Αδειάζει η χώρα από εργαστηριακούς γιατρούς – Απειλείται η πρόληψη στη χώρα μας

Για την απόφαση συνέχισης των κινητοποιήσεων των κλινικοεργαστηριακών γιατρών παραχώρησαν χθες κοινή συνέντευξη Τύπου οι Ιατρικοί Σύλλογοι Πατρών και Αγρινίου και ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ)

εργαστηριακούς

Σο 85-90% φτάνει η συμμετοχή των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών της Δυτικής Ελλάδας που ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη. Αίτημά τους είναι να τους δοθεί η δυνατότητα της επιβίωσης μέσω της απαλλαγής τους από τη μνημονιακή υποχρέωση που τους επιβάρυνε ακόμα και σε ποσοστό 80% με την κάλυψη των εξόδων των εξετάσεων που διενεργούν.

Η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τους οδηγεί σε αναγκαστική αναστολή λειτουργίας των εργαστηρίων τους, τα οποία με τις σημερινές συνθήκες αδυνατούν να λειτουργήσουν.

Για την απόφαση συνέχισης των κινητοποιήσεων των κλινικοεργαστηριακών γιατρών παραχώρησαν χθες κοινή συνέντευξη Τύπου οι Ιατρικοί Σύλλογοι Πατρών και Αγρινίου και ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ). Αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη χωρίς, ωστόσο, να διαφαίνεται στον ορίζοντα λύση.

εργαστηριακούς

Στο στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου διακρίνονται Κυριακή Κώτσα, Γιώργος Αγραφιώτης, Καλλιόπη Κατσαρού

Κατά την τοποθέτησή τους, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Γιώργος Αγραφιώτης, η πρόεδρος του ΣΙΔΕΙΔΕΛ Κυριακή Κώτσα και η γραμματέας του Συλλόγου Καλλιόπη Κατσαρού περιέγραψαν τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν.

«Ορατός είναι ο κίνδυνος να χρεοκοπήσουν όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια της χώρας. Οι γιατροί θα βρουν τρόπο να επιβιώσουν, θα φύγουν στο εξωτερικό, αλλά ο ασφαλισμένος θα χάσει τον κλινικοεργαστηριακό γιατρό της γειτονιάς του» ανέφερε η κ. Μαστοράκου και πρόσθεσε:

«Ο υπουργός έχει κάνει κάποια βήματα, όμως αυτά είναι ασπιρίνη μπροστά στο χρέος των τόσων χιλιάδων ευρώ που έχουν καταλογιστεί στους εργαστηριακούς γιατρούς. Εμείς περιμένουμε να ακούσουμε από τον υπουργό ότι το κράτος θα αναλάβει τις ευθύνες του».

εργαστηριακούςΕιδικότερα, ανέφερε πως «εμείς ζητάμε δραστικά μέτρα, όπως εξορθολογισμό της συνταγογράφησης και αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν στο αύριο με ασφάλεια και σταθερότητα. Το πιο σημαντικό αίτημά μας είναι η συνυπευθυνότητα του κράτους, δηλαδή να κλειδώσουμε το clawback στο 5%, που είναι το όριο που μπορεί να αντέξει ο κλάδος και τα υπόλοιπα να τα αναλάβει το κράτος ως όφειλε να το κάνει στα χρόνια της πανδημίας και ως οφείλει να κάνει ως κράτος δικαίου για την ανάληψη υποχρεώσεως των δαπανών των ασφαλισμένων».

Από την πλευρά του, ο κ. Αγραφιώτης τόνισε: «Η πιο ηχηρή απάντηση στις απειλές του ΕΟΠΥΥ για διακοπή της σύμβασης με όσους γιατρούς συμμετέχουν στην κινητοποίηση είναι η μαζικότητα της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις. Οι γιατροί δεν εκβιάζονται και δεν απειλούνται. Ζητάμε τη συμπαράσταση της κοινωνίας διότι κινδυνεύει άμεσα να χάσει τη δωρεάν πρόσβαση στις διαγνωστικές εξετάσεις».
Η κ. Κώτσα ανέφερε πως «καλύπτουμε ένα βασικό πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τον οποίο χρηματοδοτούμε εμείς οι ίδιοι» και εξήγησε:

«Οι τιμές στις εργαστηριακές εξετάσεις είναι καθηλωμένες από το 1991. Για παράδειγμα, μία γενική αίματος αποζημιώνεται με 1 ευρώ, ενώ η εξέταση χοληστερίνης με 50 λεπτά και η γενική ούρων με 90 λεπτά. Είναι τιμές αξιοπρέπειας αυτές απέναντι στον κλάδο μας σε ένα κράτος δικαίου;» Η κ. Κατσαρού υπογράμμισε ότι αδειάζει η χώρα μας από εργαστηριακούς γιατρούς καθώς φεύγουν για Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Ως εργαστηριακοί γιατροί ζητάμε τα αυτονόητα. Αυτά δηλαδή που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο και με την εφαρμογή των οποίων μπορεί να εξασφαλιστεί και ο έλεγχος δαπάνης».

Η ίδια αναφέρθηκε στα τέσσερα αιτήματα του κλάδου που είναι τα εξής:

  • άμεση εφαρμογή του πρωτοκόλλου συνταγογράφησης των εργαστηριακών εξετάσεων,
  •  διαγραφή του τεχνητού χρέους,
  •  συλλογικές συμβάσεις εργασίας και
  •  να σταματήσει το μένος εξαφάνισης προς τους εργαστηριακούς γιατρούς.