Ποια είναι η ιδανική διαφορά ηλικίας για ένα ζευγάρι σύμφωνα με έρευνα
Αυτή είναι η ιδανική ηλικιακή διάφορα για ένα ζευγάρι, σύμφωνα με έρευνα.
Ίσως για ένα ερωτευμένο ζευγάρι η μεγάλη διάφορα ηλικίας να μην είναι πρόβλημα, όμως μπορεί να δημιουργηθεί στη συνέχεια και στις σημαντικές αποφάσεις ζωής, αυτό δείχνει μία πρόσφατη έρευνα.
Κάθε φορά που ένα διάσημο ζευγάρι με σημαντική ηλικιακή διάφορα έρχεται κοντά, η αντίδραση του κοινού είναι συνήθως αρνητική. Για παράδειγμα, δες τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Καμίλα Μορόνε με 22 χρόνια διαφορά ηλικίας ή την Ντέμι Μουρ και τον Άστον Κάτσερ που είχαν 15 χρόνια διαφορά. Ο κόσμος είναι συνήθως επιφυλακτικός ως προς το ότι οι σχέσεις με μεγάλες ηλικιακές διαφορές είναι υγιείς. Είναι πιθανό ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της αντίδρασης προέρχεται από τα κοινωνικά ταμπού. Ωστόσο, αυτή η αμφιβολία δεν είναι εντελώς αβάσιμη.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Journal of Population Economics αποκάλυψε ότι οι σύντροφοι που απέχουν περισσότερο ηλικιακά είναι στην πραγματικότητα λιγότερο πιθανό να είναι ικανοποιημένοι με το γάμο τους. Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι είναι λιγότερο προσαρμοστικοί και συμβατοί όταν συνεργάζονται σε σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους. Οι οικονομικές δυσκολίες, οι ασθένειες, τα παιδιά και άλλα γεγονότα που αλλάζουν τη ζωή τους είναι πιθανό να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στις σχέσεις τους.
Αντίθετα, τα παντρεμένα ζευγάρια που είναι πιο κοντά στην ηλικία είναι πιο πιθανό να είναι ικανοποιημένα από τις σχέσεις τους. Τα ζευγάρια που απέχουν κάπου μεταξύ 0-3 ετών είναι πιθανό να διατηρούν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση στη σχέση τους. Αυτό αποδίδεται στην ομοιότητα των σταδίων της ζωής τους.
Προκλήσεις της σχέσης από ένα ηλικιακό χάσμα
Τα ζευγάρια που βρίσκονται πιο κοντά στην ηλικία μπορούν να σχετίζονται καλύτερα μεταξύ τους και να μοιράζονται μια παρόμοια αίσθηση ηλικιακής σοφίας. Σε συνέντευξή της στο PyschCentral, η σύμβουλος γάμου Brandy Porche σημειώνει ότι «ακόμη και αν η διαφορά ηλικίας είναι μικρή, όπως 4 έως 5 χρόνια, μπορούν να παρατηρηθούν διαφορετικά επίπεδα ωριμότητας».
Αν υπάρχει μεγάλη διαφορά στη συναισθηματική ωριμότητα των δύο συντρόφων, αυτό μπορεί να βάλει τη σχέση σε μπελάδες. Ο ένας σύντροφος μπορεί να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στη σχέση, ενώ ο άλλος μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση και συγκρούσεις λόγω ανώριμης συμπεριφοράς. Και ενώ η μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας δεν σημαίνει απαραίτητα και σοφότερη, υπάρχουν κάποιες πρακτικές διαφορές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση των συντρόφων.
Όταν οι σύντροφοι βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις της ζωής, είναι πιο πιθανό να έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Ως αποτέλεσμα, η συμβατότητά τους μειώνεται. Η διχόνοια μπορεί να προκύψει καθώς ο ένας σύντροφος φτάνει νωρίτερα σε μεταγενέστερα στάδια της ζωής του. Πράγματα όπως το να έχουν διαφορετικούς στόχους ή διαφωνίες σχετικά με το πότε θα κάνουν παιδιά μπορεί να επιβαρύνουν τη σχέση.
Η ηλικία είναι πραγματικά μόνο ένας αριθμός
Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι αυτές οι μελέτες δείχνουν απλώς γενικότερα μοτίβα. Μπορούμε να αξιολογήσουμε πραγματικά τη συμβατότητα ενός ζευγαριού μόνο εξετάζοντάς το σε ατομικό επίπεδο. Είναι αλήθεια ότι οι ηλικιακές διαφορές μπορούν να κάνουν μια σχέση πιο δύσκολη. Όμως, μιλώντας για τη δυναμική του ζευγαριού στο PsychCentral, η πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια Lee Phillips δήλωσε: «Αυτό στο οποίο καταλήγει είναι ότι όλοι οι σύντροφοι θέλουν να νιώθουν ότι τους βλέπουν και τους ακούνε. Αν μπορούν να επικυρώσουν και να δείξουν ενσυναίσθηση, αυτό φέρνει θεραπεία και ισορροπία στη σχέση».
Μην ξεγράφεις λοιπόν κάποιον μόνο και μόνο επειδή δεν εμπίπτει στην ηλικιακή διαφορά των 0-3 ετών. Αν προκύψουν διαφορές λόγω ηλικίας, η επιτυχία σας ως ζευγάρι θα εξαρτηθεί από την ικανότητά σας να τις ξεπεράσετε μαζί.
Επικεντρώσου σε σημαντικές λεπτομέρειες αντί να εστιάζεις στην ηλικία
Αντί να εστιάζεις σε αυθαίρετα χαρακτηριστικά που σας φέρνουν κοντά, θα πρέπει να εστιάσεις σε μια πιο εσωτερική συμβατότητα. Βρείτε τη σύνδεσή σας στις αξίες, τις φιλοσοφίες και τις κοινές σας εμπειρίες. Μέσω του σεβασμού, της ειλικρίνειας, της επικοινωνίας και των υγιών ορίων, τα ζευγάρια με μεγάλη διαφορά ηλικίας, νεαρής ηλικίας ή ένα μείγμα και των δύο μπορούν να δημιουργήσουν μια υγιή και διαρκή σχέση. Αυτό ισχύει για οποιονδήποτε βρίσκεται σε μια υγιή σχέση, ανεξάρτητα από τη διαφορά ηλικίας τους και από το αν αυτή εμπίπτει στο χρονικό διάστημα που συνιστάται από την έρευνα. Είναι σημαντικό να έχεις ανοιχτό μυαλό όταν βγαίνεις με κάποιον ή είσαι παντρεμένη ή αν είσαι διαθέσιμη και ψάχνεις για αγάπη.
πηγη theissue.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News