Αχαΐα: Ρεκόρ πυρκαγιών τον Απρίλιο, σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Σε ετοιμότητα Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική – Ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης στην  «Π»

Αχαΐα

«Είμαστε σε ετοιμότητα από τις αρχές Απριλίου. Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, έχουμε μεγάλη ξηρασία στην περιοχή μας, όμως με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Πιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να είναι ο Φωκίων Ζαΐμης, μιλώντας θες το πρωί στον Peloponnisos FM 104,1 για την ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται η Πολιτική Προστασία σε επίπεδο Αχαΐας. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος βρίσκεται σε ετοιμότητα, με όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις πρόληψης και σε άριστη συνεργασία και επικοινωνία με τους φορείς για την αντιπυρική περίοδο 2024», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και πρόσθεσε: «Ο Απρίλιος δεν ήταν εύκολος μήνας. Στην Αχαΐα σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ στις πυρκαγιές. Η θετική πλευρά, βέβαια, από όλο αυτό είναι ότι διατηρηθήκαμε σε εγρήγορση. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της άσκησης Πυρσός 2024, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα δυο πυρκαγιές σε Πάτρα και Αίγιο. Ηταν, μάλιστα, επικίνδυνες φωτιές λόγω καύσης χόρτων. Ευτυχώς η Πυροσβεστική τις πρόλαβε εν τη γενέσει τους. Από την πλευρά μας έχουμε προχωρήσει σε έναν καλό επιχειρησιακό σχεδιασμό, έχοντας κάνει άπειρες συσκέψεις και ακόμη πιο πολλές ενημερώσεις.

Αχαΐα

Με τη βοήθεια του κεντρικού κράτους, των αρμοδίων υπηρεσιών και των εθελοντών μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις. Σε περίπτωση συμβάντος, η ενημέρωση των πολιτών είναι καθοριστική. Χρειάζεται έγκυρη πληροφόρηση, κινητοποίηση, ταχύτατη λήψη σωστών αποφάσεων, ώστε να υπάρχει σωστή διαχείριση και με τον απόλυτο επιχειρησιακό συντονισμό της Πυροσβεστικής. Από την πλευρά της, η Πολιτική Προστασία έχει κάνει όλα αυτά που έπρεπε να κάνει κι επί του πεδίου κι επί της πράξης».

Η «ΚΑΥΤΗ» ΛΙΣΤΑ

Θυμίζουμε ότι η αντιπυρική περίοδος στην Ελλάδα ξεκίνησε τη Μεγάλη Τετάρτη, και χθες η ΠΔΕ γνωστοποίησε τις περιοχές απαγόρευσης της κυκλοφορίας και διαμονής εκδρομέων (εθνικοί δρυμοί, δάση και ευπαθείς περιοχές) στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες. Σε επίπεδο Αχαΐας, στη σχετική λίστα βλέπουμε περιοχές όπως στα δάση Στροφυλιάς και Κομποβουνίου, σε Φιλοκάλι, Μαρίτσα, Αγιο Νικόλαο Σπάτων (δάσος Μόβρης), στο πευκόδασος του Δασυλλίου της Πάτρας και στην περιοχή Γηροκομείου, στα πευκοδάση της Καλλιθέας και Κεφαλοβρύσου Κρήνης, στην περιοχή της ιεράς μονής Ομπλού, στο Ανω Καστρίτσι, στον Ιππικό Ομιλο Πλατανιού, σε Παναγοπούλα, δάσος Ελάτης, Δρέπανο, κ.ά.