Barbie: Η διασημότερη κούκλα στον κόσμο γίνεται 64 ετών – Στην «Π» η Αφροδίτη Κολοκοτρώνη για το απόλυτο fashion icon και pop culture φαινόμενο
Στις 9 Μαρτίου, η Εθνική Ημέρα Μπάρμπι γιορτάζει ένα εμβληματικό παιχνίδι που έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα το 1959. Η διάσημη κούκλα έκανε το ντεμπούτο της στην Αμερικανική Διεθνή Έκθεση Παιχνιδιών στη Νέα Υόρκη.
Στις 9 Μαρτίου, η Εθνική Ημέρα Μπάρμπι γιορτάζει ένα εμβληματικό παιχνίδι που έκανε πρεμιέρα σαν σήμερα το 1959. Η διάσημη κούκλα έκανε το ντεμπούτο της στην Αμερικανική Διεθνή Έκθεση Παιχνιδιών στη Νέα Υόρκη. Το 1959, η Ruth Handler δημιούργησε την κούκλα Barbie και λάνσαρε μια ιδανική για την εποχή εικόνα.
Το πλήρες όνομά της είναι Barbara Millicent Roberts και βγήκε στην παραγωγή με τα αξεσουάρ της. Ενώ οι παιχνιδοποιοί παρήγαγαν παιχνίδια μαζικά για χρόνια, πριν από τη Barbie, κανένα από αυτά δεν είχε χαρακτηριστικά ενήλικα. Τα ενήλικα χαρακτηριστικά της κούκλας έκαναν το παιχνίδι πρωτοπόρο στο είδος του.
Η Barbie έκανε το ντεμπούτο της στα καταστήματα στις 6 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη κούκλα φορούσε ασπρόμαυρο μαγιό και ήταν διαθέσιμη είτε με ξανθά είτε με καστανά μαλλιά και κόστιζε μόλις 3,00 $.Με τα χρόνια, η Barbie έχει θεωρηθεί ως θετική έμπνευση για τα κορίτσια, επιδεικνύοντας τις πολλές σταδιοδρομίες που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.
Το 1961, η Mattel παρουσίασε τον Ken Carson ως το αγόρι της Barbie. Ο Ken και η Barbie και όλοι οι φίλοι τους έχουν βοηθήσει γενιές παιδιών να γεμίσουν ώρες δημιουργικού παιχνιδιού. Να σημειωθεί πως η στρατηγική μάρκετινγκ της εμβληματικής κούκλας βασιζόταν στην τηλεοπτική διαφήμιση. Εκείνη την εποχή, η προσέγγιση ήταν μοναδική. Εκτιμάται ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο κούκλες Barbie έχουν πουληθεί παγκοσμίως σε περισσότερες από 150 χώρες.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος. Οι επικριτές συχνά κατέκριναν την Barbie ότι είναι ένα ανέφικτο ιδανικό μιας γυναίκας. Αν και η φιγούρα από μόνη της δεν ήταν ρεαλιστική, με τα χρόνια, η κούκλα-θρύλος εξελίχθηκε τόσο σε στυλ όσο και σε «σχήμα».
Το 2019, η Barbie τίμησε επίσης τις πρωτοπόρες γυναίκες σε πολλές εποχές. Η σύγχρονη εκδοχή της προσφέρει θετικά πρότυπα στις επιχειρήσεις, την επιστήμη, την εκπαίδευση και πολλά άλλα. Οι πωλήσεις ανέβηκαν κατά 9% στα τέλη του 2017, γεγονός που δείχνει ότι τα κορίτσια αγαπάνε τη νέα κούκλα, που τους μοιάζει περισσότερο. Ωστόσο, η πρώτη σε πωλήσεις κούκλα το 2018 ήταν μια χυμώδης κοκκινομάλλα που φορούσε ένα μπλουζάκι με το σύνθημα «Girl Power».
Οι τελευταίες συλλογές Barbie είναι μια γιορτή της ένταξης, του φεμινισμού, της θετικότητας και της αδελφοσύνης σε όλα τα «σχήματα» και χρώματα. Και αυτό είναι υπέροχο!
