Πλωτά αιολικά στον Πατραϊκό – Ποια σημεία και πότε είναι οι πιθανοί «σταθμοί» για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα
Οι γνώστες της κατάστασης προβλέπουν ότι ένα κομμάτι στον Πατραϊκό, μεταξύ Πάτρας και Ρίου, ένα κομμάτι της Κυλλήνης και ένα του Μεσολογγίου, θα μπουν στον χάρτη, τα επόμενα χρόνια, ως υποψήφιοι υποδοχείς Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.
Ερχονται τα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα. Σε πρώτη φάση, για τα επόμενα χρόνια, η περιοχή μας, του Πατραϊκού και του Κορινθιακού Κόλπου, δεν θα είναι, πιθανότατα, στις πρώτες επιλογές, αλλά στη δεύτερη φάση θα είναι!
Οι γνώστες της κατάστασης προβλέπουν ότι ένα κομμάτι στον Πατραϊκό, μεταξύ Πάτρας και Ρίου, ένα κομμάτι της Κυλλήνης και ένα του Μεσολογγίου, θα μπουν στον χάρτη, τα επόμενα χρόνια, ως υποψήφιοι υποδοχείς Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.
Σε προτεραιότητα είναι Ανατολική Κρήτη, Ρόδος, κεντρικό Αιγαίο, Εύβοια, Διαπόντια νησιά και ο Πατραϊκός Κόλπος στο Ιόνιο Πέλαγος για την ανάπτυξη των πρώτων υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 2-2,5 GW περίπου. Σταδιακά, όμως.
Για τους πιο αδαείς, Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο είναι η συστοιχία ανεμογεννητριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο, είτε οι ανεμογεννήτριες εδράζονται σταθερά στον βυθό είτε επιπλέουν, όντας συνδεδεμένες με τον βυθό με κινητά μέσα. Στον Πατραϊκό Κόλπο, όταν θα τοποθετηθούν, τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα θα είναι σταθερής έδρασης.
Οι πληροφορίες της «Πελοποννήσου», μάλιστα, λένε πως η πλειοψηφία του πρότζεκτ στην Ελλάδα θα αφορά πλωτά υπεράκτια αιολικά και αυτό γιατί τα βάθη των ελληνικών θαλασσών, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν προσφέρονται για έργα σταθερής έδρασης. Ο Πατραϊκός Κόλπος, όμως, είναι μία από τις εξαιρέσεις, αφού το βάθος του είναι μικρό, οπότε προσφέρεται μόνο για θεμελιωμένα στο βυθό θαλάσσια Αιολικά Πάρκα.
Αρχικά, το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα ήταν έξω από τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς δεν συγκαταλέγονται στις περιοχές υψηλού αιολικού δυναμικού. Τελικά, το εθνικό πρόγραμμα συμπεριέλαβε την περιοχή των Διαπόντιων Νησιών στο βορειοδυτικό Ιόνιο, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα και το δυτικό θαλάσσιο τμήμα της Ζακύνθου.
Προς το παρόν, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Πελοποννήσου», ο Πατραϊκός και ο Κορινθιακός δεν είναι στην πρώτη φάση του σχεδίου εγκατάστασης Πλωτών Ανεμογεννητριών, εξαιτίας της πληθώρας υποσταθμών ηλεκτρικού ρεύματος που υπάρχουν στην περιοχή, γεγονός που δυσκολεύει την ανάπτυξη των ανεμογεννητριών.
Επίσης, βασικό ρόλο στην επιλογή των σημείων εγκατάστασης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων παίζει και η απόσταση των Πάρκων από λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας, κάτι που για την ώρα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την περιοχή, καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 16 χώροι ελλιμενισμού.
Την ανακοίνωση του Εθνικού Προγράμματος για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (ΥΑΠ) από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΕΔΕΥΕΠ χαιρετίζει η Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ.
Κι επειδή οι υπεύθυνοι του Εθνικού Προγράμματος θέλουν να μάθει αναλυτικά κάθε τοπική κοινωνία τι σημαίνει Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο, μέσα στις βασικές προτεραιότητές της είναι ο διαρκής διάλογος με την κοινωνία, τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και τις επαγγελματικές ενώσεις που εμπλέκονται με τον θαλάσσιο χώρο, προκειμένου να εξηγηθούν τα οφέλη και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και έγκυρα ανησυχίες και ερωτήματα που πάντοτε προκύπτουν.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ, σε συνεργασία με τη Νορβηγική Ενωση Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας (Norwegian Offshore Wind) οργανώνει ένα διήμερο σχετικών δράσεων και εκδηλώσεων.
Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης 23ης Νοεμβρίου οργανώνεται στις εγκαταστάσεις της OTE Academy στο Μαρούσι συνέδριο -με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- για την εφοδιαστική αλυσίδα των ΥΑΠ.
Ενας Πατρινός από την Κεφαλονιά έχει την τελευταία λέξη
Ο σχεδιασµός για τα Πλωτά Πάρκα έλαβε υπόψη του 20 κριτήρια αποκλεισµού, προκειμένου να διασφαλίσει τις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και τις θαλάσσιες δραστηριότητες στον ελληνικό χώρο.
Αυτά τα κριτήρια, όπως τα παρουσίασε στην ειδική εκδήλωση ο διευθύνων σύµβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, ο Πατρινός Αριστοφάνης Στεφάτος, έλαβαν υπόψη τους ζητήµατα εθνικής ασφάλειας και επιβατικής ναυσιπλοΐας, αεροδρόµια, ελάχιστη απόσταση από ακτογραµµή, περιοχές περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σηµασίας, τουριστικές δραστηριότητες, περιοχές υδατοκαλλιέργειας και άλλες χρήσεις.
«Νιώθουµε υπερήφανοι γιατί γνωρίζουµε πως η υποβολή του σχεδίου και της μελέτης αποτελεί την αφετηρία µιας πορείας που θα δηµιουργήσει πολύ σηµαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, σε οικονοµικό και κοινωνικό επίπεδο» τόνισε ο διευθύνων σύµβουλος της ΕΔΕΥΕΠ.
Ο 49χρονος κ. Στεφάτος έχει καταγωγή από τον Καραβόμυλο Κεφαλονιάς, αλλά και ρίζες από το Λιβάρτζι Καλαβρύτων. Η οικογένειά του είχε μετακινηθεί από τον Καραβόμυλο στην Πάτρα, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Αριστοφάνης (Αρης). Στο Γεωλογικό, Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών φοίτησε και πήρε το πτυχίο του, όπως και το διδακτορικό του στην Ωκεανογραφία και τη Γεωφυσική.
Για σχεδόν 20 χρόνια θήτευσε σε διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις ευθύνης του πετρελαϊκού κλάδου, μεταξύ των οποίων και νορβηγικές εταιρείες, και το 2020 με την προτροπή του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ανέλαβε τα ηνία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News