Αιμιλία Κακαβάνη: «Περισσότερα εμπόδια και προκλήσεις από έναν άνδρα»

Η Αιμιλία Κακαβάνη από την Αχαΐα στέκεται στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου για την ευρωβουλή

Κακαβάνη

Αιμιλία Κακαβάνη. Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Αίγιο. Προ μηνών δέχθηκε το κάλεσμα του Αχαιού Ανδρέα Λοβέρδου για να συμπορευτούν μαζί στη μάχη των ευρωεκλογών με τους «Δημοκράτες».

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση τα οικονομικά. Εχει μεταπτυχιακές σπουδές και επιμορφώσεις σε Αγγλία, Γαλλία και Ελβετία. Εχοντας πάνω από 25 χρόνια εργασιακής εμπειρίας στην Ελλάδα και στην Ελβετία σε διάφορους τομείς, όπως οικονομικά, μάρκετινγκ, επικοινωνία, ναυτιλία και ξενοδοχειακό κλάδο, έχει αναπτύξει ισχυρές οργανωτικές δεξιότητες, στρατηγική σκέψη και κατανόηση των παγκόσμιων οικονομικών θεμάτων. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Εχει αποκτήσει βαθιά αντίληψη της πολυπολιτισμικής κουλτούρας και της σύνδεσης της Ελλάδας με τον κόσμο, μιας και έχει ταξιδέψει για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους σε πάνω από 50 χώρες. Είναι επίσης πιστοποιημένη life coach και έχει εκπαιδεύσει επαγγελματίες στον χώρο του executive coaching, του leadership και της αυτοβελτίωσης.

Με αφορμή τις ευρωεκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου, η Αιμιλία Κακαβάνη μιλάει στην «Π» και αποκαλύπτει γιατί ασχολείται με την πολιτική, τις αλλαγές που θέλει να δει να συμβαίνουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και τι έχει το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου που διαφέρει από τα υπόλοιπα.
– Ποια είναι η Αιμιλία Κακαβάνη και τι θέλει από την πολιτική; 
Είμαι ένας πολίτης του κόσμου. Μια Ευρωπαία, μια Ελληνίδα γυναίκα που δεν σταματάω ποτέ με τον τρόπο μου, να είμαι ενεργή πολίτης. Με διεθνείς παραστάσεις μέσα από τη μακρόχρονη εργασιακή εμπειρία, τις ποικίλες σπουδές και τα πολυάριθμα ταξίδια μου σε Ελλάδα και εξωτερικό έχω προβληματιστεί με τις κοινωνικές εντάσεις, την πολιτική αποσταθεροποίηση και τον πολιτισμικό αποπροσανατολισμό που πήραν την θέση της κοινής λογικής στην καθημερινότητά μας. Θέλω να επιστρέψει αυτή η κοινή λογική. Επιθυμώ η πατρίδα μου να έχει τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη.

– Τι θα ήθελες να αλλάξει στην Ελλάδα; 
Η πατρίδα μας δυστυχώς μοιάζει να κάνει κύκλους γύρω από τον «κακό» εαυτό της εδώ και χρόνια. Υπάρχουν εκλάμψεις μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού, ωστόσο υπάρχει έλλειψη οράματος. Μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας βλέπουν ως μόνη διέξοδο την επιδοματική πολιτική και τον κρατισμό ή την προσκόλληση σε συμφέροντα για να μπορούν να επιβιώσουν. Υπάρχει ανάγκη για λειτουργικές αναδιαρθρώσεις των θεσμών και επαναπροσδιορισμό των ηθικών αξιών. Θέλω να δω την Ελλάδα να αποκτά τη θέση που της αξίζει μέσα στην ΕΕ. Μια Ελλάδα δημιουργική και παραγωγική, με πολίτες που ευημερούν και ονειρεύονται ξανά.

– Τι θα ήθελες να αλλάξει στην Ευρώπη; 
Η ένωση της Ευρώπης ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα, που σήμερα αποτελεί μια ιστορική επιτυχία και προφανώς δεν είναι απλώς μια κοινή αγορά. Χρειαζόμαστε ενιαία εσωτερικά σύνορα και ισχυρά εξωτερικά που θα προστατεύουν όλους τους πολίτες της. Η ΕΕ θα πρέπει να είναι η πρώτη μεγάλη πατρίδα των λαών της, οι οποίοι θα μοιράζονται τις κοινές αξίες, τα ήθη και την κουλτούρα τους.

– Γιατί «Δημοκράτες – Ανδρέας Λοβέρδος» τι έχει που λείπει από τα άλλα κόμματα; 
Οι «Δημοκράτες» και ο Ανδρέας Λοβέρδος επιθυμούμε να βγούμε μπροστά στις πρωτοφανείς κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις και να μιλήσουμε με πράξεις για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κόμματα, στοχεύουμε να φέρουμε την «κοινή λογική» στο πολιτικό προσκήνιο ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση των συνθηκών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και τη ζωή όλων των πολιτών. Ο χώρος του κέντρου στη χώρα μας έχει μείνει «ορφανός». Ανοίγουμε από τώρα τη μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της μιας μεγάλης και ενωμένης δημοκρατικής παράταξης. Με όλα τα δημοκρατικά κόμματα, με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες, για να υπερασπιστούμε το μέλλον που μας αξίζει και μας ενώνει.

– Πώς είναι για μια γυναίκα να μπαίνει στην πολιτική σκηνή; 

Αν κοιτάξει κανείς τα ποσοστά γυναικών στην ελληνική πολιτική (Βουλή-Αυτοδιοίκηση-Ευρωκοινοβούλιο) θα διαπιστώσει ότι είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. Ακόμα και μετά από τόσους αγώνες και την ισότητα που έχει επιτευχθεί αισθάνομαι πως ίσως τα εμπόδια και οι προκλήσεις είναι πολύ περισσότερα από αυτά που αντιμετωπίζει ένας άντρας. Παρόλα αυτά δεν πτοούμαι. Μέσα από τα μαθήματα που έχω πάρει από τις εμπειρίες της ζωής μου έχω μάθει να κοιτάζω τις δυσκολίες στα «μάτια» προκειμένου να τις ξεπεράσω. Οσες φορές και να δικαιούμαστε να πέσουμε οφείλουμε πάντα να σηκωθούμε. Οι γυναίκες, δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να καταφέρουμε για το κοινό καλό. Και ζητώ εκτός από εκείνες και την ψήφο όλων των αντρών για να το αποδείξω αυτό.

 

Διαβάστε επίσης:

«Μίνι καύσωνας» με τα πρώτα 40άρια: Οι περιοχές που θα «καούν», συστάσεις του υπουργείου Eργασίας

Πανελλήνιες 2024: Δείτε τα θέματα που «έπεσαν» σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία

Ισραήλ: Τέσσερις ακόμη ομήροι νεκροί στη Γάζα, οι σοροί παραμένουν στη Χαμάς

Δείτε τι συνέβη στον Άλιμο: Ληστεία σε ζωντανή σύνδεση

Δολοφονία 63χρονης Χαλκίδα: Ο δράστης πήγε στο σπίτι και θρηνούσε μαζί με την κόρη της!