ΕΣΥ: Πέντε ιατρικές ειδικότητες που αφανίζονται – Γιατί δεν τις επιλέγουν οι γιατροί
Πολύτιμες και περιζήτητες αναδεικνύονται πέντε ιατρικές ειδικότητες στη χώρα, που είναι στα πρόθυρα να προκηρυχτούν άγονες, καθώς δεν προσελκύουν νέους ειδικευόμενους. Επειγόντως πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη διάσωσή τους.
Πρόκειται για εργαστηριακές ειδικότητες και συγκεκριμένα αυτές του: ακτινολόγου, μικροβιολόγου, πυρηνικού, κυτταρολόγου και παθολογοανατόμου. Στα νοσοκομεία, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα, οι κενές θέσεις στις παραπάνω ειδικότητες είναι πάρα πολλές. Μάλιστα, οι προκηρύξεις που γίνονται από διάφορους φορείς της υγείας, δεν βρίσκουν ανταπόκριση παρά τα αυξημένα κίνητρα που θέτουν.
Ρωτήσαμε την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου γιατί οι νέοι γιατροί δεν ακολουθούν τις εργαστηριακές ειδικότητες.
Η απάντησή της είναι ξεκάθαρη. «Δυστυχώς, οι ειδικότητες αυτές θεωρούνται χρεοκοπημένες στη χώρα μας από την άποψη της πολιτικής τακτικής που έχει ακολουθηθεί διαχρονικά και την εξαιρετικά μικρή αποζημίωση που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ για μία σειρά από εξετάσεις».
Και εξηγεί: «Ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι η ακτινογραφία θώρακος που κάνει σε ένα ιδιωτικό εργαστήριο έχει ως τελική αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, για τον γιατρό κάτω του 1 ευρώ. Αντίστοιχα για τον υπέρηχο κάτω από 3 ευρώ. Για εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες και επενδύσεις χιλιάδων ευρώ. Αυτά είναι τα ποσά με τα οποία αποζημιώνεται ένας γιατρός λόγω της περικοπής του clawback που εφαρμόζεται. Με τις τιμές αυτές μοιραία δεν μπορεί να επιβιώσει ένα εργαστήριο. Εχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας των εργαστηριακών ειδικοτήτων».
Οπως έχει αναδείξει η «Π» με παλαιότερα ρεπορτάζ, μετά την εφαρμογή του clawback, εργαστηριακοί γιατροί αναγκάστηκαν να κλείσουν τα ιατρεία τους και να μεταναστεύσουν ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Οι συνθήκες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα «οι νέοι γιατροί να μην επιλέγουν τις εργαστηριακές ειδικότητες. Και δεν είναι μόνο ο ιδιωτικός τομέας που εμφανίζει ελλείψεις αλλά έχουμε και στα νοσοκομεία μας σοβαρά προβλήματα. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνουν τα κενά κυτταρολόγων και παθολογοανατόμων που είναι οι βασικές ειδικότητες στη διάγνωση του καρκίνου».
Επίσης η κ. Μαστοράκου αναδεικνύει κι ένα άλλο μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει και αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτών. «Πάρα πολλά ακτινολογικά κέντρα λειτουργούν για τον ΕΟΠΥΥ με ραντεβού, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν τα λειτουργικά κόστη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ασθενείς δύο ταχυτήτων. Υπάρχουν διαμαρτυρίες πολιτών που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν για άμεση εξυπηρέτηση κι έτσι βρίσκονται αντιμέτωποι με λίστες αναμονής. Αν πει ο πολίτης να απευθυνθεί στο δημόσιο σύστημα επίσης προσκρούει σε αναμονή λόγω των κενών που υπάρχουν και επομένως το πρόβλημα διαιωνίζεται. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε οι παραπάνω διαγνωστικές ειδικότητες να διασωθούν στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και οι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση στη διάγνωση».
«ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ»
Σε ό,τι αφορά το θέμα του «Προσωπικού Γιατρού» που ανέδειξε χθες η «Π» με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε λειτουργία, η κ. Μαστοράκου διευκρινίζει ότι «οι ”Προσωπικοί Γιατροί” δεν είναι ανύπαρκτοι. Στην Αχαΐα έχουμε 90 συναδέλφους που έχουν ενταχθεί στο σύστημα και έχουν ενεργή τη λίστα των 2.000 πολιτών που τους αναλογούν. Αυτό που αναδεικνύουμε είναι ότι ο θεσμός αυτός έχει ”παγώσει”. Οπως ανέφερα και στο χθεσινό σχετικό σας δημοσίευμα, ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοίδης ζήτησε απ’ όλους τους φορείς της υγείας πίστωση χρόνου, προκειμένου να ενημερωθεί και ακολούθως θα πάρει αποφάσεις. Μεταξύ αυτών πιστεύουμε ότι θα είναι και αυτή που θα αφορά τις συνθήκες εφαρμογής του θεσμού του ”Προσωπικού Γιατρού”. Οι συνάδελφοι που έχουν μπει στο σύστημα είναι έτοιμοι και αρκετοί από αυτούς έχουν κάνει ήδη το πρώτο ραντεβού με τους ασθενείς τους».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News