Θεσσαλονίκη: Υγειονομικοί σε διαμαρτυρία με αφορμή τον θάνατο του 7χρονου από στρεπτόκοκκο
Διαμαρτυρία έξω από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν εκπρόσωποι υγειονομικών.
Διαμαρτυρία από εκπροσώπους των υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τον θάνατο του 7χρονου παιδιού στη Νάουσα από στρεπτόκοκκο.
Διαμαρτυρία έξω από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν εκπρόσωποι υγειονομικών, με αφορμή τον θάνατο του επτάχρονου στη Νάουσα από στρεπτοκοκκική λοίμωξη, αλλά και για τα προβλήματα στη δημόσια υγεία και ειδικότερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Οι υγειονομικοί και εκπρόσωποι εργαζομένων από την ΕΝΙΘ, την ΑΔΕΔΥ και από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας συναντήθηκαν με τον υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ και του εξέθεσαν τις θέσεις τους για τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων στις δομές υγείας, ζητώντας τη θωράκιση και στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, καλύτερες αποδοχές και αναγνώριση των Βαρέων και Ανθυγιεινών.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α προκάλεσε στη χώρα μας τον θάνατο 6 παιδιών κάτω των 10 ετών, τα οποία κατέληξαν από διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο (iGAS) και σηπτική καταπληξία.
Ο τελευταίος θάνατος του άτυχου 7χρονου παιδιού από την Ημαθία, εγείρει σοβαρή ανησυχία στους γονείς. Υπάρχει πράγματι αύξηση στα περιστατικά εμφάνισης διεισδυτικού στρεπτόκοκκου σε μικρά παιδιά;
Ενδέχεται γι’ αυτό, να ευθύνεται η πανδημία του κορονοϊού, που -ούτως ή άλλως- έχει απορρυθμίσει την εποχικότητα όλων των παθογόνων (γρίπης, RSV κλπ);
Σχετίζονται ή όχι τα θανατηφόρα κρούσματα από iGAS με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, όπως έσπευσαν να αποφανθούν στα social media οι πάσης φύσεως… συνωμοσιολόγοι;
Το iatropedia.gr έθεσε τα παραπάνω ερωτήματα στον επικ. Καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρο Λύτρα.
Υπάρχει διαπιστωμένη αύξηση στα περιστατικά στην Ελλάδα;
Είναι γνωστό, πως εύκολες και γρήγορες απαντήσεις δεν μπορεί να δώσει η επιστήμη. Το θέμα των θανάτων παιδιών από iGAS, βρίσκεται επί του παρόντος σε στάδιο καταγραφής και διερεύνησης.
Επισήμως από τον Σεπτέμβριο και έως σήμερα εντοπίζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιρλανδία) μια αύξηση στις περιπτώσεις iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.
Το σίγουρο είναι, όπως υποστηρίζει ο Καθηγητής, πως την αύξηση δεν μπορούμε να την υποστηρίξουμε με επιστημονικά δεδομένα και για την Ελλάδα.
“Δεν ήταν μέχρι σήμερα στα επιτηρούμενα νοσήματα ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α στη χώρα μας, όπως είναι για παράδειγμα, η γρίπη, η ελονοσία ή η φυματίωση και η μηνιγγίτιδα. Οπότε δεν έχουμε συστηματική συλλογή στοιχείων από προηγούμενα χρόνια, ώστε να ξέρουμε πόσα κρούσματα έχουμε κάθε χρόνο και ποια εποχή τα έχουμε, και εάν τα 6 κρούσματα διεισδυτικού στρεπτοκόκκου αντιπροσωπεύουν όντως μια αύξηση, ή όχι”, σχολιάζει ο κ. Λύτρας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως παρόμοια περιστατικά μπορεί να έχουν συμβεί και τα προηγούμενα χρόνια και να διέλαθαν της προσοχής των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.
“Ακριβώς!”, σχολιάζει ο επιστήμονας και εξηγεί περαιτέρω: “Και μάλιστα, όχι απαραίτητα τα τελευταία λίγα χρόνια -γιατί είχαμε και μια πανδημία- αλλά τα τελευταία 10 ή 15 χρόνια. Δεν ξέρουμε τι γίνεται και πόσους διεισδυτικούς στρεπτοκόκκους έχουμε στα παιδιά αυτής της ηλικίας κάθε χρόνο και ποια εποχή έχουμε τα κρούσματα”, σημειώνει.
Να σημειωθεί όπως αναφέρει το newsit.gr, ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος μπαίνει πλέον στα επιτηρούμενα νοσήματα και στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News