Νέο ΕΣΠΑ: Καινοτομία και Τεχνητή Νοημοσύνη
Του Λυκούργου Σταυρουλόπουλου, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδος – οικονομολόγος – υπεύθυνος Παρακολούθησης Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας.
H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα τη διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3). Πρόκειται για μια δημόσια διαβούλευση Καινοτομίας που σκοπό έχει να αποτυπώσει και να τεκμηριώσει τη δυναμική που εμφανίζουν συγκεκριμένοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας στη Δυτική Ελλάδα.
Για ένα μήνα, τα μέλη του Οικοσυστήματος Καινοτομίας της περιοχής μας, οι ενδιαφερόμενοι φορείς, επιχειρήσεις, Οργανισμοί Ερευνας και Διάδοσης Γνώσης, καθώς και μεμονωμένοι πολίτες, θα συναντώνται στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Πάτρα, για να προτείνουν συγκεκριμένα ερευνητικά- καινοτομικά θέματα τα οποία μπορούν να προωθήσουν την οικονομική δραστηριότητα και την προοπτική ανάπτυξης στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.
Βασική επιδίωξη θα πρέπει να είναι ο περιορισμός του χρόνου που χωρίζει την έρευνα από την αγορά (σ.σ. ιδανικά ΚΑΙ από την κοινωνική χρησιμότητα), ώστε να μας εκτοξεύσει αναπτυξιακά. Ας μην ξεχνάμε ότι το οικοσύστημα Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχοντας μια 25ετή Ιστορία με βάση το Πανεπιστήμιο, κατέγραψε τα τελευταία χρόνια σημαντικές επιτυχίες, τόσο στον τομέα της ανταγωνιστικής έρευνας, όσο και στην ανάπτυξη εταιρειών με εξειδίκευση σε αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και νέων υλικών.
Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) είναι ενδεικτικά: Οι δαπάνες Ερευνας & Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχονται σε 1.6% του ΑΕΠ, έναντι 1.5%, που είναι ο Εθνικός μέσος όρος, ενώ και όλα τα διαθέσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά (Απασχόληση σε Ε&Α, Καινοτομικότητα Επιχειρήσεων κ.λπ.) συγκλίνουν σε μια διαπίστωση: η περιοχή μας θεωρείται για τα ελληνικά δεδομένα ιδιαίτερα καινοτόμα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς σύμφωνα με την Ερευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, «Αύξηση των δαπανών για Ε&Α κατά 0,2% του ΑΕΠ, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%». Με άλλα λόγια, η συνεισφορά σε απόλυτους αριθμούς είναι πενταπλάσια.
Πάνω από όλα όμως και πίσω από τα νούμερα κρύβεται η ανθρώπινη υπόσταση. Χάρη στη RIS3, στην προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο (2014-2020) 68 καινοτόμες επιχειρήσεις, 92 ερευνητές και 180 νέοι επιστήμονες, έμειναν στον τόπο μας και εργάστηκαν πάνω σε Καινοτόμα Εργα και ιδέες. Ετσι αντιμετωπίζεται το φαινόμενο «brain drain». Στη Νέα Προγραμματική Περίοδο θα κινηθούμε εξίσου δυναμικά σε 6 Τομείς Εξειδίκευσης, αρχικού Προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ.
Υπάρχει τέλος μια παράμετρος στη διαδικασία που δεν πρέπει να αγνοηθεί και ας μην αποτελεί αυτούσια θεματική προτεραιότητα στη RIS3. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ήδη φέρνει την επανάσταση στην παγκόσμια οικονομία και σταδιακά στην καθημερινότητα όλων. Οπως προκύπτει από έρευνα του ΣΕΠΕ, η υιοθέτηση του Gen AI στις ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, καθώς μόνο το 15% των επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει να πειραματίζεται με την εν λόγω προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία.
Να λοιπόν η ευκαιρία για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να διερευνήσει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η υιοθέτηση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στη Στρατηγική Εξυπνης Εξειδίκευσης και να καταστεί πρωτοπόρος στην τεχνοκοινωνική επανάσταση που ούτως ή άλλως ήδη συντελείται. Κόμβους Καινοτομίας στη χώρα μας έχουμε αρκετούς. Τεχνητής Νοημοσύνης ελάχιστούς.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News