Αϊβαλιώτη: Από την Πάτρα στην Αφρική – Η φοροτεχνικός που έτρεξε… σε δύο ωκεανούς
Στον μαραθώνιο συμμετείχαν συνολικά 16.000 δρομείς από όλο τον κόσμο. Στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει και άλλη φορά Ελληνες δρομείς, οι οποίοι είχαν διακριθεί.
Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν να πεταχτείτε ένα ταξιδάκι μέχρι το Κέιπ Τάουν, για να λάβετε μέρος σε έναν από τους πιο γνωστούς μαραθώνιους σε όλο τον κόσμο;
Οι Πατρινοί, Βάνα Αϊβαλιώτη και Ακης Κολλύρος, άνθρωποι που τους αρέσει ο υγιεινός τρόπος ζωής και η άσκηση, δεν το σκέφτηκαν και πολύ κι έτσι το Πάσχα, αντί να σουβλίσουν αρνιά (!), «πέταξαν» μέχρι τη Νότια Αφρική και πήραν μέρος στον μαραθώνιο των δύο Ωκεανών, κερδίζοντας -αν μη τι άλλο- μια διαφορετική εμπειρία ζωής.
Η «Πελοπόννησος» μίλησε με τη Βάνα Αϊβαλιώτη, η οποία δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό, είναι φοροτεχνικός στο επάγγελμα, αλλά της αρέσει να τρέχει, καθώς για αυτή είναι τρόπος ζωής.
«Κάπου στα Χριστούγεννα και βλέποντας το καλεντάρι των δρομικών αγώνων έπεσε στο τραπέζι η ιδέα: Μαραθώνιος στο εξωτερικό. Και επειδή θέλαμε να το κάνουμε ιδιαίτερο, είπαμε Nότια Αφρική. Κάθε χρόνο στο υπέροχο Κέιπ Ταουν την Κυριακή του Ορθόδοξου Πάσχα, διοργανώνεται ο ιδιαίτερος αγώνας δρόμου 44 μιλίων ή αλλιώς 56 χιλιομέτρων στο νοτιότερο μέρος της αφρικανικής ηπείρου, όπου ενώνεται ο Ινδικός με τον Ατλαντικό Ωκεανό», εξήγησε η ίδια.
Η δρομέας μάς ανέλυσε και τι συνάντησε όταν έφτασε στο Κέιπ Τάουν:
«Φτάσαμε στην πόλη λίγες μέρες νωρίτερα. Μία πανέμορφη πόλη, σταυροδρόμι πολιτισμών και κουλτούρας, γεμάτη χρώματα και ζωντάνια. Το Σάββατο προμηθευτήκαμε τους σάκους με τα πράγματα της συμμετοχής μας. Η συναισθηματική φόρτιση μεγάλη μιας και ήμασταν οι μόνοι Ελληνες που συμμετείχαν. Την άλλη μέρα, Κυριακή του Πάσχα, το μυαλό μας δεν ήταν στη σούβλα, τα αρνιά και τα κοκορέτσια. Το ξυπνητήρι χτύπησε στις 4 π.μ. και λίγο αργότερα στηθήκαμε στη σειρά των μπλοκ, περιμένοντας το σύνθημα του αφέτη.
Εκεί ζήσαμε μια ακόμα συγκινητική στιγμή. Σε μία χώρα που σε προηγούμενες δεκαετίες είχε βυθιστεί στο σκοτάδι του απαρτχάιντ, που οι φυλετικές διακρίσεις, ο ρατσισμός και η βία είχαν χωρίσει τους ανθρώπους, όλοι μαζί πια τραγουδούσαν τον νέο ενωτικό εθνικό τους ύμνο, το nkosi sikelel’ iafrika. Οι διοργανωτές έχουν χαράξει μια εκπληκτική διαδρομή, όπου ξεκινώντας από τις υπέροχες εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν περνάει ανάμεσα σε αμπελώνες, χωριά, γύρω από το Table Mountain φτάνει στην ακτή Clifton, η οποία βρέχεται από τον Ατλαντικό.
Στη συνέχεια αφήνει πίσω τη θάλασσα και μέσω ανηφορικών δρόμων φτάσαμε στις παραλίες, που βρέχονται από τον Ινδικό. Ανάμεσα σε όλο αυτό το πολύχρωμο πλήθος τρέξαμε με τις μπλούζες του μαραθωνίου της Αθήνας».
Στους δρομείς έκανε εντύπωση η μπλούζα του Μαραθωνίου της Αθήνας και για αυτό ρώτησαν την Ελληνίδα δρομέα, πώς είναι η διαδρομή για τον δικό μας τον «κλασικό».
«Η περηφάνια μας ήταν μεγαλύτερη της κόπωσης που νιώθαμε στα πόδια μας. Δεν σταματήσαμε όμως λεπτό. Τρέξαμε σε παραλίες με πιγκουίνους, φώκιες και θαλάσσιους ελέφαντες. Περάσαμε μέσα από εύφορες κοιλάδες με κάθε λογής δέντρα. Σε όλη τη διαδρομή ποτέ δεν ήμασταν μόνοι. Δεκάδες άνθρωποι στην άκρη του δρόμου να μας ενθαρρύνουν.
Οι ανηφόρες ατελείωτες, αλλά ο ενθουσιασμός μας ήταν ο καλύτερος σύμμαχος. Τερματίσαμε αργά στο κεντρικό γήπεδο του Πανεπιστημίου. Μας περίμεναν με δυνατή μουσική και με τα μετάλλιά μας. Δεν είχαμε βέβαια παραλείψει να έχουμε μαζί μας την ελληνική σημαία, την οποία και σηκώσαμε γεμάτοι περηφάνια…» κατέληξε η Βάνα Αϊβαλιώτη.
ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΝΑΒΑΣΗ… ΣΕ ΔΡΟΜΟ ΣΚΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ
Ο μαραθώνιος των δύο Ωκεανών ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 από μία παρέα 26 ατόμων, ως προπόνηση, για τον πλέον μυθικό αγώνα Comrades που ακολουθεί τον Ιούνιο και σήμερα είναι το μεγαλύτερο δρομικό γεγονός της Νοτίου Αφρικής, με σημαντική οικονομική, κοινωνική και πολιτική εισφορά για την πόλη.
Το Cape Town τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει αναπτυχθεί σε ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό. Είναι μια πολυπολιτισμική πόλη με ένα πολύ βαρύ και σκοτεινό παρελθόν. Παρόλο που το απαρτχάιντ, η εξαιρετικά σκληρή, απάνθρωπη και βίαιη πολιτική φυλετικού διαχωρισμού καταργήθηκε το 1991, τα σημάδια του παραμένουν ακόμα φανερά. Ο αγώνας έχει πάρει το όνομα του από τη διαδρομή που ξεκινάει από ένα προάστιο του Cape Town, κατευθύνεται προς τον Ινδικό Ωκεανό, ακολουθεί αναστροφή προς τον Ατλάντικό Ωκεανό και επιστροφή από την πίσω πλευρά του μεγαλοπρεπούς Table Mountain, που αποτελεί ορόσημο για την πόλη.
Το κομμάτι της διαδρομής από το 30 – 38χλμ., το λεγόμενο Chapman’s Peak είναι μοναδικό, μία παραθαλάσσια συνεχής ανάβαση σε ένα σχετικά στενό δρόμο σκαμμένο στο βουνό όπου οι δρομείς φαίνεται να… ίπτανται πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News