Αντωνία Μητροπούλου: «Το ”παιχνίδι” άλλαξε η ζωή μου και περιμένω δικαίωση»

Η Αντωνία Μητροπούλου είναι η γυναίκα που ο σοβαρός τραυματισμός της, όταν εκτροχιάστηκε βαγόνι τρένου λούνα παρκ που βρισκόταν μαζί με τα τρία ανήλικα παιδιά της στο Αίγιο, τον Δεκέμβριο του 2017, συγκλόνισε την τοπική κοινωνία και το Πανελλήνιο.

Εγκλωβίστηκε σε αυτό, έχασε τις αισθήσεις της και για κάποια δευτερόλεπτα δεν είχε σφυγμό. Διεκομίσθη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας» και όταν ξύπνησε το πρώτο μέλημα της ήταν να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας των παιδιών της. Τα δύο, από τα τρία παιδιά της, έφεραν ελαφρά τραύματα και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η ίδια είχε τραυματιστεί στον αυχένα -διεγνώσθη μετατόπιση 3 σπονδύλων – και στη μέση ενώ τις πρώτες ημέρες παρουσίασε προβλήματα όρασης. Από την πρώτη στιγμή, κινήθηκε νομικά κατά της εταιρείας των υπαίθριων παιχνιδιών και του Δήμου Αιγιαλείας. Τρεισήμισι χρόνια μετά το ατύχημα που της άλλαξε τη ζωή και η υπόθεση εκκρεμεί δικαστικά με την 42χρονη να διεκδικεί αποζημίωση από τον Δήμο.

Σήμερα μιλά στην «ΠτΚ», αποκαλύπτει πως ακόμα δεν έχει ακούσει έστω ένα «συγγνώμη» από κάποιον, την ώρα μάλιστα που τα προβλήματα υγείας συνεπεία του τραυματισμού της θα τη «συνοδεύουν» για το υπόλοιπο της ζωής.

«Ταλαιπωρούμαι από πόνους στην πλάτη. Ακόμα και τώρα φοράω τον «κηδεμόνα». 42 χρονών και να μην μπορώ να σκύψω; Οι γιατροί μου έχουν πει πως τους πόνους θα τους έχω για μια ζωή. Επίσης, μετά το ατύχημα έχω κενά μνήμης και για γεγονότα προ του περιστατικού αλλά και μετά από αυτό. Εάν μου το πει κάποιος μπορεί να μου έρθει στη μνήμη, μόνη μου δεν μπορώ να θυμηθώ», περιγράφει.

ΟΡΓΗ

Νιώθει θυμό και πικρία από τη μέχρι τώρα αντιμετώπιση του θέματος που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για εκείνη και τα παιδιά της. «Είμαι εξοργισμένη γιατί κάποιοι φρόντισαν να πουν, ότι έφταιγα εγώ. Είπαν ότι σηκώθηκα. Πράγμα που δεν ισχύει, ήταν τόσος κόσμος εκεί, δεν είμαι τρελή να σηκωθώ, ενώ βρισκόταν εν κινήσει το τρενάκι και με τόση δύναμη. Τι να σηκωθώ να κάνω; Μου είπαν ότι σηκώθηκα και χτύπαγα παλαμάκια. Χαζή είμαι; Εγώ κράταγα την κόρη μου από το σβέρκο, γιατί φοβόμουν, κρατιόμουν από το βαγόνι γιατί δεν είχε ούτε ζώνες ασφαλείας. Ανεβήκαμε στο τρενάκι, εγώ με την κόρη μου καθίσαμε μπροστά στο βαγόνι και πίσω μου τα δυο μου αγόρια.  Και ξεκίνησε. Κάναμε μια στροφή, στην αρχή πήγαινε σιγά και μετά αυξήθηκε η ταχύτητα. Και στη δεύτερη στροφή εκσφενδονιστήκαμε. Δεν θυμάμαι τίποτε άλλο, ούτε ποιος ήρθε και μ’ έβγαλε. Θυμάμαι μόνο ότι ξύπνησα στο νοσοκομείο», δηλώνει.

Το διάστημα που ακολούθησε της εξόδου από το Νοσοκομείο και της επιστροφή στο σπίτι της, όπως περιγράφει ήταν μια πολύ δύσκολη και ιδιαίτερα επίπονη περίοδος, καθώς ήταν υποχρεωμένη σε καθημερινή βάση για περισσότερο από 3 μήνες να φορά τον ειδικό νάρθηκα στήριξης του σώματος (κηδεμόνα). «Δεν μπορούσα ούτε να σκύψω, ούτε να σηκώσω βάρος. Δεν μπορούσα να αυτοεξυπηρετηθώ, να φροντίσω τα παιδιά μου, που τότε ήταν πολύ μικρά και με χρειάζονταν».

