Αιγιάλεια – Σταφίδα: Φόβοι για απόθεμα από 8.000 τ. στους 30.000 τ!

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης, μιλώντας στην «ΠτΔ», τάασεται ξεκάθαρα υπέρ του αιτήματος της ΠΕΣ, λέει ότι η λύση είναι η αποθεματοποίηση της σταφίδας, και εξηγεί.

Σταφίδα

Με συγκεκριμένη πρόταση, που εμμέσως έρχεται να υποστηρίξει το αίτημα της Παναιγιαλείου Ενωσης Συνεταιρισμών για απόσυρση των 8.000 τόνων αποθέματος Κορινθιακής σταφίδας που βρίσκεται στις αποθήκες της, παρεμβαίνει αγωνιστικά υπέρ της ενίσχυσης των σταφιδοπαραγωγών και διάσωσης της καλλιέργειας, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου (ΑΣΑ), φορέας προσκείμενος στο ΚΚΕ.

Η ΘΕΣΗ
Η πρώτη σύσκεψη στελεχών του, παρουσία εκπροσώπων άλλων συλλόγων και φορέων της περιοχής, το βράδυ της Παρασκευής στο υπαίθριο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου, ανέδειξε τη θέση που -αν και καθυστερημένα λαμβάνει ο ΑΣΑ εν μέσω του επιχειρηματικού «πολέμου» για το σταφιδικό ζήτημα μεταξύ ΠΕΣ- Επιμελητηρίου Αχαΐας και άλλων εξαγωγέων – με την εξήγηση ότι δεν μπορούσε αρχικά να έχει δημόσια θέση για το ζήτημα όσο αυτό επικεντρωνόταν σε μια εταιρία (ΠΕΣ) – ωστόσο όταν ο τοπικός αγροτικός κόσμος άρχισε να διχάζεται αποφάσισε πως δεν τον ενδιαφέρουν οι απόψεις των δύο αντιμαχόμενων πλευρών αλλά και δεν αμφισβητεί το απόθεμα σταφίδας στην ΠΕΣ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης, μιλώντας στην «ΠτΔ», τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του αιτήματος της ΠΕΣ, λέγοντας: «Η λύση είναι η αποθεματοποίηση της σταφίδας, με απόσταξη κρίσης. Αν αυτό δεν γίνει η ΠΕΣ θα χρεοκοπήσει κι αυτό δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, γιατί αφορά μέλη μας και γενικότερα σταφιδοπαραγωγούς. Να μην πεταχτεί η σταφίδα στις χωματερές. Πρότασή μας είναι, όχι μόνο η εξωστρέφεια του προϊόντος, αλλά η διατροφική αξιοποίηση. Να μοιραστεί σε σχολεία, στον στρατό και να μάθει έτσι ο Ελληνας να τρώει σταφίδα».

Ο ΦΟΒΟΣ
Οι αγρότες του Αιγίου, όπως προέκυψε στη σύσκεψη, προβλέπουν ότι θα πάθουν μεγάλη ζημιά αν δεν πάρει μέτρα η κυβέρνηση, αφού όλοι συμφώνησαν ότι εφόσον μείνουν αδιάθετες οι ποσότητες της ΠΕΣ, αυτό προμηνύει κατρακύλα στις φετινές τιμές διάθεσης για τον παραγωγό, το ίδιο και για τα επόμενα χρόνια.

«Μάς ενδιαφέρει το εισόδημα. Ο φετινός τρύγος θα είναι 20 με 22 χιλιάδες τόνους. Αν δεν γίνει η αποθεματοποίηση θα πάει στους 30.000 τ. το απόθεμα, αφού μόλις 12.000 τ. πηγαίνει στο εξωτερικό και στην εγχώρια αγορά» εξηγεί στην «ΠτΔ» ο κ. Μποδιώτης.

Σταφίδα