Καλάβρυτα: «Πάγωσαν» Χιονοδρομικό, ξενοδοχεία και καταστήματα εξαιτίας της …καλοκαιρίας – Απώλειες πολλών εκατ. ευρώ

Η μη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου «χτύπησε» πέραν της ίδιας της επιχείρησης και ξενοδοχεία, καταλύματα, ταβέρνες, καφετέριες, το εμπόριο και πολλούς ακόμα κλάδους στα Καλάβρυτα.

Καλάβρυτα

Η δικαιολογημένη υπερπροβολή -ειδικά φέτος- του Χιονοδρομικού Καλαβρύτων, εξαιτίας της επένδυσης πολλών εκατομμυρίων που έγινε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, από την Περιφέρεια, έμελλε να ταυτιστεί με μια από τις χειρότερες, αν όχι τη χειρότερη χρονιά του, καθότι οι καιρικές συνθήκες και η έλλειψη χιονιού δεν επέτρεψαν, παρά ελάχιστα, τη λειτουργία του.

Οι νέοι αναβατήρες και ο λοιπός υπερσύγχρονος εξοπλισμός του, σε συνάρτηση με την υποβολή φακέλου για νέα επένδυση 10 εκατ. ευρώ, που θα αφορά τόσο στην αξιοποίηση τεχνητού χιονιού, όσο και την εκμετάλλευση του Χελμού άνευ χιονιού για περιπατητικό ή εναλλακτικό τουρισμό, φαντάζουν οξύμωρα, εξαιτίας της οικονομικής ζημιάς που φαίνεται να έχει υποστεί η Επιχείρηση του Δήμου Καλαβρύτων.

Οι απώλειες, οι οποίες μόνο φέτος φαίνεται να είχε, υπολογίζονται ήδη, στις κουβέντες οι οποίες έχουν ξεκινήσει στις τάξεις των διοικούντων, αλλά και γενικά των ανθρώπων της τοπικής αγοράς.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο, όπως πλουσιοπάροχα λειτουργεί για μια μεγάλη αλυσίδα επαγγελμάτων και επιχειρήσεων, το ίδιο «λειτουργεί» και αντίστροφα όταν αυτό παραμένει ανενεργό.

Σε κλίμα έντονου προβληματισμού, οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν στην αγορά, με το συμπέρασμα για τη φετινή σεζόν να είναι… εκκωφαντικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου»,οι απώλειες για το Χιονοδρομικό εκτιμώνται (άτυπα) κοντά στο 1,2 εκατ. €, θυμίζοντας τα χρόνια της καραντίνας και του λοκντάουν, παρότι τότε υπήρξε μια κάποια οικονομική στήριξη από το υπουργείο Πολιτισμού.

«Πάγωσαν» τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα

Καλάβρυτα

 

Το οικονομικό πρόβλημα στην περιοχή των Καλαβρύτων μεγεθύνεται ακόμη πιο πολύ, από τη στιγμή που η μη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου «χτύπησε» ξενοδοχεία, καταλύματα, ταβέρνες, καφετέριες, το εμπόριο και άλλους πολλούς κλάδους, που εμπλέκονται στα παραπάνω.

Οι ίδιες πληροφορίες της «Πελοποννήσου» αναφέρουν πως από κάποιες πρώτες συζητήσεις, μεταξύ των επιχειρηματιών, η πτώση της κίνησης (διαμονής και αγοραστικής) φαίνεται να καταγράφεται κοντά στο 30%. Αυτό, σε ένα πρόχειρο οικονομικό μέγεθος, υπολογίζεται στα 1,3 εκατ. ευρώ, απώλεια που επίσης θα πρέπει να προστεθεί στην καθίζηση την οποία υπέστησαν οι επαγγελματίες την τριετία της πανδημίας. Ετσι κάπως ο λογαριασμός του φετινού χειμώνα για την τοπική οικονομία και Αγορά των Καλαβρύτων αγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ, με αυξητική περαιτέρω εκτίμηση.

Σκέψεις δωρεάν διανυκτερεύσεων

Το ερώτημα, που ήδη τίθεται είναι… ποιος θα καλύψει, αυτή τη φορά, το μεγάλο οικονομικό κενό που δημιούργησε η… «καλοκαιρινή» χειμερινή περίοδος, σε μια περίοδο κατά την οποία η επισκεψιμότητα παρεμποδίζεται σημαντικά από την διακοπή του Οδοντωτού. Ο Δήμος Καλαβρύτων σίγουρα δεν δύναται, αλλά και η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει πουθενά τέτοιο θέμα, πλην μόνο αυτό της αποκατάστασης από κακοκαιρικά φαινόμενα. Μια πρώτη σκέψη τοπικών φορέων είναι να ζητήσουν, από τα συναρμόδια υπουργεία, να εντάξουν την περιοχή στις πληγείσες της χώρας, που έτυχαν ειδικής τουριστικής διαχείρισης, με δωρεάν διακοπές 12 διανυκτερεύσεων για δικαιούχους του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους», μαζί με Ρόδο, Βόρεια Εύβοια, Εβρο κ.ά.