Παρέμβαση Φίλιππου Οικονόμου για το Πολεοδομικό: «Eχει σκοπό ο Δήμος να εξυπηρετήσει τους πολίτες;»
Παρέμβαση για το Πολεοδομικό έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Φίλιππος Οικονόμου ενόψει της Δευτεριάτικης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Παρέμβαση για το Πολεοδομικό έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Φίλιππος Οικονόμου ενόψει της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων της 13ης Μαΐου.
Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Φίλιππος Οικονόμου:
«Kύριε Δήμαρχε,
Η παρούσα αφορά σε ένα χρονίζων ζήτημα στην πόλη της Πάτρας, ήδη από το 2011 οπότε και ολοκληρώθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.).
Πρόκειται συγκεκριμένα για την αναντιστοιχία, σε αρκετές περιοχές του Δήμου Πατρέων, των υπάρχουσων εγκεκριμένων πολεοδομικών μελετών, σχετικά με τις χρήσεις γης, σε σχέση με τις προβλέψεις του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου μας.
Η αναντιστοιχία αυτή είναι πολύ έντονη και δημιουργεί πρόβλημα πολύ σημαντικό στην εκμετάλλευση των ιδιοκτησιών. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η αναντιστοιχία αυτή δημιουργεί πρόβλημα σε ήδη αδειοδοτημένες οικοδομές, περιορίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες χρήσης τους.
Παράλληλα, από μεμονωμένους ιδιοκτήτες οι οποίοι θίγονται κατάφωρα, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος χρήσεων γης ώστε να εναρμονιστούν με τις προβλέψεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου σε συγκεκριμένα Οικοδομικά Τετράγωνα.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια ξεκινάει από τον Δήμο, ο οποίος θα πρέπει να συντάξει (μέσω των υπαλλήλων του η αναθέτοντας σε ιδιώτη) συγκεκριμένη μελέτη για οποιαδήποτε περιοχή αποφασίσει να γίνει εναρμόνιση. Στη συνέχεια, η εγκεκριμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο μελέτη, υποβάλλεται στο ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ. και εν τέλει, στο ΥΠΕΝ για οριστική κύρωση.
Οπωσδήποτε όμως για το Δήμο Πατρέων, είναι αναγκαία η έναρξη της προσπάθειας αυτής κάτι που ο Δήμος με αλλεπάλληλες επικοινωνίες πολιτών και επαγγελματιών, αδυνατεί να κατανοήσει.
Με παράδειγμα ένα συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο σε βασικό κόμβο και μάλιστα σε περιοχή με μεγάλη ανάγκη αναβάθμισης της χρήσης των ακινήτων, δηλαδή, στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Ακρωτηρίου, μπορεί να γίνει κατανοητή στους πολιτικά υπεύθυνους του Δήμου η μελέτη που απαιτείται. Πολλές κεντρικές αρτηρίες, όπως η οδός Ακρωτηρίου στο μεγαλύτερο μέρος της ή η οδός Ανθείας, χαρακτηρίζονται ως περιοχές αμιγούς κατοικίας ενώ στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό, χαρακτηρίζονται Γενικής κατοικίας ή υπάρχει δυνατότητα ειδικών χρήσεων.
Με βάση τα παραπάνω, ρωτάμε:
Έχει σκοπό ο Δήμος να εξυπηρετήσει τους πολίτες τόσων περιοχών της πόλης, αποδίδοντας τις αναγκαίες για τη λειτουργία της αντίστοιχης γειτονιάς χρήσεις γης;
Θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την εκπόνηση αναθεωρημένων πολεοδομικών μελετών για την εναρμόνιση χρήσεων γης σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΓΠΣ Δ.Ε. Πατρών;
Σε πόσες Συνοικίες της πόλης μας έχουν συνταχθεί και εγκριθεί μελέτες πολεοδομικές που εναρμονίζουν τις χρήσεις γης σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΓΠΣ;
Σε πόσες Συνοικίες της πόλης μας έχει ξεκινήσει η εκπόνηση αντίστοιχων μελετών και πότε προβλέπεται να περαιωθούν;
Σε πόσες Συνοικίες της πόλης μας δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης ανάλογων μελετών;».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News