Αλλαγές-τομή στο Δημόσιο: Απόλυση για άρνηση αξιολόγησης και νέο Πειθαρχικό με 60 νομικούς
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αλλάζει ριζικά το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπει αυστηρότερες ποινές, ταχύτερες διαδικασίες και για πρώτη φορά δυνατότητα απόλυσης λόγω άρνησης αξιολόγησης. Δημιουργείται νέο Πειθαρχικό με 60 μέλη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή και εισάγεται προς επεξεργασία στις 24 Ιουλίου, επιχειρεί να μεταρρυθμίσει σε βάθος το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων. Με τίτλο «Αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, σύσταση Ελληνικού Κέντρου Εμπειρογνωμοσύνης Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων και λοιπές διατάξεις», εισάγει αυστηρότερες κυρώσεις και μηχανισμούς επιτάχυνσης της διαδικασίας απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης.
Μεταξύ των βασικότερων αλλαγών περιλαμβάνεται η δυνατότητα οριστικής απόλυσης υπαλλήλου σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε δύο συνεχόμενες αξιολογικές περιόδους. Παράλληλα, προστίθενται νέες πειθαρχικές ποινές, όπως η στέρηση χορήγησης μισθολογικού κλιμακίου για έως 5 έτη, η αφαίρεση έως τεσσάρων κλιμακίων, και η απαγόρευση άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου με οποιαδήποτε μορφή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σημαντική είναι και η διεύρυνση των πειθαρχικών παραπτωμάτων που μπορούν να επισύρουν την οριστική παύση. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η παροχή αμειβόμενου έργου χωρίς άδεια, αλλά και η ενασχόληση με δραστηριότητες ασυμβίβαστες με το δημόσιο λειτούργημα.
Οι πειθαρχικές ποινές κατατάσσονται σε 10 κατηγορίες αυξανόμενης βαρύτητας, από την έγγραφη επίπληξη έως την οριστική παύση. Περιλαμβάνουν επίσης πρόστιμα, υποβιβασμό, στέρηση προαγωγών και αποδοχών, καθώς και αναστολή καθηκόντων προϊσταμένων.
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών, το νομοσχέδιο καταργεί τα υφιστάμενα Πειθαρχικά Συμβούλια, στα οποία συμμετείχαν κατά κύριο λόγο δικαστικοί λειτουργοί, και ιδρύει ένα νέο κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, με 60 μέλη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Στο Β’ Μέρος, θεσπίζεται το Ελληνικό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Διοικητικών Μεταρρυθμίσεων, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με στόχο τη διάχυση τεχνογνωσίας εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και διεθνούς συνεργασίας της δημόσιας διοίκησης.
Επιπλέον, για την ενίσχυση του Έβρου, δίνονται κίνητρα τοποθέτησης υπαλλήλων εκτός Αλεξανδρούπολης, με αυξημένα ποσοστά κάλυψης οργανικών θέσεων και δυνατότητα έκτακτων κύκλων κινητικότητας, καθώς και σαφή χρονικά όρια για αποσπάσεις και μετατάξεις, για να διασφαλιστεί η διαρκής παρουσία προσωπικού στην περιοχή.
Τέλος, προβλέπεται η μετάταξη υπαλλήλων που υπηρετούν με απόσπαση σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, με στόχο τη μείωση της εναλλαγής προσωπικού και τη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, δήλωσε πως το νομοσχέδιο αποτελεί τομή για τη Δημόσια Διοίκηση: «Η αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων στοχεύει στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, την απονομή δικαιοσύνης χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Οι υπάλληλοι δεν πρέπει να τελούν υπό την ομηρία μακρόχρονων πειθαρχικών διαδικασιών, ούτε οι υπηρεσίες να παγώνουν εξαιτίας καθυστερήσεων που έφταναν ακόμα και τα έξι χρόνια».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News