«Τρικλοποδιές» στο Γηροκομείο Πατρών – Ο πρόεδρος του «Κωνσταντοπούλειου» Ευγηριου Β. Δελδήμος στην αντεπίθεση
Αιχμές από τη Διοίκηση του Κωνσταντοπουλείου – Τι απαντά η διοίκηση για τις «τρικλοποδιές» που όπως λένε βάζουν κάποιοι.
Το πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» για το σήμα SOS που εκπέμπει το Κωνσταντοπούλειο, αλλά και τις απολύσεις στο ευγηρείο της Πάτρας, στο πλαίσιο εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας με βάση αναλογιστική μελέτη που έγινε, προκάλεσε αντιδράσεις.
Σε αυτές τις αντιδράσεις θέλησαν να απαντήσουν χθες οι διοικούντες του Κωνσταντοπουλείου σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν. Τι είπαν ο πρόεδρος Βασίλης Δελδήμος και τα άλλα μέλη της διοίκησης;
Καταρχάς, ότι το κόστος λειτουργίας του ιδρύματος το 2022 εκτοξεύθηκε κατά 273.000 ευρώ σε σχέση με το 2021: Εξτρα 15.000 ευρώ μισθοδοσίας λόγω πανδημίας, έξτρα 30.000 ευρώ για τρόφιμα, 18.000 ευρώ το ρεύμα, 41.000 ευρώ το πετρέλαιο, αύξηση φαρμάκων και αναλωσίμων κατά 31.000 ευρώ, μείωση επιχορήγησης του φορέα κατά 24.000 ευρώ και συν 93.500 ευρώ σε υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν ή απολύθηκαν. Οπως ανέφερε ο γραμματέας Αντώνης Γεωργακόπουλος: «Προχωρήσαμε σε καταγγελία σύμβασης σε πέντε ανθρώπους για πειθαρχικά θέματα. Κανείς τους δεν μας πήγε στα δικαστήρια. Βρήκαμε αποθεματικό 826.000 ευρώ, το κλείσαμε στα 540.500 ευρώ το 2022. Ολα αυτά με στοιχεία ορκωτών λογιστών. Αν δεν υπήρχαν συνταξιοδοτήσεις θα είχαμε και πλεόνασμα. Το Κωνσταντοπούλειο μείωσε το ταμειακό του απόθεμα για να εξασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη των ανθρώπων του. Δυστυχώς, τώρα πρέπει να πάρουμε μέτρα για να υπάρξει μέλλον».
Η διοίκηση του Κωνσταντοπουλείου συνέχισε με ακόμη περισσότερα στοιχεία. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος Βασίλης Δελδήμος: «Τον περασμένο Αύγουστο έγινε επαναδιαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους για τους μισθούς τους. Επειδή το 2019 έγινε περικοπή μισθοδοσίας κατά 15% σε 24 άτομα αορίστου χρόνου -οι αμοιβές τους παρέμειναν βέβαια πιο πάνω από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας με τα επιδόματά τους- προτείναμε αύξηση 5% λόγω του μικρού ταμειακού υπολοίπου και δεσμευτήκαμε να δώσουμε το υπόλοιπο 10% το 2024. Δεκαπέντε εργαζόμενοι δέχθηκαν και πέντε αρνήθηκαν, ζητώντας το 15%. Η διοίκηση αναγκάστηκε με βαριά καρδιά να προχωρήσει σε απολύσεις με ό,τι προβλέπει ο νόμος, ενώ επειδή έπρεπε να βρούμε χρήματα για να καλυφθούν οι απολύσεις προχωρήσαμε και σε τρεις ακόμη απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού. Τα έσοδα πρέπει να είναι περισσότερα από τα έξοδα. Με πλεονάζον προσωπικό, το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτέ».
