Και ξαφνικά εξαήμερη εργασία και επίσημα, χωρίς να ερωτάται ο εργαζόμενος

Το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας – σύμφωνα με το νόμο 5053/23 – αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας οι οποίες εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Δεν θα αφορά ΔΕΚΟ, δημόσιο τομέα και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός.

εργασία

Στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη και γενικά στον λεγόμενο «δυτικό κόσμο», η πενθήμερη εργασία αποτελεί κατάκτηση πολλών δεκαετιών. Μάλιστα, σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, οι κυβερνήσεις σε συνεννόηση με τις επιχειρήσεις προσπαθούν να μειώσουν την εβδομάδα εργασίας σε τέσσερις ημέρες, όπου βέβαια είναι εφικτό και μάλιστα, χωρίς αναλογική μείωση μισθού.

Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο, αποφάσισε πριν από λίγο καιρό να πάρει αντίθετο δρόμο και να καταργήσει το κεκτημένο της πενθήμερης εργασίας, επιτρέποντας στους εργοδότες να την παρατείνουν μονομερώς μέχρι και την έκτη ημέρα, χωρίς καν να ρωτούν τους υπαλλήλους, εάν θέλουν ή όχι.

Τυπικά τουλάχιστον, γιατί ατύπως η εξαήμερη ή και επταήμερη εργασία είναι «νόμος της εργασιακής ζούγκλας» σε πολλούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα, εδώ και χρόνια.

Η δυνατότητα εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας και επισήμως με την πρόβλεψη του νόμου, ξεκινά την 1η Ιουλίου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο. Πρόκειται για μια διάταξη που ψηφίστηκε το φθινόπωρο του 2023 από τον τότε υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη, η οποία έχει συγκεντρώσει πλήθος αρνητικών κριτικών και αντιδράσεων.

Ο νόμος 5053/2023 έπρεπε να τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου. Όμως, λόγω του φόβου πώς θα επηρέαζε τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον ανέβαλε για τις αρχές Ιουλίου. Γιατί είναι ένας νόμος που δύσκολα θα αρέσει στους εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας – σύμφωνα με το νόμο 5053/23 – αφορά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας οι οποίες εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Δεν θα αφορά ΔΕΚΟ, δημόσιο τομέα και τράπεζες, ενώ εξαιρούνται της ρύθμισης ο τουρισμός και ο επισιτισμός.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αμείβονται για την έκτη ημέρα µε επιπλέον 40% του ημερομισθίου και με επιπλέον 115% αν είναι αργία, ενώ θα δικαιούνται επιπλέον ένα ρεπό εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο νόμος με τη ρύθμιση αυτή επιχειρεί να εξυπηρετήσει τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με πρόγραμμα εναλλασσόμενων βαρδιών 24 ώρες την ημέρα και επτά ημέρες την εβδομάδα, και οι οποίες δεν βρίσκουν νέο εξειδικευμένο προσωπικό με συνέπεια να αδυνατούν να οργανώσουν σωστά τις βάρδιες.

Όπως αναφέρουν πολλοί εργατολόγοι, ο νόμος 5053/23 σκοτώνει την αρχή της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας. Συγκεκριμένα, εξουσιοδοτεί αποκλειστικά τον εργοδότη να διατάξει τον εργαζόμενό του, να εργάζεται μία ακόμη ημέρα την εβδομάδα, έστω και με την υποχρέωση να του καταβάλει επίδομα ύψους 40% του ημερομισθίου.

Σύμφωνα με το νόμο, η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ ώρες, ενώ δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης.

Ο εργαζόμενος δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να εργαστεί περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι το συνολικό ωράριο εργασίας του θα είναι μεγαλύτερο.

Πάντως, ακόμη και χωρίς αυτόν τον νέο νόμο, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι εκτεθειμένοι σε αυθαιρεσίες: θεωρητικά υπάρχουν 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, αλλά ο εργοδότης μπορεί να διατάξει τον εργαζόμενο να εργαστεί άλλες δύο ώρες υπερωρίες σε «περιορισμένο χρονικό διάστημα» χωρίς αμοιβή, μόνο με την υποχρέωση να «αναπληρώσει» εκείνες τις ώρες με ελεύθερο χρόνο και διακοπές. Και το αν θα το κάνει αργότερα, αυτό πρέπει να το ελέγξουν οι επιθεωρητές εργασίας, που είναι χρόνια λίγοι στην Ελλάδα και πρακτικά οι έλεγχοι σπανίζουν και γίνονται μόνο μετά από καταγγελίες.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά σε εργοτάξιο στη Λεπενού: Νεκρός ένας 52χρονος, πληροφορίες για αγνοούμενο και τραυματίες, η στιγμή της έκρηξης ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Βόμβα μεγατόνων από τον Αποστολάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;

Στεγαστικό: Παρεμβάσεις για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας με στόχο τη μείωση των ενοικίων

Δολοφονία Καραϊβάζ: Ξεκινά η δίκη, το έμβασμα που «μαρτυρά» τους ηθικούς αυτουργούς

Λύτρας: Επεισόδιο μέσα στη φυλακή, τι συνέβη