Αχαΐα: Οι αγρότες νωρίς στα χωράφια, ξεκίνησε ο τρύγος στην Αιγιάλεια από τον Ιούλιο

Οι υψηλές θερμοκρασίες άλλαξαν τη ζωή των αγροτών. Μείωση του ωραρίου και πολύ πρωί οι υπαίθριες εργασίες.

Αχαΐα

Των ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ και ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΟΓΚΟΥ

Οι συνθήκες του φετινού καλοκαιριού έχουν προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα στην κοινωνία και παραγωγικούς κλάδους, με τις υψηλές θερμοκρασίες να δυσχεραίνουν το έργο των εργατών.

Παρόμοια προβλήματα, που έχουν προκαλέσει και αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, αντιμετωπίζουν και οι αγρότες του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας. Οι υψηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν τους αγρότες να εργαστούν φυσιολογικά, καθώς τις ζεστές ώρες της ημέρας είναι αδύνατο να εκτελέσουν τις εργασίες τους.

Αχαΐα

Ο Χρήστος Μπεκίρης

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λακκόπετρας Χρήστος Μπεκίρης μιλά στην «Πελοπόννσησο» : «Αλλάζει η ζωή των αγροτών. Μειώνουμε το ωράριό μας την ημέρα ή ξεκινάμε νωρίτερα. Είναι ένα φαινόμενο που έχει ξεκινήσει με όλες τις καλλιέργειες και προφανώς επηρεάζει. Το τελευταίο διάστημα, στις 9 το πρωί, η θερμοκρασία φτάνει τους 38-39 βαθμούς. Κάποιες δουλειές πρέπει να τις κάνουμε. Τα ζώα και καλλιέργειες δεν μπορούν να σταματήσουν, πρέπει να ποτίζονται, πάντα με προσοχή και οικονομία» τονίζει ο κ. Μπεκίρης και συνεχίζει: «Περίπου στις 10 με 11, έχουν σταματήσει όλοι. Και να θέλαμε να συνεχίζαμε δηλαδή, θα κάναμε κακό στις καλλιέργειες, ενώ επιπλέον θα χάναμε σημαντικές ποσότητες νερού επειδή εξατμίζεται. Είναι τεράστιο το πρόβλημα και γενικότερα πρέπει να καθίσουμε με τους φορείς και να κουβεντιάσουμε. Ηδη συζητάμε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να ενημερώνουμε τον κόσμο».

Ο κ. Μπεκίρης αναφέρθηκε στο γνωστό πρόβλημα της άρδευσης. Τόνισε: «Εχουν μειωθεί αρκετά τα νερά. Βλέπουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ηλεία. Τόσα χρόνια χρησιμοποιούσαν το φράγμα αλόγιστα και τώρα έχουν θέματα. Σε εμάς που έχουμε γεωτρήσεις, μπορεί μόνο για τους τρεις μήνες του καλοκαιριού να πληρώνουμε από 70 έως 120 ευρώ το στρέμμα μόνο για το νερό, χωρίς τις φθορές ή ό,τι άλλο. Πρέπει να βρούμε λύσεις».

Τα τελευταία χρόνια οι αγρότες του κάμπου είχαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με το νερό, που ποτέ δεν είναι αρκετό για τις καλλιέργειες. Πλέον οι υψηλές θερμοκρασίες όχι μόνο απειλούν τα προϊόντα τους, αλλά και τους αναγκάζουν να αλλάζουν τις ώρες εργασίας τους.

Νωρίτερα ο τρύγος λόγω καύσωνα

Για πρώτη φορά στην Αχαΐα, και συγκεκριμένα στην Αιγιάλεια, αγρότες έχουν ξεκινήσει τον τρύγο σε μια προσπάθεια να περισώσουν ό,τι μπορούν από τη σοδειά τους, η οποία λόγω του παρατεταμένου καύσωνα κινδυνεύει να χαθεί.

Αν και συνήθως το μάζεμα της σταφίδας γινόταν μετά τα μέσα Αυγούστου, εδώ και λίγες μέρες, ειδικά σε πεδινές περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα, υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ο καρπός έχει αρχίσει να «καίγεται» και να είναι άχρηστος.

Για αυτό τον λόγο πολλοί είναι αυτοί που έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν για να προλάβουν να κεφαλαιοποιήσουν ένα μέρος από τη σοδειά τους, παρότι ακόμα ο καρπός δεν είναι έτοιμος στο 100%.

Αχαΐα

Ο Γιάννης Μποδιώτης

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτη είπε στην «Πελοπόννησο»: «Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της άνοιξης και του καύσωνα έχουν αρχίσει να ξεραίνονται οι σταφίδες και αρκετοί ήδη τις μαζεύουν. Να σημειωθεί ότι υπάρχει σε όλη την Αιγιαλεία μεγάλο πρόβλημα στην άρδευση και σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει νερό για να ποτιστούν οι καλλιέργειες και έτσι αρκετοί συνάδελφοι τρέχουν να μαζέψουν τις σταφίδες για να σώσουν ό,τι μπορούν. Ο καύσωνας έχει κάνει ζημιά, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δυστυχώς, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης έχουν αρχίσει να είναι σοβαρές και θα πρέπει να δούμε πώς θα οχυρωθούμε τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσουμε συνολικά τα προβλήματα στις καλλιέργειες μας».

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δεν είναι τυχαίο ότι ο ΕΛΓΑ τις τελευταίες μέρες έχει βγάλει Κανονισμό για αποζημιώσεις σε παραγωγούς λόγω καύσωνα.