Βιοϊατρική Μηχανική – Κωνσταντίνος Μουστάκας: Ενα μεταπτυχιακό πρόγραμμα αποκτά ευρωπαϊκό αέρα!

Ο Κωνσταντίνος Μουστάκας αποκαλύπτει και εξηγεί πώς η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα θα γίνουν διεθνείς κόμβοι εκπαίδευσης

Μουστάκας

Ενα ιστορικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο εκπαιδεύει μεταπτυχιακούς φοιτητές για τρεις δεκαετίες, αναβαθμίζεται θεαματικά και διεθνοποιείται.
Και από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες εκπαίδευσης στην περιοχή της Βιοϊατρικής Μηχανικής σε φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Ο Κωνσταντίνος Μουστάκας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, και διευθυντής Σπουδών του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στη Βιοϊατρική Μηχανική, είναι διευθυντής σπουδών του μεταπτυχιακού.

Και εξηγεί αποκλειστικά στην «Π» ποια είναι η σημασία του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού, τι σημαίνει πρακτικά η διεθνοποίησή του και πώς αυτό το «πρότζεκτ» απογειώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το μεταπτυχιακό EMMBIOME υποστηρίζεται από το πλαίσιο Erasmus-Mundus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι ένα διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα και εστιάζει στην εκπαίδευση φοιτητών για την απόκτηση ακαδημαϊκών δεξιοτήτων και ειδικών γνώσεων ακολουθώντας την τρέχουσα παγκόσμια πρακτική στην περιοχή της βιοϊατρικής μηχανικής.

Το EMMBIOME πέρα από την εις βάθος εκπαίδευση και ανάπτυξη ερευνητικών δεξιοτήτων που εξασφαλίζουν τόσο την εξειδίκευση σε θέματα αιχμής αλλά και τη μελλοντική ενασχόληση με τον τομέα, έχει άμεση αλληλεπίδραση με τη σχετική βιομηχανία.

-Κύριε Μουστάκα, μπορείτε να μας πείτε «δύο λόγια», συμπυκνωμένα, για το μεταπτυχιακό;
Πρόκειται για ένα ιστορικό μεταπτυχιακό με τρεις δεκαετίες ζωή. Βασίζεται σε συνεργασία τεσσάρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών και συγκεκριμένα των τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής και Ιατρικής. Βλέπω διαρκώς ανθρώπους από όλες τις χώρες της Ευρώπης σε ηγετικές θέσεις και ειλικρινά συγκινούμαι από τα λόγια τους και από τις ιστορίες για τα πρώιμα χρόνια του μεταπτυχιακού αυτού. Ιστορικά το μεταπτυχιακό ιδρύθηκε από τον αείμνηστο καθηγητή Πρώιμο και συνεχίστηκε η εξαιρετική του πορεία με τον καθηγητή Παλληκαράκη. Οφείλουμε πολλά στους δύο αυτούς ανθρώπους και στους συνεργάτες τους. Την πρώτη αυτή περίοδο ο διεθνής χαρακτήρας ήταν στην καρδιά του μεταπτυχιακού και εκπαίδευε φοιτητές από όλη την Ευρώπη. Στη συνέχεια μετά από ένα μικρό διάλειμμα επανιδρύθηκε με τον καθ. Τζε και από το 2016 έχω αναλάβει τη διεύθυνσή του. Μέσα από την εκπαίδευση και την έρευνα σε πεδία στα οποία πρωτοστατεί και έχει διεθνή αναγνώριση το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως η Εμβιομηχανική, η Επεξεργασία Σήματος και Εικόνας, τα Βιοϋλικά, η Τεχνητή Νοημοσύνη και νέα αντικείμενα όπως η Μικτή Πραγματικότητα στην Υγεία και η Βιοφωτονική, προσπαθούμε να δίνουμε στους φοιτητές ένα έναυσμα απευλευθέρωσης της δυναμικής που ούτως ή άλλως διαθέτουν βάσει των εξαιρετικών προπτυχιακών σπουδών τους.

-Πώς καταφέρατε να φτάσετε στο σημείο να διεθνοποιηθεί το μεταπτυχιακό της Βιοϊατρικής Μηχανικής και μάλιστα με κοινοτική χρηματοδότηση;
Προσωπικά, αλλά και όλοι όσοι συμμετέχουν, αισθανόμαστε βαρύ το φορτίο της ιστορίας του μεταπτυχιακού αυτού. Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε η προσπάθεια διεθνοποίησης ώστε να επανέλθει στη θέση από την οποία ξεκίνησε και έγινε γνωστό. Αυτό όμως απαιτεί πόρους, οι οποίοι εν μέσω οικονομικής κρίσης ήταν ελάχιστοι ενώ και ο μεγάλος ανταγωνισμός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης έκανε το εγχείρημα αυτό πολύ δύσκολο. Τελικά μετά από αρκετές προσπάθειες το καλοκαίρι του 2022 εγκρίθηκε η τελευταία μας προσπάθεια για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του διεθνούς Erasmus-Mundus Master EMMBIOME το οποίο δίνει πλέον νέα πνοή στις προσπάθειές μας.

