Αχαΐα: Παρηγοριά στον άρρωστο με αποζημιώσεις – Δεν άνοιξαν τα μαγαζιά

Το πρωί ο Στέλιος Πέτσας άφησε μια χαραμάδα πιθανότητας για μερική αναθεώρηση της απόφασης για τη λιανική της Πάτρας. Μεσολάβησε σιωπή. Το βράδυ ο λευκός καπνός δεν βγήκε: Η Αριστοτελία Πελώνη ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση «ακούει τους ειδικούς», το οποίο σημαίνει ότι για τις επόμενες ημέρες δεν αναμένεται καμία μεταβολή.

Ενδιαμέσως, λίγο πριν τις ανακοινώσεις της εκπροσώπου, ο υπουργός Υγείας ζήτησε επιδημιολογικά στοιχεία από τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη. Τα οποία δεν ήταν καθόλου καλά: Η περιοχή μας πλησιάζει επικίνδυνα το ταβάνι των 260 διαθέσιμων κλινών για τον κορονοϊό, μη μπορώντας, στο μεταξύ, να καλύψει σχεδόν καμία άλλη ανάγκη επαρκώς.

@Στο ΠΓΝΠ από 102 νοσηλευόμενους στην κλινική κορονοϊού, βρεθήκαμε μέσα σε μια νύχτα εφημερίας στους 119 νοσηλευόμενους. Αλλοι 27 νοσηλεύονται στη ΜΕΘ.  Η πίεση υποχρέωσε σε διαμόρφωση μιας ακόμα πτέρυγας ως κλινικής κορονοϊού

@Στον «Αγιο Ανδρέα», 77 ήταν χθες οι νοσηλευόμενοι. Συν 8 στη ΜΕΘ.

Σύνολο, 226 νοσηλείες. Εχουμε μπροστά μας απόθεμα μόνο 33. Και μετά;

ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Αλλά τι μεσολάβησε ώστε να ακυρωθεί την Παρασκευή το βράδυ, έπειτα από μαραθώνια- και μάλλον θυελλώδη- συνεδρίαση η απόφαση να ανοίξουν Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη;

Η «Π» αποτάθηκε σε έναν άνθρωπο που μετείχε στη συζήτηση, και που ήταν βέβαια ο καθηγητής Χ. Γώγος.

«Τα πράγματα είναι απλά. Ηδη και την Τετάρτη η συζήτηση ήταν δύσκολη. Η πίεση στα νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλη. Το άνοιγμα θα ήταν πολύ μεγάλο ρίσκο. Οπως και να το κάνουμε, τα ανοιχτά καταστήματα δημιουργούν πολύ μεγάλη κινητικότητα. Στην Αχαϊα η κατάσταση είναι προβληματική. Η Αττική έχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα κλινών. Το 75% των κλινών το διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας».

Και γιατί διαπιστώθηκε την Παρασκευή αυτό που ήταν ευδιάκριτο ήδη από την Τετάρτη; Ο καθηγητής κάνει αυτοκριτική. «Θα έπρεπε και την Τετάρτη να είμαστε πιο αυστηροί» παραδέχεται, εννοώντας ότι αυτό που μέτρησε ήταν η πολιορκία των κλινών.

Κάτι που δεν το δηλώνει, πάντως, αλλά αφήνει να εννοηθεί, είναι ότι θεωρείται αποκαρδιωτική η συμπεριφορά των πολιτών, που σε μεγάλο βαθμό δεν καταλαβαίνουν τίποτα και κλιμακώνουν τις συναθροίσεις, χωρίς ιδιαίτερη πίεση από την πλευρά των ελεγκτικών αρχών. Οι ειδικοί αναμένουν επιδείνωση των δεικτών στην περιοχή. Ο κ. Γώγος ξεκαθαρίζει ότι το λιανικό εμπόριο από μόνο του δεν ενέχεται στο πρόβλημα. Αλλά δεν μπορούν οι ειδικοί να εισηγηθούν άνοιγμα από τη στιγμή που οι πολίτες δεν συνεργάζονται στον βαθμό που πρέπει κατά τα λοιπά.

ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Η κυβέρνηση αποφάσισε να γλυκάνει την κατάσταση με αποζημιώσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σχετική εντολή δόθηκε από τον πρωθυπουργό στον Χ. Σταϊκούρα που θα επεξεργαστεί ένα πλάνο, πιθανόν και σήμερα.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι αποφάσεις θα αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων που έμειναν ανενεργές και κρατική εντολή, ανεξαρτήτως περιοχής.

Από πλευράς τους, οι αχαιοί έμποροι αποφάσισαν να δώσουν γραμμή ανοίγματος στα μέλη του, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά χωρίς να κάνουν πωλήσεις.

Πυρά κατά της απόφασης, αίτημα αποζημίωσης των εμπόρων

Χαράλαμπος Μπονάνος, αντιπεριφερειάρχης: Ο δυτικός άξονας της χώρας δεν μπορεί να υφίσταται συνέχεια την άνιση μεταχείριση. Το τονίσαμε στον υπουργό και σαν Περιφέρεια καταθέσαμε την πρόταση Φαρμάκη, Τζιτζικώστα, Κασαπίδη για εφάπαξ αποζημίωση της αποχής τους από την εργασία. Οφείλει να σεβαστεί η κυβέρνηση την ομόθυμη πρόταση όλων των φορέων.

Είμαστε δίπλα στους επαγγελματίες και το αποδεικνύουμε. Δεν κρυβόμαστε πίσω από τις ευθύνες, παρεμβαίνουμε με θετικές προτάσεις


Ιάσων Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ: Η αιφνιδιαστική απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων στην Πάτρα ανατρέπει εκτάκτως τον επαγγελματικό και εν γένει προγραμματισμό του εμπορικού κόσμου. Τα κριτήρια βάσει των οποίων η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων έλαβε μία τέτοια απόφαση είναι πραγματικά άγνωστα καθότι συνιστούν διακριτή μεταχείριση σε βάρος των αχαιών καταστηματαρχών. Θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα βαλβίδα «εκτόνωσης» προκειμένου η αγορά να κατορθώσει να ορθοποδήσει σταδιακά και ομαλά.

Αγγελος Τσιγκρής, βουλευτής ΝΔ: Αν ο εμπορικός κόσμος της Αχαΐας χάσει και την περίοδο του Πάσχα, τότε η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων του νομού θα έρθει αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών και της αδυναμίας επαναλειτουργίας, όποτε και αν αυτή αποφασιστεί.

Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Μάρκου, βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ:   

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί -έστω και τώρα- ότι οι έμποροι δεν διαθέτουν άλλο απόθεμα ρευστότητας και βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Οφείλει επίσης να αντιληφθεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνθλίβονται από την σώρευση χρεών, μετά από μία χρονιά βαθιάς ύφεσης και καταβαράθρωσης του τζίρου τους, ως συνέπεια των απαράδεκτων, αλλοπρόσαλλων και αντιφατικών κυβερνητικών αποφάσεων.

Νίκος Νικολόπουλος, πρώην βουλευτής: Η οικονομία και οι ζωές των ανθρώπων απαιτούν σταθερότητα, σοβαρότητα  και συνέπεια. Το είπα ξείπα δεν συνάδει με τίποτα από τα παραπάνω. 

Η κοινωνία παρακολουθεί κυρίως όμως βιώνει. Αποφάσισε να μην παραμένει σιωπηλός μάρτυρας. Οι πληττόμενοι αντιδρούν με αποφασιστικότητα.

Μαρίνος Σκανδάμης, τομεάρχης ΚΙΝΑΛ: Η απόφαση, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ακατανόητων χειρισμών που παραβιάζουν κάθε έννοια αναλογικότητας και ισότητας στην μεταχείριση του εμπορικού κλάδου.

Η κυβερνητική επικοινωνία του εμπαιγμού δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Το λιανεμπόριο πεθαίνει.

Η κυβέρνηση οφείλει να αποζημιώσει τώρα και καθολικά κάθε πληττόμενη επιχείρηση και να σταματήσει τις αναιτιολόγητες διακρίσεις κέντρου – περιφέρειας.

ΤΩΝ ΚΩΝ. ΜΑΓΝΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΤΕΛΗ