Κοσμοσυρροή στον «Γάμο της Βασίλισσας του Καρνάβαλου» – Στην «Π» ο Χρήστος Γιαννόπουλος – ΦΩΤΟ

Στην «Π» ο υπεύθυνος του χορευτικού του Δήμου Πατρέων Χρήστος Γιαννόπουλος

Γάμο

Ξεχώρισε και δικαίως το δρώμενο που πραγματοποιήθηκε στην Ανω Πόλη με θέμα «Ο Γάμος της Βασίλισσας του Καρνάβαλου» την Τσικνοπέμπτη. Ο γάμος αυτός δεν είχε καμία σχέση με το δρώμενο της Γιαννούλας της Κουλουρούς, που καταργήθηκε ύστερα από διαμαρτυρία συλλόγων που ασχολούνται με τη ψυχική υγεία παρ’ όλα αυτά είχε αρκετά κοινά στοιχεία με τον αντίστοιχο της Γιαννούλας, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια σχέση με το συγκεκριμένο αστικό μύθο.

Το δρώμενο του «Γάμου της Βασίλισσας του Καρνάβαλου» συνόδευσε πλήθος κόσμου στην Ανω πόλη κατηφορίζοντας με νταούλια και τραγούδια τη Γεροκωστοπούλου φτάνοντας στο γαμοτράπεζο όπου τους περίμεναν οι Γκιντίκι στην πλατεία Γεωργίου το βράδυ της Πέμπτης.

Ο υπεύθυνος του χορευτικού τμήματος του Δήμου Πατρέων, Χρήστος Γιαννόπουλος μιλά στην «Π» για το καινούργιο δρώμενο που συνεπήρε τους Πατρινούς: «Είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια με τους συλλόγους να έχουν το δικό τους κυρίαρχο ρόλο στις πατρινές απόκριες. Επιλέξαμε λοιπόν την Τσικνοπέμπτη σαν μία παραδοσιακή γιορτή αλλά για εμάς και ιδιαίτερα σαν χορευτικό τμήμα του Δήμου της Πάτρας είναι η απαρχή του καινούργιου μέσα από το πρίσμα του παλιού…

Eμείς ξέρετε είμαστε εραστές του παλιακού που μένει όμως άφθαρτο στον αδυσώπητο κόσμο του υπερφίαλου επορομοντερνισμού. Τρέχουμε δηλαδή στο δρόμο της εποχής μας προσδοκώντας τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας απόκριες μέσα από τα εργαλεία και τις ανάγκες του Λαϊκού ανθρώπου. Τον ρόλο της αυθόρμητης έκφρασης μπορούν να τον παίξουν οι εκφραστές της συνοικίας της γειτονιάς του λαού μας οι πολιτιστικοί σύλλογοι δηλαδή και οι φορείς κοινωνικής συνεύρεσης.

Από τη μία μεριά στο δρώμενο έχουμε τον χειμώνα όπως ο καθένας τον θεωρεί και τον νιώθει κι αυτό που προσδοκούμε είναι η γονιμότητα, η άνοιξη, η γέννηση της φύσης και το δικαίωμα αυτοσαρκασμού της κοινότητας της ομάδας του ατόμου επιδιώκοντας να προκαλέσουμε τα τέρατα τον χειμώνα και την άνοιξη δηλαδή σε μία τιτάνια αναμέτρηση του επιθανάτια κοιμισμένου που πρέπει να ξυπνήσει με τα ξεσπάσματα από τις κουδούνες τα τραγούδια και τις φωνές…

Και πιστεύω πως τελικά καταφέραμε να ξυπνήσουμε την Πάτρα την Τσικνοπέμπτη με ένα ξεχωριστό αποκριάτικο σάλπισμα. Αυτό το δρώμενο δεν έχει καμία σχέση με το έθιμο της Κουλουρούς είναι η πάλη του χειμώνα με την άνοιξη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον αντιπρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού Δημήτρη Δημησιάνο, τη θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Ζαβλανίου, τον πολιτιστικό σύλλογο της Αγυιάς και Αρόης, το Αχαϊκό εργαστήρι, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γηροκομείου, τον Σύλλογο Ζακυνθινών, την Ομάδα Γυναικών Αγίου Βασιλείου, τη Στέγη Πολιτισμού και ΠΑράδοσης των Καλαβρυτινών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Τέρψης και βέβαια τα παιδιά από το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου της Πάτρας. Του χρόνου προγραμματίζουμε αυτά τα αποκριάτικα έθιμα να έχουν συμμετοχές από τα Βαλκάνια και να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη διάσταση».

Γάμο Γάμο Γάμο Γάμο Γάμο Γάμο Γάμο Γάμο