατραϊκού ποδοσφαίρου με ομάδες και ποδοσφαιριστές θρύλους που πέρασαν από εκεί τις προηγούμενες δεκαετίες.

Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη συνοικία συνέβαλαν στην πρόοδο του ποδοσφαίρου με την ίδρυση ομάδων που έγραψαν ιστορία. Το 1925, ο Ολυμπιακός Πατρών, αμέσως μετά την ίδρυσή του προχώρησε στην κατασκευή του γηπέδου στη θέση που βρίσκεται μέχρι σήμερα. Το γήπεδο Προσφυγικών ήταν ιδιοκτησία Πετρομανιάτη και το νοίκιαζε ο Αχιλλέας Γεροκωστόπουλος για τον Ολυμπιακό.
Τα εγκαίνια του γηπέδου έγιναν στις 17 Οκτωβρίου 1927 όταν ο Ολυμπιακός Πατρών είχε νικήσει 4-1 τον Ολυμπιακό Αθηνών σε φιλικό παιχνίδι. Διαβάζουμε στον «Νεολόγο» της εποχής:
Προσφυγικών«Χθες το απόγευμα εγένοντο επισήμως τα εγκαίνια του παρά τα προσφυγικά Σταδίου του «Ολυμπιακού Πατρών» διά της συναντήσεως εις ποδοσφαιρικό αγώνα της Α’ ομάδος τούτου μετά του Ολυμπιακού Αθηνών. Παρέστησαν ο Νομάρχης κ. Αναστ. Μπενούκας, ο Δήμαρχος κ. Βλάχος και αρκετό πλήθος φιλάθλων.
Τη 4.15 μ.μ. άρχεται ο αγών υπό τη διαιτησία του γεν. γραμματέως της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Σωματείων κ. Λωρέντη. Μετά το πέρας του αγώνος προσεφέρθησαν αναψυκτικά εις την Αθηναϊκήν Ομάδα υπό του διοικ. Συμβουλίου του Ολυμπιακού Πατρών, το οποίος προσεφώνησε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Αθηνών, κ. Κούμπελος, εις τούτον δε απήντησεν ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, κ. Πουλόπουλος και δι ολίγων ο πρόεδρος κ. Κουρμουλής. Οι Αθηναίοι παίκται ανεχώρησαν χθες τας εσπέρας ατμοπλοϊκώς δι’ Αθήνας». Τα επόμενα χρόνια απέκτησε τις περίφημες λαμαρίνες και αποτέλεσε έδρα για όλες τις ομάδες της Πάτρας στα πρωταθλήματα της Ενωσης.
ΠροσφυγικώνΤο 2000 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά φυσικός χλοοτάπητας στο γήπεδο Προσφυγικών και εκεί αγωνίστηκε κυρίως ο Πατραϊκός στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Η τελευταία χρονιά που διεξήχθησαν αγώνες σε αγωνιστικό χώρο με «χόρτο» ήταν την περίοδο 2005-06, αφού τότε το χρησιμοποιούσαν ως έδρα, η Αστραπή και το Ζαβλάνι που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής, ενώ και η Θύελλα το 2006 είχε δώσει ένα παιχνίδι εκεί με αντίπαλο τον Αιολικό (1-0).
Το 2006, η τότε διοίκηση της ΕΠΣΑ επέλεξε να μετατρέψει πάλι σε «ξερό» το γήπεδο, αφού το κόστος συντήρησης ήταν μεγάλο, από το να μη χρησιμοποιείται καθόλου. Από εκείνο το σημείο ξεκινούν επί της ουσίας τα πέτρινα χρόνια, καθώς το 2013 σταματάει οριστικά η χρήση του για λόγους ασφαλείας.

Προσφυγικών

Μετά από 9 χρόνια απίστευτης ταλαιπωρίας, γραφειοκρατίας, υποσχέσεων, αναβολών, κοροϊδίας – σε κάποιες περιπτώσεις – ή και αδιαφορίας σε κάποιες άλλες, φτάσαμε στο 2022. Η νυν διοίκηση της ΕΠΣ Αχαΐας καταφέρνει με δικά της κεφάλαια, με τη συνδρομή του Δήμου και πολλών σωματείων, αλλά και ανθρώπων που βοήθησαν πολύπλευρά, να πετύχει την επαναλειτουργία του γηπέδου και μάλιστα με συνθετικό τάπητα.
Στις 26 Δεκεμβρίου 2021 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τοποθέτησης του συνθετικό τάπητα. Η 29η Ιανουαρίου 2022 προστέθηκε ως άλλη μία ιστορική ημερομηνία για το γήπεδο Προσφυγικών.

ΠροσφυγικώνΓια πρώτη φορά μετά το 2013, διεξήχθη επίσημος αγώνας ανάμεσα στον ΑΠΣ Πάτραι και τον ΑΠΟ Αρόη (2-0), που σηματοδότησε μια νέα σελίδα για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και χωρίς αμφιβολία ήταν το γεγονός της αγωνιστικής, αλλά και ολόκληρης της σεζόν.
Η λειτουργία του γηπέδου αναμόρφωσε και ζωντάνεψε τη συνοικία των Προσφυγικών, έφερε περισσότερα νέα παιδιά στο γήπεδο, έλυσε κατά μεγάλο ποσοστό το γηπεδικό πρόβλημα φιλοξενώντας πολλές ομάδες και έδειξε γιατί ήταν τόσο απαραίτητη η ανακατασκευή του.
Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε ο ηλεκτροφωτισμός του γηπέδου. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν άλλοι τρεις προβολείς σε κάθε πυλώνα (σύνολο έξι), που σημαίνει ότι πλέον το γήπεδο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει και βραδινούς αγώνες με την επανέναρξη των πρωταθλημάτων.
Ο επόμενος μεγάλος στόχος των ανθρώπων της ΕΠΣ Αχαΐας είναι η ανακατασκευή της κερκίδας, που βρίσκεται στην πλευρά της Αγίας Φωτεινής, η οποία δεν χρησιμοποιείται για λόγους ασφαλείας.

Η βάση της δεν έχει προβλήματα, όπως πρέπει να τοποθετηθούν σίδερα – όπως στην κερκίδα που λειτουργεί – προκειμένου να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές από τα κατεστραμμένα ξύλα. Αυτό πιθανότατα θα το δούμε από την επόμενη σεζόν, καθώς έχει ένα κόστος της τάξης των 25-30.000 ευρώ.
Πιο άμεσος στόχος είναι η τοποθέτηση περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ περιμετρικά του γηπέδου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά έντασης με ανήλικους κατοίκους της περιοχής που έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα με την παρουσία τους.