Κόλπος του Ομάν: Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση Ιρανών σε ελληνόκτητο πλοίο

Το φως της δημοσιότητας βλέπει  ένα βίντεο-ντοκουμέντο από την επίθεση των Ιρανών στο ελληνόκτητο πλοίο.

Κόλπος του Ομάν

Κόκκινος συναγερμός σήμανε νωρίτερα σήμερα στα στενά του Ορμούζ,  όταν δύο δεξαμενόπλοια, το ένα ελληνόκτητο, δέχθηκαν επίθεση από ένοπλους Ιρανούς με σκοπό την κατάληψή τους, κάτι που τελικώς απετράπη χάρη στην παρέμβαση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Το Ιράν άνοιξε πυρ σε ελληνόκτητο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

Το ένα περιστατικό αφορούσε το πλοίο Richmond Voyager, ένα πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού πετρελαίου. Το Richmond Voyager ναυλώνεται από την αμερικανική Chevron και πλέει υπό σημαία των νήσων «Μπαχάμες» ενώ είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το Reuters.

Ένα πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού έριξε πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της δεύτερης προσπάθειας για κατάληψη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πέμπτου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού Τίμοθι Χόκινς. Και τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα στον Κόλπο, στα ύδατα μεταξύ του Ιράν και του Ομάν.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι παρενέβη για να αποτρέψει το Ιράν από την κατάσχεση των δύο εμπορικών δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν την Τετάρτη, στο τελευταίο από μια σειρά κατασχέσεων ή επιθέσεων σε πλοία στην περιοχή από το 2019.

Οι επιβάτες και το φορτίο του Richmond Voyager δεν επηρεάστηκαν από το περιστατικό, με το τάνκερ να συνεχίζει τον προορισμό του, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την ανατολική Σαουδική Αραβία.

Στη δημοσιότητα δόθηκε μάλιστα και ένα βίντεο – ντοκουμέντο από την επίθεση των Ιρανών στο ελληνόκτητο πλοίο:

 

 

Από το 2019, έχει σημειωθεί μια σειρά επιθέσεων κατά της ναυτιλίας στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Το Ιράν κατέλαβε δύο πετρελαιοφόρα μέσα σε μια εβδομάδα πριν από έναν μήνα, δήλωσε το αμερικανικό ναυτικό.

Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαίου προϊόντων περνάει από το Στενό του Ορμούζ, ένα σημείο μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.