Από την πλευρά μας ρωτήσαμε αν υπάρχουν κάποιοι που βάζουν τρικλοποδιές στην προσπάθεια για τη βιωσιμότητα του ευγηρείου, με τους διοικούντες να είναι ιδιαίτερα αιχμηροί. «Ναι, κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές. Το κακό ξεκίνησε από όταν κάποιοι θέλησαν να πουλήσουν το ακίνητο-φιλέτο που έχουμε στην Ακρόπολη, στου Φιλοπάππου. Το ακίνητο αξίζει 1.000.000 ευρώ και θα το πουλούσαν 300.000 ευρώ» κατήγγειλε ο Βασίλης Δελδήμος, ενώ η ταμίας Παναγιώτα Γιαννοπούλου πρόσθεσε και τα εξής: «Πρόσφατα μας έγινε έλεγχος από τη δημόσια αρχή διαφάνειας και δεν βρήκαν τίποτα μεμπτό. Αντίθετα, μας είπαν ότι υπάρχει εσωτερικό θέμα στο Κωνσταντοπούλειο μεταξύ προσώπων…». Και πρόσθεσε: «Το Κωνσταντοπούλειο έπρεπε να είχε κλείσει από τον Μάιο του 2020. Το κρατάμε 2,5 ολόκληρα χρόνια σε υψηλό επίπεδο λειτουργίας παρά τις δυσκολίες. Και είμαστε υπερήφανοι που στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, δεν χάσαμε ούτε έναν άνθρωπο από Covid-19. Εξαντλήσαμε όλα τα εργαλεία που είχαμε. Αυξήσαμε και τα τροφεία, που και πάλι είναι τα χαμηλότερα στην αγορά και τις μισθώσεις των ακινήτων μας, ενώ διεκδικήσαμε και παλιές νομικές υποθέσεις».
Αιχμές, όμως, υπήρξαν και προς τη δημοτική αρχή: «Τον περασμένο Μάιο απευθυνθήκαμε στον Δήμο για στήριξη κι ακόμη δεν ακόμη έχουμε πάρει απάντηση. Εχουμε ακίνητα που είναι βάρος και δεν φέρνουν έσοδα. Πληρώνουμε ένα δυσβάσταχτο ποσό, 80.000 ευρώ, για ΕΝΦΙΑ. Να μας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε την περιουσία μας. Με βάση τη μελέτη που κάναμε, μετά το 2024 η κατάσταση θα βελτιωθεί. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 72 οι ωφελούμενους. Αν ξεπεράσουμε τους 86 θα προσλάβουμε κόσμο σε κάθε βάρδια. Το ευγηρείο μπορεί να αντέξει 106 ωφελούμενους».
Αλέκος Ανδρουλιδάκης: «Η ευθύνη βαραίνει τη σημερινή διοίκηση»
Επιστολή στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» απέστειλε ο πρώην πρόεδρος του Κωνσταντοπουλείου Αλέκος Ανδρουλιδάκης (η θητεία του το διάστημα 26/3/2018-20/2/2020), με αφορμή δηλώσεις του Βασίλη Δελδήμου για τις απολύσεις και την οικονομική κρίση στο ευγηρείο. Ο Αλ. Ανδρουλιδάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Μετά τον διορισμό προσωρινής διοικούσας επιτροπής παραδώσαμεν όπως προκύπτει από δημοσιευμένο ισολογισμό της οικονομικής χρήσης του έτους 2019, ταμειακό υπόλοιπο ποσού 1.136.179 ευρώ.
Το ποσό αυτό δεν ήταν ένα μικρό υπόλοιπο, όπως προσπάθησε να απαξιώσει με την παρέμβασή του ο σημερινός πρόεδρος σκόπιμα. Οι διακυμάνσεις ως προς τα ταμειακά υπόλοιπα μετέπειτα εξελίσσονται ως κάτωθι: 1.036.261 ευρώ (31/12/2020), 830.567 ευρώ (31/12/2021), 553.993 ευρώ (31/12/2022). Δεδομένου ότι για το οικονομικό έτος 2023 δεν έχει συνταχθεί ακόμα ισολογισμός για να αναφερθώ σε αυτόν, λαμβάνω υπόψη μου δήλωση του σημερινού προέδρου στην παρέμβασή του που αναφέρει ότι: «Mπαίνουμε μέσα 25.000 ευρώ κάθε μήνα» και ως εκ τούτου για το έτος 2023 η μείωση του ταμειακού υπολοίπου ανέρχεται σε 300.000 ευρώ που διαμορφώνει το ταμειακό υπόλοιπο του 2023 στο ποσό των 253.000 ευρώ.
