Κακοποιητές βίαζαν συστηματικά… ένα ακόμα παιδί

Του Βασίλη Μάρκου, Δικηγόρος Πατρών – νομικός εκπρόσωπος Κέντρου Διαχείρισης Εμφυλων Ανισοτήτων «Εριφύλη».

Ενα ακόμα παιδί, αυτή την φορά 15 χρονών, ήρθε αντιμέτωπο με το ίδιο το πρόσωπο του κακού στο Ιλιον Αττικής. Οι κακοποιητές συνομήλικοί του βίαζαν συστηματικά τον ανήλικο για ένα μήνα αποστερώντας τον βίαια και αμετάκλητα, από την αθωότητα με την οποία συνεπάγεται η παιδική του φύση.

Σύμφωνα με ελληνικές μελέτες πριν τα 18 τους χρόνια έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση το 7% των αγοριών και το 17% των κοριτσιών, που είναι όσα τουλάχιστον βρίσκουν το κουράγιο να το εκμυστηρευτούν. Τα θύματα είναι συνήθως ανυπεράσπιστα και αδύναμα να εναντιωθούν στον θύτη ή στους θύτες τους.

Ο 15χρονος από το Ιλιον φέρεται να ήταν θύμα σχολικού εκφοβισμού πριν γνωρίσει το αποτρόπαιο προσωπείο της φρίκης. Η σύλληψη των κακοποιητών του όμως δεν θα σταματήσει τον κατ’ επανάληψη βιασμό του. Ψυχικά ακρωτηριασμένος, θα κληθεί πλέον να περιγράψει την παραβίαση που υπέστη σε πολύωρες καταθέσεις, σε διαφορετικές υπηρεσίες κατά τα διάφορα στάδια της διαδικασίας (προανάκριση, ιατροδικαστική εξέταση, κύρια ανάκριση, πραγματογνωμοσύνη, ακροαματική διαδικασία, κ.λπ.) και σε ακατάλληλους χώρους και συνθήκες βιώνοντας μια εξαιρετικά επώδυνη και ψυχοπιεστική διαδικασία που είναι ικανή να του στερήσει την όποια ζωτική πνοή του απομένει.

Η Ελλάδα μόλις το 2017 ρύθμισε τις αρμοδιότητες και τις συνθήκες λειτουργίας των «Σπιτιών του Παιδιού», δηλαδή κατάλληλων συνθηκών και χώρων για την εξέτασή τους και για την καταγραφή της κατάθεσής τους, με μια ειδική μεθοδολογία και την διεπιστημονική συνεργασία που οδηγεί στην ταχεία περάτωση της ταλαιπωρίας τους. Ωστόσο, παρά την αναγκαιότητα και την αδιαμφισβήτητη σημασία του εγχειρήματος, 5 χρόνια μετά την θέσπιση τους, ούτε ένα από τα 5 προβλεπόμενα από το νόμο «Σπίτια του Παιδιού» δεν λειτουργεί. Στην Πάτρα, αντί για τον ειδικά διαμορφωμένο σύμφωνα με τον νόμο χώρο, η υπηρεσία στεγάζεται «προσωρινά» στον αφιλόξενο χώρο της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Πατρών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, απηύθυνε στις αρχές του 2020 επιστολή προς τον γγ Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας τη μέριμνά του για την επίσπευση της έναρξης λειτουργίας τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις τις Πολιτικής Ηγεσίας πλήθος θεμάτων παραμένουν εκκρεμή τα οποία κυμαίνονται από την ανεύρεση κτιρίου με όλες τις ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούν (προκήρυξη, μίσθωση, τεχνικές μελέτες, έγκριση δαπάνης, υλοποίηση εργασιών διαμόρφωσης και εξοπλισμού των χώρων, κ.λπ.) (π.χ. Πάτρα, Πειραιάς), μέχρι τη διασφάλιση πιστώσεων για την διαμόρφωση και τον εξοπλισμό ήδη μισθωμένου κτιρίου (π.χ. Ηράκλειο).

Ενα τέτοιο «Σπίτι» στην πόλη μας θα κάλυπτε τις ανάγκες ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Μέρες που είναι, η ατμόσφαιρα της ζεστής γιορτής και της γενικής ευτυχίας αυξάνει το μέγεθος της σύλληψης της τραγωδίας. Ως πότε θα περιμένουμε μέχρι να ξαναχτυπήσει το κακό;