Αναστολή ασύλου και κλειστή δομή στην Κρήτη: Η απάντηση της κυβέρνησης στη νέα μεταναστευτική πίεση – Η ενημέρωση του Παύλου Μαρινάκη

Σε καθεστώς έκτακτης ετοιμότητας η χώρα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, με την κυβέρνηση να προχωρά σε άμεσες και σαρωτικές παρεμβάσεις στο μεταναστευτικό. Παράλληλα, προωθούνται νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα πανεπιστήμια, τους σιδηρόδρομους, την οικονομία και τα δικαιώματα.

Αναστολή ασύλου και κλειστή δομή στην Κρήτη: Η απάντηση της κυβέρνησης στη νέα μεταναστευτική πίεση - Η ενημέρωση του Παύλου Μαρινάκη

Με αφορμή τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για το μεταναστευτικό από το βήμα της Βουλής. Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η Ελλάδα προχωρά στην τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου για όσους φθάνουν από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα. Το μέτρο βασίζεται στη νομική επιχειρηματολογία του 2020, όταν η χώρα είχε αναχαιτίσει την πίεση στον Έβρο.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η δημιουργία κλειστής δομής στην Κρήτη για όσους εισέρχονται παράνομα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εξέτασης αιτήματος ασύλου, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και με τις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμα να συνεργαστούν με τις αρχές της Λιβύης, ώστε να εμποδιστεί η αναχώρηση των πλοιαρίων ή να επιστρέφουν πριν εισέλθουν στα διεθνή ύδατα. Το μήνυμα της Αθήνας είναι σαφές: «Η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘΑ για την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τον Παύλο Μαρινάκη, στόχος είναι η αντιμετώπιση παθογενειών και η εδραίωση ενός σύγχρονου, λειτουργικού πλαισίου με αυστηρή λογοδοσία, τεχνικά μέσα ελεγχόμενης πρόσβασης και αποζημίωση για φθορές. Προβλέπεται, επίσης, Εθνικό Παρατηρητήριο Βίας και νέα όρια φοίτησης.

Περίπου 35.000 φοιτητές με ενεργή συμμετοχή θα έχουν δυνατότητα ολοκλήρωσης σπουδών εντός δύο επιπλέον εξαμήνων, ενώ 290.000 ανενεργοί φοιτητές θα διαγραφούν από τα μητρώα, στο πλαίσιο της αλλαγής κουλτούρας για τα ελληνικά ΑΕΙ.

Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο, αυτό βασίζεται σε τρεις πυλώνες: αναβάθμιση των δομών ασφαλείας με Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας, υποχρεωτικές ψυχομετρικές και ιατρικές δοκιμασίες για το προσωπικό, και νέα εταιρική δομή στον ΟΣΕ υπό την επωνυμία «Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι Α.Ε.». Προβλέπονται ευέλικτες διαδικασίες προσλήψεων και θεσμοθέτηση Ενιαίου Σχεδίου Αντιμετώπισης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων.

Ο Ιούνιος κατέγραψε ιστορικό υψηλό στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με 1.995 ρυθμίσεις συνολικής αξίας άνω των 670 εκατ. ευρώ. Από την έναρξη του μηχανισμού, έχουν ρυθμιστεί χρέη ύψους 12,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, 3.965 ευάλωτα νοικοκυριά και 155 ΑμεΑ εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις, ενώ 222 πολίτες απέτρεψαν πλειστηριασμούς.

Στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» για 2.500 άτομα με αναπηρία, με συνολικό προϋπολογισμό 24 εκατ. ευρώ. Η επιχορήγηση αγγίζει έως και τις 14.500 ευρώ ανά περίπτωση, καλύπτοντας τροποποιήσεις κατοικίας και τεχνικές διευκολύνσεις.

Τέλος, ενεργοποιείται το νέο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση διακρίσεων στον εργασιακό χώρο. Περίπου 80.000 εργαζόμενοι θα εκπαιδευτούν, λαμβάνοντας 100 ευρώ αποζημίωση με την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και του τεστ αξιολόγησης.