Από το υπόλοιπο αυτό των 253.000 ευρώ, αν αφαιρεθούν οφειλές προς απολυθέντες υπαλλήλους και δεδικασμένες απαιτήσεις συνολικού ποσού περίπου 150.000 ευρώ, χωρίς να αναφέρομαι σε άλλες τυχόν υποχρεώσεις του ιδρύματος προς ασφαλιστικά ταμεία, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και προμηθευτές, δείχνει την πτώση των διαθεσίμων που ανάγκασε το σημερινό πρόεδρο να ομολογεί κάπως βέβαια αργά ότι:”Μη γελιέστε, το Κωνσταντοπούλειο θα κλείσει”. Ως εκ τούτου αναγκάζομαι πλέον να αναφερθώ σε έκθεση δημοσιευμένη ορκωτού λογιστή που είχε προσληφθεί από τη διοικούσα επιτροπή για έλεγχο στο Ευγηρείο και αναφέρεται για τη χρήση 2021 ως εξής: “Κατά την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων η διοίκηση είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση της ικανότητας του σωματείου να συνεχίσει τη δραστηριότητά του» και συνεχίζει: «Εκτός και αν η διοίκηση είτε προτίθεται να ρευστοποιήσει το σωματείο ή να διακόψει τη δραστηριότητά του ή δεν έχει ρεαλιστική εναλλακτική επιλογή από το να προβεί σ΄ αυτές τις ενέργειες». Το μήνυμα, όμως, αυτό, η διοίκηση του ιδρύματος δεν το έλαβε υπόψη της είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα και προσπάθησε τη μείωση κόστους λειτουργίας του ιδρύματος με την απόλυση 17 έμπειρων υπαλλήλων (που δεν αξιώνουν δικαίωμα σύνταξης) χωρίς να γνωρίζει ότι κανένας μελετητής και καμία έκθεση βιωσιμότητας δεν αναφέρονται πρωτίστως σε μειώσεις προσωπικού χωρίς να έχουν ληφθεί προηγουμένως μέτρα αύξησης των εσόδων από άλλες πηγές. Ως εκ τούτου η διοίκηση φέρει ολοκληρωτικά την ευθύνη και ατομικά τα μέλη για την οικονομική κατάρρευση του ιδρύματος, ενώ υπήρχε δυνατότητα φιλοξενίας 20 έως 25 επιπλέον ατόμων που θα έδιναν ικανοποιητικά έσοδα και λύση στο οικονομικό πρόβλημα.
Η έλλειψη διοικητικής ευθύνης δημιούργησε προβλήματα, αφού σε χρονικό διάστημα δύο ετών άλλαξαν τρεις διοικητικούς διευθυντές, τρεις προϊσταμένους οικονομικών υπηρεσιών και τρεις κοινωνικούς λειτουργούς. Η λύση θα πρέπει να δοθεί άμεσα από τα μέλη της διοικούσας επιτροπής. Για οποιαδήποτε δε καθυστέρηση που θα επιφέρει πρόσθετα προβλήματα, η ευθύνη θα βαραίνει τα μέλη και ατομικά. Μετά τη δήλωση όμως του προέδρου ότι: “Το ίδρυμα κλείνε” είτε από τον φόβο της μη λήψεως των αποζημιώσεων των υπαλλήλων, είτε της διεκδίκησης των απαιτήσεων προμηθευτών με νομική διαδικασία… Θεός φυλάξοι! Ως προς τη δική μας θητεία πορευθήκαμε με στόχους και προγραμματισμό και επιτύχαμε άμεσα οικονομικά αποτελέσματα. Αντιμετωπίσαμε την κρίση 2016-2017 που ήθελε τη μείωση μισθών υπαλλήλων δυνάμει έκτακτης γενικής συνέλευσης με υπευθυνότητα και συναίνεση των υπαλλήλων, συνεργαζόμενοι μαζί τους για την επίτευξη των στόχων. Δεν αντικαταστήσαμε τους υπαλλήλους καθαριότητας και το μαγειρείο με συνεργεία καθαρισμού και cateringόπως ήθελε η μελέτη, που θα δημιουργούσε κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στις οικογένειές τους. Πάνω απ΄ όλα αφήσαμε ένα όχι ευκαταφρόνητο υπόλοιπο που σήμερα έχει μηδενιστεί και έφερε το ίδρυμα σε αυτή την οικονομική κρίση».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News