Αχαΐα: Υπό απειλή θερμοκήπια και χωράφια λόγω βροχής και ποταμών – Τρέμουν οι αγρότες

Νωπές οι μνήμες στο αχαϊκό κάμπο από τις μεγάλες πλημμύρες του 2021

Αχαΐα

Η καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία στον Θεσσαλικό κάμπο είναι τεράστια, από πλευράς οικονομικής, υποδομών και εξαιτίας του τεράστιου πλήγματος στους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, που είδαν τα σπαρτά και τα ζώα τους να χάνονται από τις πλημμύρες.

Επιχειρήσαμε να φέρουμε την ίδια εικόνα στα μέρη μας, μέσα από μια υποθετική πλημμύρα τόσο στην Αιγιάλεια, όσο -κυρίως- στη Δυτική Αχαΐα. Το αποτέλεσμα θα ήταν ολέθριο για όλους.

Αυτό δήλωσαν στην «Πελοπόννησο», οι πρόεδροι, του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης καιτου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιάλειας Γιάννης Μποδιώτης.

«Στην υποθετική περίπτωση κάποιας αντίστοιχης θεομηνίας στη Δυτική Αχαΐα, περιοχές όπως Σαγέικα, Λιμνοχώρι, Λάππα και Καλαμάκι θα πάθαιναν τεράστια ζημιά. Κι αυτό γιατί το νερό θα λίμνάαζε και δεν θα μπορούσε να φύγει από την περιοχή. Παράλληλα, υπάρχουν ρέματα τα οποία θα ξεχείλιζαν και θα προκαλούσουν καταστροφή» λέει ο Γ. Βεσκούκης και προσθέτει: «Στην περιοχή μας υπάρχουν καλλιέργειες, που τροφοδοτούν ολόκληρη την ελληνική αγορά. Αμπέλια, ελιές και πολλά κηπευτικά, όπως πατάτες, καρπούζια και θερμοκήπια. Η καταστροφή θα είναι απόλυτη και οι συνέπειες θα είναι και οικονομικές και επισιτιστικές, σε ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο».

Ο Γ.Μποδιώτης, ανέφερε: «Η δική μας περιοχή είναι ημιορεινή. Το νερό της βροχής δεν θα λίμναζε, όμως σίγουρα θα προκαλούσαν μεγάλη ζημιά οι υπερχειλίσεις ποταμών. Ο Σελινούντας, που εκβάλει στην Τέμενη, στο παρελθόν έχει προκαλέσει παρόμοια προβλήματα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Μεγανίτη, στη Ροδοδάφνη. Σε κάθε περίπτωση, τα ποτάμια θέλουν καθάρισμα, ενώ επιβάλλεται να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Προβλήματα θα προκαλέσουν και πιθανές κατολισθήσεις. Πρόσφατα είχαμε τέτοιο φαινόμενο στα Τρυπιά, στην περιοχή που κάηκε. Μετά τις φωτιές και τα καμμένα δέντρα, το έδαφος δεν συγκρατείται. Είναι αναγκαία η αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία».