Αχαΐα: Η αμπελουργία εκπέμπει SOS – Tα προβλήματα λόγω της κλιματικής κρίσης
Τι δηλώνουν οι πρόεδροι Αγροτικών συλλόγων Δυτικής Αχαϊάς και Αιγίου στην «Π» για τα προβλήματα στην αμπελουργία λόγω της κλιματικής κρίσης.
Ενας από τους πολλούς τομείς όπου η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει «χτύπημα» είναι και η αμπελουργία, καθώς συμφώνα με τις τελευταίες έρευνες σε πολλές από τις περιοχές της Ελλάδας θα αλλάξει ο «χάρτης» και θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για την καλλιέργεια. Εφόσον μάλιστα η κλιματική κρίση εξελιχθεί χωρίς να ληφθούν μέτρα, έως το τέλος του αιώνα ελάχιστα αμπέλια θα μπορούν να παράγουν και κατ΄ επέκταση θα υπάρξει πρόβλημα στο κρασί.
Ο Θεόδωρος Μαυρομάτης, καθηγητής του τομέα Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ παρουσίασε την τελευταία έρευνα για την κλιματική κρίση στην ελληνική αμπελοκαλλιέργεια και διαπίστωσε σημαντικά ευρήματα.
Σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μελέτες που αφορούν την επίδραση της κλιματικής κρίσης στους αμπελώνες και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Χαρακτηριστικά στην ίδια Ημερίδα η κ. Tatiana Svinartchuk, επικεφαλής προγράμματος αμπελουργίας της Moët Hennessy, παρουσίασε τις ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην περιοχή της Καμπανίας ώστε να συνεχιστεί η καλλιέργεια και η παραγωγή σαμπάνιας. Ωστόσο στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει αντίστοιχες μελέτες, ενώ παράλληλα είναι και εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν ακριβή στοιχεία για να γίνουν οι μετρήσεις που απαιτούνται.
Γ. Βεσκούκης: «Σοβαρό πρόβλημα στα αμπέλια και όχι μόνο»
Με αφορμή την έρευνα η «Πελοπόννησος» θέλησε να διαπιστώσει τι ακριβώς ισχύσει τα μέρη μας και για αυτό επικοινώνησε χθες με τους πρόεδρους των αγροτικών συλλόγων στη Δυτική Αχαΐα και στο Αίγιο.
Ο Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας, Γιώργος Βεσκούκης έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου όχι μόνο για τα αμπέλια, αλλά και για άλλες καλλιέργειες. «Το 70% των αμπελιών στη Δυτική Αχαΐα έχει σοβαρό πρόβλημα φέτος και έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειωθεί» είπε αρχικά ο Γιώργος Βεσκούκης και πρόσθεσε: «Από την μία οι βροχές και από την άλλη η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας έχει δημιουργήσει σοβαρές ζημιές στα αμπέλια και αν συνεχιστεί αυτό, σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε καθόλου σταφύλια και κατ επέκταση κρασί. Αυτό ισχύει φυσικά και σε άλλες καλλιέργειες και όχι μόνο για τα αμπέλια, για παράδειγμα φέτος υπάρχει ζήτημα και με τα καρπούζια, αλλά και διάφορα κηπευτικά. Για αυτό το λόγο έχουμε ζητήσει ήδη από το Υπουργείο ενίσχυση στους αμπελουργούς. Σαφώς και η κλιματική αλλαγή παίζει το ρόλο της και έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες μας με αποτέλεσμα να πρέπει να παρθούν μέτρα και εμείς είμαστε σύμφωνοι».
Ι. Μποδιώτης: «Υπάρχει πρόβλημα, όχι καταστροφή»
Από την άλλη πλευρά, ο Γιάννης Μποδιώτης, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, τόνισε: «Στην περιοχή του Αιγίου υπάρχουν πολλοί που καλλιεργούν την κορινθιακή σταφίδα και λιγότεροι που είναι αμπελουργοί και αυτούς τους βρίσκουμε κυρίως στην Ζήρια, στην Πλατανιωτισσα. Γνωρίζω ότι από την υγρασία και τις βροχές έχει υπάρξει πρόβλημα σε πολλές καλλιέργειες οι οποίες πλέον είναι πιο ευαίσθητες σε ασθένειες όπως ο περονόσπορος. Η κλιματική αλλαγή και η αστάθεια που έχει προκαλέσει δημιουργούν ασθένειες και αυτό αναγκάζει τους παραγωγούς να προχωρούν σε πιο συχνές παρεμβάσεις και αυτό ανεβάζει το κόστος».
Γ. Σιγαλός: «Γνωρίζει ο αγροτικός κόσμος»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News