-Ποια είναι η σημασία του για το Πανεπιστήμιο, την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα;
Από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε έως 30 ξένους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών όπως και τους συνεργαζόμενους καθηγητές από το εξωτερικό. Είναι προφανής η ώσμωση που θα υπάρξει μεταξύ φοιτητών αλλά και καθηγητών και ερευνητικών ομάδων, καλλιεργώντας έτσι μία διεθνή κουλτούρα στο επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών και όχι μόνο.
Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε ότι η δράση αυτή πέρα από το ότι θα συμβάλει σημαντικά στο να γίνει η Πάτρα αλλά και η Δυτική Ελλάδα διεθνής κόμβος εκπαίδευσης, αναμένεται να προβάλει και την περιοχή μας όχι μόνο στους 30 περίπου ξένους φοιτητές που θα ζουν στην πόλη για κάθε ένα από τα επόμενα 5 χρόνια, αλλά και στους εκατοντάδες υποψήφιους κάθε χρόνο που θα ψάξουν να βρουν την πόλη όπως και πληροφορίες για αυτή κατά τη διαδικασία υποβολής, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

-Τι δυνατότητες, επί της ουσίας, δίνει στους φοιτητές;
Πρακτικά το EMMBIOME δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε ένα διεθνές πολυπολιτισμικό περιβάλλον με συμπληρωματικές υποδομές και τεχνογνωσία αλλά και διασύνδεση με τη βιομηχανία. Ετσι πολλαπλασιάζονται τα πιθανά οφέλη για τους φοιτητές σε όλα τα παραπάνω επίπεδα. Επίσης είναι πολύ σημαντική και η μηνιαία οικονομική υποστήριξη που θα δίνεται στους πρώτους είκοσι φοιτητές κάθε χρόνο.

-Το Πανεπιστήμιο υποστηρίζει τη δραστηριότητα αυτή;
Τέτοιου είδους καινοτόμα πλαίσια συνεργασίας και προσπάθειες είναι λογικό πολλές φορές να βρίσκουν απέναντί τους το πολλές φορές ελλιπές ή ασαφές νομικό πλαίσιο και άλλου τύπου διοικητικές δυσκολίες. Είχαμε και έχουμε και εμείς τέτοια προβλήματα, τα οποία όμως μπορούμε να ξεπεράσουμε με τη βοήθεια και των διοικητικών υπηρεσιών έχοντας ως κοινό στόχο τη διεθνοποίηση την οποία το Πανεπιστήμιο έχει θέσει ως μία βασική συνιστώσα της στρατηγικής του. Στην πρόσφατη εκδήλωση απολογισμού της επιτροπής ερευνών του Πανεπιστημίου ο πρύτανης κ. Μπούρας σημείωσε πόσο σημαντική είναι η διεθνοποίηση και η προσέλκυση σημαντικών κονδυλίων στο Πανεπιστήμιο όπως είναι και το EMMBIOME. Ετσι είμαι βέβαιος ότι και το Πανεπιστήμιο, όπου χρειαστεί, θα συμβάλει ώστε να ξεπερνιούνται τα προβλήματα και να μεγιστοποιούνται τα οφέλη από ένα μεγάλο κοινό στόχο.
Κλείνοντας πρέπει να σημειώσω ότι και η Πολυτεχνική Σχολή έχει αποδείξει εμπράκτως την υποστήριξή της, την οποία είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να προσφέρει.

-Πώς βλέπετε την περαιτέρω εξέλιξη και το μέλλον του μεταπτυχιακού της Βιοϊατρικής Μηχανικής αλλά και σχετικών δράσεων στην περιοχή μας;
Το λαμπρό μέλλον της περιοχής της Βιοϊατρικής Μηχανικής είναι προδιαγεγραμμένο διεθνώς, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα σε όλο τον κόσμο. Ελπίζω ότι ο νέος άνεμος που θα φέρει το EMMBIOME, πέρα από τα προφανή οφέλη που προαναφέραμε, θα είναι και μία ευκαιρία να συσπειρωθούν τα εξαιρετικά εργαστήρια και οι ερευνητικές ομάδες που υπάρχουν ήδη στο Πανεπιστήμιο Πατρών και να εντείνουν τη συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με τις συνεργαζόμενες ομάδες του εξωτερικού.
Η Πάτρα, επίσης, θα μπει διεθνώς στο φακό της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στη Βιοϊατρική Μηχανική, κάτι ίσως οδηγήσει και σε νέες όμοιες προσπάθειες σε συναφή αλλά και μη αντικείμενα.
Με τη συνεργασία και βοήθεια του Πανεπιστημίου, αλλά και των τοπικών φορέων, θεωρώ ότι μπορούν να πολλαπλασιαστούν το οφέλη που ήδη αναμένονται και να δοθεί η δυνατότητα διατήρησης της δράσης αυτής ακόμα πολύ πέρα από τον πενταετή ορίζοντα που έχει αρχικά προβλεφθεί.