Στην «Π» σήμερα, η Αφροδίτη Κολοκοτρώνη μιλά για το απόλυτο fashion icon και pop culture φαινόμενο όλων των εποχών που ίσως και να μπορεί να αλλάξει τον κόσμο ή τουλάχιστον να προσπαθήσει…
Αφροδίτη Κολοκοτρώνη συλλέκτρια – συν-δημιουργός της σελίδας Barbie FanAttics_Greek Collectors
«Μιλάμε για το πιο διάσημο παιχνίδι του κόσμου που έχει κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις και έχει εμπνεύσει ρόλους ενηλίκων γυναικών σε μία εποχή που το μοναδικό πράγμα που υπήρχε τότε ήταν μορφές νηπίων.
Ξεκίνησαν λοιπόν να βγαίνουν κούκλες γυναίκες βασισμένες στην Μπάρμπι και η γυναίκα τότε ουσιαστικά ξεκίνησε να έχει τα πρώτα της αξιώματα πέρα από τον ρόλο του μοντέλου ή αυτόν της νοικοκυράς. Τότε σιγά-σιγά άρχισε να γίνεται μαθήτρια και μετά το 2000 άρχισε να κάνει διάφορα άλλα επαγγέλματα. Το 2003 η Σαουδική Αραβία θέλω να σας πω πως χαρακτήρισε την εικόνα της Μπάρμπι «προσβλητική» για το Ισλάμ και απαγόρευσε την κυκλοφορία της και ακολούθησαν κι άλλες συντηρητικές μουσουλμανικές χώρες. Σε αυτές τις χώρες κυκλοφόρησε η κούκλα Φούλα και είναι ντυμένη με ό,τι επιτάσσει το Ισλάμ (μαντίλα, μπούργκα).
Το πλήρες όνομά της είναι Μπάρμπαρα Μίλισεντ Ρόμπερτς και υπάρχουν πάνω από 150 διαφορετικά facial sculpts και body shapes που έχει φιλοτεχνήσει η ομάδα της Mattel, γι’ αυτό και ταυτίστηκαν στην πορεία άνθρωποι που θεωρούσαν την εξωτερική τους εμφάνιση μειονότητα.
Μέσα στα χρόνια, οι Barbie έχουν πάρει τα ονόματα των δημιουργών, όπως του Bob Mackie για παράδειγμα… Εγώ θέλω να σταθώ όμως στις Barbie signature που βγήκαν τον τελευταίο καιρό και έχουν αλλάξει τα πάντα. Μιλάμε για την Barbie πιλότο, για την Barbie συγγραφέα, την Barbie ακτιβίστρια, την Barbie αστροναύτη και τόσα άλλα… Χάρηκα τόσο που η Μπάρμπι σταμάτησε να κάνει τα τετριμμένα επαγγέλματα δηλαδή!
Εγώ ξεκίνησα τη συλλογή μου με Barbie γιατί δεν κατάφερα να κρατήσω πολλά από τα παιχνίδια που είχα ως παιδί. Κάπως έτσι ξεκινάμε όλοι συλλέκτες δειλά-δειλά -σώθηκαν όμως περίπου 6 κούκλες ξεκίνησα ανακτώντας κάποια αξεσουάρ από τις κούκλες αυτές, κυρίως από τη συλλογή ‘’χώρες του κόσμου’’ και στην πορεία ανακάλυψα ότι υπάρχουν άλλες 3 συλλογές που εγώ αγνοούσα παντελώς μέχρι σήμερα…
Κατάφερα να αποκτήσω και τις 37 αντιπροσωπευτικές κούκλες των Χριστουγέννων όσα είναι τα έτη της ηλικίας μου και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό. Ομως η συλλογή μου είναι αρκετά μεγαλύτερη. Εχω 700 κούκλες στο σύνολο. Μιλάμε δηλαδή για τα παιδιά τους και τους Κεν. Βέβαια, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν συλλέκτες που έχουν χιλιάδες Μπάρμπι -γνωρίζω δύο εξ αυτών.
Θέλω να πω, επίσης, κλείνοντας, ότι ο κόσμος πρέπει να στηρίζει τους ανθρώπους που κάνουν συλλογές, να μη γίνεται ταμπού σε μία οικογένεια, για παράδειγμα… Γιατί συμβαίνει αυτό σε ένα community, σε μια κοινωνία, κυρίως όμως στην Ελλάδα. Στην Αμερική, για παράδειγμα, δεν είναι ταμπού και μακάρι να αλλάξει αυτό, εδώ, στην πορεία… Το εύχομαι».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News