Αντιδράσεις από υποστηρικτές του Τραμπ για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία
Ο Τραμπ, τη Δευτέρα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία μέσω της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες εμπορικές επιβαρύνσεις, εφόσον δεν καταλήξει σε συμφωνία με το Κίεβο για την παύση των εχθροπραξιών μέσα στις επόμενες 50 ημέρες.

Η επιλογή του Αμερικανού προέδρου να προχωρήσει σε πώληση όπλων προς το ΝΑΤΟ, τα οποία στη συνέχεια θα καταλήξουν στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από μερίδα συντηρητικών που ανήκουν στο κίνημα «MAGA» (Make America Great Again) του Ντόναλντ Τραμπ. Οι επικριτές του τον κατηγορούν πως παραβιάζει τη δέσμευσή του για τερματισμό της αμερικανικής συμμετοχής σε πολεμικές συγκρούσεις εκτός συνόρων.
Ο Τραμπ, τη Δευτέρα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία μέσω της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες εμπορικές επιβαρύνσεις, εφόσον δεν καταλήξει σε συμφωνία με το Κίεβο για την παύση των εχθροπραξιών μέσα στις επόμενες 50 ημέρες.
Η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, Ρεπουμπλικανή βουλευτής και στενή συνεργάτιδα του Τραμπ, μαζί με τον πρώην στρατηγικό του σύμβουλο Στιβ Μπάνον, ανήκουν στους επικριτές της απόφασης, με τον Μπάνον να χαρακτηρίζει την ουκρανική κρίση «ευρωπαϊκό» ζήτημα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα καλύψουν το κόστος των αμερικανικών οπλικών συστημάτων, η Γκριν, μιλώντας στους New York Times, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είχε υποσχεθεί ο Τραμπ στους πολίτες προεκλογικά.
«Δεν πρόκειται μόνο για την Ουκρανία. Πρόκειται εν γένει για τους ξένους πολέμους και την ξένη βοήθεια», ανέφερε η Γκριν και πρόσθεσε: «Επ’ αυτού κάναμε προεκλογική εκστρατεία. Αυτό υποσχέθηκα και στην περιφέρειά μου. Αυτό ψήφισαν όλοι. Και πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία».
Ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε να υποστηρίξει ότι η συμφωνία είναι επωφελής για τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι τα όπλα δεν δίνονται δωρεάν, αλλά θα κατασκευαστούν και θα εξοφληθούν από τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα: «Δεν τα αγοράζουμε, αλλά θα τα κατασκευάσουμε και θα πληρωθούμε γι’ αυτά».
Ωστόσο, σε μια σπάνια δημόσια ρήξη με τον Τραμπ, η Γκριν αμφισβήτησε ανοιχτά το κατά πόσο οι φορολογούμενοι θα μείνουν ανεπηρέαστοι από οποιοδήποτε οικονομικό βάρος. Σε ανάρτησή της στα social media, επέκρινε δριμύτατα τις «παρασκηνιακές συμφωνίες μέσω του ΝΑΤΟ».
«Χωρίς αμφιβολία, χρησιμοποιούνται χρήματα των φορολογουμένων μας», δήλωσε στους New York Times, εκφράζοντας την άποψη ότι τα έμμεσα κόστη, όπως οι αποστολές Αμερικανών στρατιωτικών για εκπαίδευση ή οι συνεισφορές των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αποτελούν ουσιαστική εμπλοκή στον πόλεμο.
«Το έλεγα σε κάθε συγκέντρωση: τέλος τα χρήματα στην Ουκρανία. Θέλουμε ειρήνη. Θέλουμε απλώς ειρήνη για αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε. «Και μαντέψτε; Οι άνθρωποι δεν έχουν αλλάξει».
Πρώην στέλεχος της εκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, το οποίο μίλησε ανώνυμα στο Politico, δήλωσε πως το γεγονός ότι η Ευρώπη θα αναλάβει τις δαπάνες «κατευνάζει» σε κάποιο βαθμό τους οπαδούς του απομονωτισμού εντός του στρατοπέδου Τραμπ.
«Αλλά ακόμα διαφωνούμε», δήλωσε, προσθέτοντας: «Αυτός δεν είναι δικός μας πόλεμος, και η κλιμάκωσή του δεν είναι προς το συμφέρον της Αμερικής».
Ο Στιβ Μπάνον, από την πλευρά του, είπε στο podcast του War Room ότι «η Ουκρανία γίνεται πολύ επικίνδυνη».
«Είναι ευρωπαϊκός πόλεμος. Ας αφήσουμε την Ευρώπη να τον αντιμετωπίσει», ανέφερε. «Έχουν τους πόρους. Έχουν το ανθρώπινο δυναμικό».
«Ετοιμαζόμαστε να εξοπλίσουμε ανθρώπους στους οποίους κυριολεκτικά δεν ασκούμε κανέναν έλεγχο», πρόσθεσε ο Μπάνον αναφερόμενος στην Ουκρανία. «Είναι ένας παλιομοδίτικος, σκληρός πόλεμος στις αιματοβαμμένες χώρες της Ευρώπης – και μας σύρουν σε αυτόν».
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Άνα Κέλι, δήλωσε στο Politico ότι η βάση των υποστηρικτών του Τραμπ «δεν πανικοβάλλεται όπως τα μέσα ενημέρωσης».
«Εμπιστεύονται τον Τραμπ, και ξέρουν ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος αποκαθιστά την ειρήνη μέσω της ισχύος», πρόσθεσε.
Άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μιλώντας επίσης ανώνυμα στο Politico, εξέφρασε τη διαφωνία του με την άποψη ότι οι ψηφοφόροι του Τραμπ αντιτίθενται στις επιλογές του, υπογραμμίζοντας ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση σχεδόν τα δύο τρίτα των υποστηρικτών του τάσσονται υπέρ της συνέχισης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι που υπερασπίζονται την προεδρική πολιτική επισήμαναν ότι ο υφυπουργός Άμυνας Ελμπρίτζ Κόλμπι έγραψε στο X πως το «μήνυμα του Τραμπ “Πρώτα η Αμερική” πρεσβεύει ότι οι συμμαχίες μας πρέπει να είναι δίκαιες και ισότιμες».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News