ΔΗΜΟΣ

Η «ΠτΚ» απεύθυνθηκε στη νομική υπηρεσία του Δήμου Αιγιαλείας και η απάντηση που έλαβε για το θέμα ήταν: «Από την πλευρά του Δήμου, υπάρχει τεχνική έκθεση βάσει της οποίας ευθύνεται η παθούσα και από εκεί και πέρα, όλα θα αξιολογηθούν από τα δικαστήρια».

ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Μετά την ένορκη διοικητική εξέταση στο δήμο κατ’ εντολήν του τότε Δημάρχου, παρενέβησαν και οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, προς αναζήτηση του τρόπου που λειτούργησαν οι δημοτικές υπηρεσίες, στη φάση αδειοδότησης του λούνα παρκ. Διαπιστώθηκε, ότι ο χώρος λειτουργούσε χωρίς άδεια. Τότε άρχισε και τον πινγκ πονγκ των ευθυνών με τη δημοτική αρχή να δηλώνει μέσω ανακοίνωσης, ότι « ο πλειοδότης παρανόμως και αυθαίρετα προέβη στην τοποθέτηση των παιχνιδιών αυτών ανάμεσα στα οποία και το τρενάκι, εν αγνοία των υπηρεσιών του Δήμου και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αδειοδότησή του», με τον ιδιοκτήτη να αντιτείνει πως η επιχείρηση εις γνώση του Δήμου ρευματοδοτείτο από παροχή του που βρισκόταν στην πλατεία. Ο επιχειρηματίας στο δικαστήριο που ακολούθησε απηλλάγη των ευθυνών.

«Κινδύνευσαν από την προχειρότητα»

«Το γεγονός ότι η ανατροπή του τρένου, η πτώση του βαγονιού και ο τραυματισμός των εντολέων μου συνδέονται αιτιωδώς με την παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά των νόμιμων εκπροσώπων και των οργάνων του Δήμου Αιγιαλείας, οι οποίοι επέτρεψαν ή συναίνεσαν στη λειτουργία του (δυνάμει επικίνδυνου) τρένου, δίχως να έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι, με σοβαρότατη αμέλεια στην συμπεριφορά τους, καθώς, ενόσω δεν είχαν τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις και κανόνες ασφαλείας για την λειτουργία του τραίνου και την ασφάλεια των επιβατών, εντούτοις χορήγησαν στον επιχειρηματία κάθε διευκόλυνση για την έναρξη και λειτουργία του παιχνιδιού, δείχνει τη σοβαρότατη ευθύνη των υπευθύνων. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα όπως σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ανά την Ελληνική Επικράτεια. Η συνέχεια δυστυχώς θα είναι στις δικαστικές αίθουσες καθώς δεν υπάρχει καμιά συνεννόηση με το Δήμο και κανένας σεβασμός στους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν και κινδύνευσαν από την προχειρότητα και ανευθυνότητα που κάποιοι αντιμετωπίζουν τους πολίτες του Δήμου Αιγιαλείας», δήλωσε στην «ΠτΚ» η δικηγόρος Μαρία Ιατροπούλου

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Ηταν βράδυ 12 Δεκεμβρίου του 2017, όταν η 39χρονη τότε Αντωνία μαζί με την οικογένεια της εξ’ αφορμής των εγκαινίων του Χριστουγεννιάτικου Πάρκου του Αιγίου, επισκέφθηκαν την Πλατεία Υψηλών Αλωνίων . Στον χώρο λειτουργούσαν υπαίθρια παιχνίδια που είχαν τοποθετηθεί στην πλατεία για την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων κατά την εορταστική περίοδο. Η ίδια μαζί με τα τρία παιδιά της ηλικίας 12, 5 και 4 ετών αντίστοιχα ανέβηκαν στο εναέριο τρενάκι. Λίγα λεπτά από την έναρξη της διαδρομής και μετά από μια στροφή το βαγόνι, στο οποίο επέβαιναν εκτροχιάστηκε με τα τέσσερα άτομα να βρίσκονται στο έδαφος. Η μητέρα εγκλωβίστηκε κάτω από το βαγόνι και για τον απεγκλωβισμό της χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. Αυτόπτης μάρτυρας του σοκαριστικού ατυχήματος, ήταν ο τότε σύζυγος της. Μετά το συμβάν η Αστυνομία συνέλαβε  τον χειριστή του μηχανήματος και τον ιδιοκτήτη του παιχνιδιού.

Της

ΜΑΡΙΑΣ Κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

papagian@pelop.gr