Ο πόνος της ρευματοπάθειας δεν αντέχεται – Το συνέδριο που έγινε στην Πάτρα και έβγαλε ειδήσεις

Η Ελλάδα είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες σε φυσικές πηγές. Διαθέτει 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία. Από αυτές οι 80 είναι λουτροπόλεις, 18 τουριστικής σημασίας και 47 τοπικής σημασίας.

ρευματοπάθεια

Τα ιαματικά νερά και οι λουτροθεραπείες επανέρχονται στο προσκήνιο της ανακουφιστικής θεραπείας για τους ρευματοπαθείς. Μετρήσιμα είναι και τα θεραπευτικά αποτελέσματα του βελονισμού παρότι οι ασθενείς τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία.

Σύντομα δε αναμένεται να μπει στη φαρέτρα των ρευματολόγων και η θεραπευτική κάνναβη, για την οποία ετοιμάζεται το θεραπευτικό πρωτόκολλο.
Ολα τα παραπάνω συζητήθηκαν εκτενώς στο πλαίσιο των εργασιών του τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου, που διοργανώνει στην Πάτρα η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία – Επαγγελματική Ενωση Ρευματολόγων Ελλάδος, με τίτλο «Εαρινές Ημέρες Ρευματολογίας».

«Ενας ασθενής με χρόνιο πόνο που ο οργανισμός του δεν απαντά στις θεραπείες είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει κάθε νέα θεραπευτική δυνατότητα που θα τον βοηθήσει να απαλλαγεί από αυτόν» μας είπε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας – Επαγγελματική Ενωση Ρευματολόγων Ελλάδος, Δημήτρης Καρόκης και πρόσθεσε:

«Την τελευταία 20 – 25ετία έχει συμβεί μια πραγματική επανάσταση στη θεραπευτική των ρευματικών νοσημάτων, με τη χρήση των βιολογικών παραγόντων, που πραγματικά πέτυχαν να τεθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών σε ύφεση και να αποφευχθούν μόνιμες βλάβες και αναπηρίες. Πάντα όμως υπάρχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες, δηλαδή ασθενείς που δεν απαντούν στις υπάρχουσες θεραπείες και βγαίνουν συνεχώς νέα φάρμακα (βιολογικοί παράγοντες και νέες στοχευμένες θεραπείες), που αποτελούν επιπλέον όπλα στη θεραπευτική μας φαρέτρα. Ο θεραπευτικός βελονισμός παρότι ενδείκνυται καθώς έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα οι ασθενείς τον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία. Το θέμα αυτό το συζητήσαμε εκτενώς, ώστε να περάσει το κατάλληλο μήνυμα στους ασθενείς».

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ

Στη φαρέτρα των ρευματολόγων πρόκειται να προστεθεί και η θεραπευτική κάνναβη. «Σήμερα είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό που τη χρησιμοποιεί. Αλλωστε δεν υπάρχει και θεραπευτικό πρωτόκολλο, τώρα συστηματοποιείται και πιστεύω ότι σύντομα θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Μην ξεχνάμε ότι έχει ανοίξει και η μονάδα παραγωγής θεραπευτικής κάνναβης στην Κόρινθο, επομένως αναμένουμε να έχουμε τα σχετικά αποτελέσματα» σημείωσε ο κ. Καρόκης.

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη λουτροθεραπεία και στον ευεργετικό ρόλο που παίζει στις ρευματοπάθειες. Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) Νομού Αχαΐας, Ανδρομάχη Σαλαμαλίκη

Η κ. Σαλαμαλίκη παρουσίασε με την ιαματική και αναφερόμενη στο θέμα υπογράμμισε ότι «οι Ελληνικές λουτροπόλεις δεν έχουν σωστή επιστημονική εκμετάλλευση. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαθέτουν τα κατάλληλα τεχνικά και ιατρικά έργα, που θα τις αναδείξουν και θα προσελκύσουν και θεραπευτικό τουρισμό».

Η ίδια σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες σε φυσικές πηγές. Διαθέτει 752 διαφορετικά γεωγραφικά σημεία. Από αυτές οι 80 είναι λουτροπόλεις, 18 τουριστικής σημασίας και 47 τοπικής σημασίας. Γιατί δεν κάνουν όλες οι φυσικές πήγες για ιαματικά λουτρά; Λείπουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις και ο ανάλογος τεχνικός εξοπλισμός».

ΡΕΥΜΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Αναφερόμενη στη ρευματική νόσο και ως πάσχουσα η κ. Σαλαμαλίκη τόνισε ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές πληγές. Από άποψη κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων έρχεται στην πρώτη θέση, συναγωνιζόμενη τα ψυχικά νοσήματα. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα νοσημάτων, που να προκαλεί τόσο πόνο σε τόσα πολλά άτομα και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντιπροσωπεύουν το 20% της χρόνιας ανικανότητας για εργασία σε βιομηχανικές κοινωνίες κάθε χρόνο. Προϋποθέτουν ημεραργίες και αναπηρία, όσο όλα τα ατυχήματα μαζί».

Και συμπλήρωσε ότι «όλες οι Ρευματικές παθήσεις έχουν ένδειξη για ιαματική λουτροθεραπεία. Αποφεύγεται η θεραπεία σε μορφές ενεργείς, σε μορφές με εξάρσεις ή βαριές αλλοιώσεις. Η ουρική αρθρίτιδα και η εκφυλιστική αρθροπάθεια ευνοούνται περισσότερο από την ιαματική λουτροθεραπεία. Στις φλεγμονώδεις Ρευματικές παθήσεις συνιστώνται τα ολιγομεταλλικά νερά, οι θειούχες πηγές με ή χωρίς ραδιενέργεια, τα λασπόλουτρα και η υδροκινησιοθεραπεία. Η ιαματική λουτροθεραπεία αποφεύγεται στις πολύ βαριές και πολύ ενεργείς μορφές με εξελικτικό χαρακτήρα».

ρευματοπάθεια ρευματοπάθεια ρευματοπάθεια ρευματοπάθεια ρευματοπάθεια ρευματοπάθεια ρευματοπάθεια