Αλ. Αγγελόπουλος: «Κλυδωνισμοί με καταστροφικές συνέπειες» στον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδος
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts και αντιπρόεδρος Β’ του ΔΣ της Ελληνικής Eνωσης Επιχειρηματιών Αλέξανδρος Αγγελόπουλος εξηγεί στην «Π» κατά πόσο η ουκρανική κρίση, αλλά και η ενεργειακή κρίση, μπορούν να προκαλέσουν τρικυμία σε τουριστικό και οικονομικό επίπεδο στη Δυτική Ελλάδα
«Χύμα και τσουβαλάτα», χωρίς στρογγυλέματα και ωραιοποιήσεις, τα λέει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος. Από μια θέση που βλέπει πολλά και ζει ακόμα περισσότερα και με μια εμπειρία που του επιτρέπει να προβλέπει την επόμενη μέρα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Aldemar Resorts διατυπώνει ευθέως, και δίχως κανένα δισταγμό, τους προβληματισμούς του, τις αγωνίες του, τις ενστάσεις του, τους… καημούς του.
Πάνω που είπαμε ότι ξεφύγαμε απ’ τις δαγκάνες του κορονοϊού, να ‘σου οι, ακόμα πιο δηλητηριώδεις, δαγκάνες του πολέμου και των παρενεργειών του.
Στην κουβέντα μας με τον κ. Αγγελόπουλο εστίασα στο κατά πόσο η ουκρανική κρίση, αλλά και η ενεργειακή κρίση που ακολουθεί κατά πόδας, μπορούν να προκαλέσουν αναταραχή και τρικυμία σε τουριστικό και οικονομικό επίπεδο στη Δυτική Ελλάδα, και ενόψει Πάσχα, που είναι ο πιο κοντινός στόχος, αλλά και ενόψει καλοκαιρινής περιόδου.
Ο κ. Αγγελόπουλος, εκτός από επιτελικό στέλεχος του Ομίλου Aldemar, είναι αντιπρόεδρος Β’ του ΔΣ της Ελληνικής Eνωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και μέλος ΔΣ στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Ενόψει Πάσχα, που είναι πιο κοντά χρονικά, διαβλέπετε τουριστικό «κάζο» (στην ευρύτερη περιοχή μας), λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία και της γενικότερης αναταραχής σε οικονομικό επίπεδο ή ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις;
Τα γεγονότα στην Ουκρανία έχουν αλλάξει τον κόσμο για πάντα. Φιλοδοξούμε να βρεθεί λύση σύντομα αφού σε μια τέτοια σύρραξη δεν κερδίζει κανείς! Ειδικά για τον τουρισμό, με δεδομένο πια ότι Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι επισκέπτες δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην περιοχή μας, τα πλάνα πρέπει να προσαρμοστούν στην υποδοχή όσων μπορούν! Παραδοσιακά η περιοχή μας δέχεται μεγάλο ρεύμα από την ελληνική αγορά που δείχνει την προτίμηση της στην περιοχή. Το κόστος των καυσίμων, βέβαια, πιθανώς να επηρεάσει την απόφαση και των Ελλήνων επισκεπτών για διακοπές σε δρόμο που ούτως ή άλλως έχει αρκετά διόδια…
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ποσοστό των τουριστών από Ρωσία που έρχονταν τέτοιες εποχές, πριν το καλοκαίρι, στα μέρη μας ή μιλάμε για ένα μικρό, αμελητέο ποσοστό;
Η Δυτική Ελλάδα τροφοδοτείται από τις χώρες που εμπλέκονται στη σύρραξη σε ποσοστό που αγγίζει το 30%. Η ζημιά λοιπόν θα είναι σημαντική για όλο το διάστημα που θα υπάρξει ανάσχεση της τουριστικής κίνησης. Σε μια περιοχή με μικρό «τουριστικό» αποτύπωμα και ένα αεροδρόμιο που δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στον ανταγωνισμό ή να εξυπηρετήσει τον απαιτητικό πια παγκόσμιο επισκέπτη, κλυδωνισμοί όπως αυτοί του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία έχουν καταστροφικές συνέπειες. Δυστυχώς, η τουριστική προβολή της περιφέρειας είναι ακόμη πολύ πίσω, αποτέλεσμα χρόνιας αδράνειας. Σε μια περιοχή δε με τέτοιες ακτογραμμές, αυτό δεν θα το περίμενε κανείς.
Τι σας ανησυχεί αυτή τη στιγμή πιο πολύ απ’ όλα; Ποιος είναι ο μεγάλος σας φόβος;
Δεν φοβάμαι κάτι πέρα από την αδράνεια και την έλλειψη στρατηγικού πλάνου προβολής και ανάδειξης της μοναδικότητας του προορισμού! Οι εναλλακτικές δεν γεννιούνται στην κρίση, αλλά προηγούνται αυτής και σχεδιάζουν και για το ενδεχόμενο να υπάρξει μία.
Μπορείτε από τώρα να κάνετε πρόβλεψη για το καλοκαίρι, από τουριστικής άποψης, ή είναι εξαιρετικά πρόωρο και θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των γεγονότων στην Ουκρανία;
Δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις, αλλά σίγουρα πηγαίνουμε σε μια τρίτη χρονιά προβληματική. Σημειώστε ότι το πολύ αυξημένο ενεργειακό κόστος και αυτό των πρώτων υλών δυσχεραίνει το ούτως ή άλλως δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται! Αυτό μετά από μια πανδημία, ένα «καυτό» καλοκαίρι και ένα εξαιρετικά «υγρό» φθινόπωρο, εύλογα προκαλούν το ερώτημα πόσο έτοιμοι είμαστε για ένα ευμετάβλητο περιβάλλον, οικονομικό και φυσικό.
Εστω, στο καλύτερο σενάριο, ότι βρίσκεται η χρυσή τομή και επικρατεί ξανά ειρήνη, μετά από μερικές μέρες ή εβδομάδες. Πόσο μπορεί να στοιχίσει, στη Δυτική Ελλάδα κυρίως, η πληγή που άνοιξε από τέλη Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή;
Δύσκολα θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος! Μην ξεχνάτε ότι ο πόλεμος γέννησε μίσος και κυρώσεις και έδωσε τροφή σε εγωισμούς, αλλά όχι για περίσκεψη και ενωτικές πρωτοβουλίες. Φοβάμαι ότι θα αργήσουμε να ανακάμψουμε. Γεννήσαμε εχθρούς αλλά δεν κάναμε και φίλους…
Μήπως με όσα συμβαίνουν, και θα συμβούν και από δω και πέρα, σε οικονομικό επίπεδο, υποστεί μεγάλο πλήγμα ο τουρισμός εξαιτίας τής δυσμενούς οικονομικής κατάστασης μεγάλης μερίδας του κόσμου και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;
Ο κόσμος άλλαξε! Κρατήστε αυτό. Και δεν είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια αλλαγή.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News