Αιγιάλεια: Καθυστερεί η έκθεση για τις κατολισθήσεις – Τι σημαίνει για την περιοχή του Διακοπτού

Σε κάθε κακοκαιρία ροές λάσπης κλείνουν την ΠΕΟ Πατρών – Αθηνών

Αιγιάλεια

Το πόρισμα της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων του Διακοπτού, περιμένει ακόμα η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έναν μήνα μετά την αυτοψία γεωλόγων στην πληγείσα περιοχή.

Τα σοβαρά προβλήματα που εκδηλώνονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου και έπειτα σε κάθε έντονη βροχόπτωση, στις πληγείσες από τη φωτιά της 23ης Ιουλίου περιοχές του Διακοπτού, κατέδειξαν την ανάγκη να γίνουν κάποιες τεχνικές παρεμβάσεις, ώστε να μην «πνιγεί» η περιοχή στη λάσπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ταυτόχρονα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εκτέλεσης έργων που θα αποτρέψουν κάθε πιθανό κίνδυνο για διερχόμενους πολίτες, περιουσίες, αλλά και δημόσιες υποδομές, όπως έγινε πρόσφατα με τη γραμμή του Οδοντωτού.

Ωστόσο, το πόρισμα της Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών έχει καθυστερήσει για άγνωστο λόγο και τώρα η φυσική βλάστηση που είχε καταστραφεί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, αναγεννιέται για να αναλάβει αυτή τον ρόλο της συγκράτησης των φερτών υλικών.

«Περιμένουμε την έκθεση των γεωλόγων για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να αποτρέψουμε νέες λασποροές φερτών υλικών, αλλά έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, μάλλον δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε κανένα έργο, γιατί τον ρόλο αυτό θα τον αναλάβει σε λίγο καιρό η βλάστηση που ξαναφυτρώνει στο βουνό» είπε με δηκτικό τρόπο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας στην «Πελοπόννησο».

Οι γεωλόγοι της ΕΑΓΜΕ είχαν κάνει αυτοψία στην Παλαιά Εθνική Οδό στον Ελαιώνα, στο σημείο όπου επανειλημμένα σε κάθε μεγάλη βροχόπτωση σημειώνεται πτώση φερτών υλικών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει για ώρες το ένα ρεύμα κυκλοφορίας του δρόμου. Στη συνέχεια βρέθηκαν στον οικισμό Βιλιβινιώτικα που βρίσκεται σε κατολισθαίνουσα περιοχή μέχρι τον οικισμό Δερβενάκι, ενώ τέλος μπήκαν και στο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για την τεχνική έκθεση που θα εκπονήσουν και θα παραδώσουν στην Περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι τα σημεία αυτά επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου, εξαιτίας της οποίας επιδεινώθηκε η κατάσταση.

 

Διαβάστε επίσης:

Με κοινωνικό συσσίτιο περίπου 7.000 Πατρινοί – Καταφεύγουν σε Δήμο και Εκκλησία για τις γιορτές

Κορονοϊός: Βρισκόμαστε στην πιο δυνατή έξαρση των τελευταίων έξι μηνών, λέει ο Μαγιορκίνης

Μάνη: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα – ΒΙΝΤΕΟ

Γιώργος Λυγγερίδης: Τελευταίο αντίο στον αστυνομικό που σκοτώθηκε από ναυτική φωτοβολίδα στου Ρέντη – Παρών ο Κ. Μητσοτάκης

Πάτρα: Δώρο ζωής από 56χρονη – Σε Ιταλία και Θεσσαλονίκη τα όργανά της