Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας: Ελληνική επιδίωξη η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα

Σε ανώτατο επίπεδο περνούν οι διαβουλεύσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες με την Ελλάδα να επιδιώκει την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Κομισιόν

Διπλό όφελος προσδοκά να αποκομίσει η ελληνική πλευρά από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Στόχος των Ευρωπαίων είναι μια συμφωνία πριν την αλλαγή του χρόνου, ενώ για την Ελλάδα το ζητούμενο είναι να μην λαμβάνονται υπόψη οι αμυντικές δαπάνες στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Επίσης, μελετάται ειδική μεταχείριση του ελληνικού χρέους το 2033, όταν θα τελειώσει η περίοδος χάριτος κατά την οποία δεν καταβάλλονται τόκοι.

Σε ανώτατο επίπεδο περνούν οι διαβουλεύσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες με την Ελλάδα να επιδιώκει την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Στόχος όχι ανέφικτος όπως προέκυψε μετά τη τελευταία συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ την περασμένη Παρασκευή.

Χατζηδάκης για αμυντικές δαπάνες: Το πάγιο ελληνικό αίτημα εξαίρεσης από το έλλειμμα συγκεντρώνει συναίνεση των κρατών
«Το πάγιο αίτημα των ελληνικών κυβερνήσεων για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την διαδικασία υπολογισμού του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος συγκεντρώνει πλέον την συναίνεση των κρατών μελών και αυτό είναι μια πολύ σημαντική είδηση για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Κρίσιμο έτος αποτελεί για το ελληνικό χρέος το 2033 καθώς τότε λήγει η περίοδος χάριτος καταβολής των τόκων για τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων. Δαπάνη που θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση του χρέους. Η χώρα μας το 2033 θα κληθεί να αποπληρώσει χρέος ύψους 16,6 δισ. ευρώ από 9,09 δισ. το 2032.

Το ελληνικό σχέδιο μείωσης του χρέους και η υποχρέωση καταβολής τόκων από το 2033
«Σημαίνει ότι τότε θα πρέπει να έχουμε ρίξει το χρέος πολύ χαμηλά, ούτως ώστε προσθέτοντας τα τοκοχρεολύσια αυτών των 250 δις, οι ανάγκες να είναι περίπου όσο είναι σήμερα, να μην είναι πολύ μεγαλύτερες. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές αυτό» επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδα, Γιάννης Στουρνάρας.

Ωστόσο στα κείμενα που είναι υπό διαπραγμάτευση υπάρχει ειδική αναφορά στην Ελλάδα και στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο :

«Η σχετική έκτακτη αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην εφαρμογή της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους».

Εδώ και ενάμιση χρόνο η Ελλάδα έχει καταρτίσει σχέδιο μείωσης του χρέους μέσω πρόωρων αποπληρωμών. Την Παρασκευή αναμένεται μία ακόμα πρόωρη εξόφληση δόσεων ύψους 5,3 δις. ευρώ για τα έτη 2024-2025 από το δάνειο του πρώτου μνημονίου.

Πηγή: ertnews

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπή: Οι διεθνείς διαιτητές τελικά θα «σφυρίζουν» στην Ελλάδα

Συμβολαιογράφοι: Συνεχίζουν την αποχή τους έως τις 8 Ιανουαρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Τι υποστήριξε στον ανακριτή ο ιδιοκτήτης των σκυλιών που επιτέθηκαν στην 50χρονη

Σταδιακή αποκλιμάκωση στις τιμές βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης