Απλησίαστη η στέγαση για τους Έλληνες: Υψηλά ενοίκια, ακριβή αγορά και στενότητα επιλογών

Μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης ισορροπίας μεταξύ αυξημένης ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς προτείνει η Alpha Bank σε μελέτη της για το στεγαστικό.

στέγαση

Σε αδιέξοδο οδηγούνται ολοένα και περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά όσον αφορά τη στέγαση, καθώς η αύξηση των τιμών τόσο στις αγορές κατοικιών όσο και στις ενοικιάσεις δεν συμβαδίζει με την αγοραστική τους δύναμη. Σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δηλώνουν πως δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν σπίτι, ενώ η ενοικίαση καθίσταται εξίσου δυσβάσταχτη.

Δείτε ακόμα: Άνοδος στα στεγαστικά δάνεια το 2025 με «μοχλό» το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»

Οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Από το 2018 και μετά, η αγορά ανέκαμψε έντονα, σχεδόν εξαλείφοντας τις απώλειες της προηγούμενης οικονομικής ύφεσης. Παράλληλα, η χαμηλή κατασκευαστική δραστηριότητα, η έντονη εξωτερική ζήτηση και η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων (π.χ. Airbnb) συνέβαλαν στην εκτόξευση των τιμών.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2023 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 13,9%, ενώ για το 2024 καταγράφεται επιπλέον αύξηση της τάξης του 8,7%. Αντίθετα, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών αυξήθηκε μόλις κατά 8,1% στο εννεάμηνο του 2023 και 5,6% το 2024, εντείνοντας τη στεγαστική πίεση.

Πάνω από το 30% του εισοδήματος μόνο για στέγη

Σημαντικό είναι το εύρημα ότι το 52% των ενοικιαστών διαθέτει πάνω από το 30% του εισοδήματός του αποκλειστικά για ενοίκιο. Αντίστοιχα, το 42% όσων αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο βρίσκονται στην ίδια δυσχερή θέση. Το 54% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναφέρει ότι μετά βίας καλύπτει τις βασικές ανάγκες διαβίωσης, ενώ ένα 11% δηλώνει πως δεν τα καταφέρνει ούτε με τα καθημερινά έξοδα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το 55% των ενοικιαστών στην Αθήνα και το 58% στη Θεσσαλονίκη είδαν αυξήσεις στα ενοίκιά τους τα τελευταία δύο χρόνια. Στα νησιά, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 63%. Σε πανελλαδικό επίπεδο, το 45% αναφέρει αυξήσεις έως και 10%, το 30% μεταξύ 10-20%, ενώ 1 στους 4 δήλωσε αύξηση μεγαλύτερη του 20%.

Μακριά από τα όνειρα η αγορά κατοικίας

Η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει αρνητικά το ενδεχόμενο αγοράς κατοικίας. Μόνο το 12% εκφράζει πρόθεση να αποκτήσει ακίνητο εντός διετίας, με υψηλότερα ποσοστά (28%) μεταξύ των νέων που συζούν, και 21% στα παντρεμένα ζευγάρια που νοικιάζουν.

Η μικρή προσφορά προσιτών κατοικιών αποτελεί τον βασικό λόγο απογοήτευσης των υποψήφιων αγοραστών. Η οικονομία διαμοιρασμού, η φορολογική και στεγαστική πολιτική, αλλά και τα επιτόκια θεωρούνται καθοριστικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τις τιμές στο μέλλον. Πάνω από τους μισούς Έλληνες εκτιμούν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και την επόμενη πενταετία.

Τι προτείνεται για την αντιμετώπιση της κρίσης

Παρότι η Πολιτεία έχει ήδη προχωρήσει σε κάποιες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τη μελέτη απαιτούνται περαιτέρω και πιο στοχευμένες δράσεις:

  • Επανεξέταση των όρων της Golden Visa,
  • Ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας,
  • Καταγραφή και αξιοποίηση των κληρονομιών που αποποιήθηκαν λόγω χρεών,
  • Επανασχεδιασμός της στεγαστικής πολιτικής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα,
  • Αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων ακινήτων,
  • Ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε περισσότερα ακίνητα να επιστρέψουν στην αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης,
  • Ενίσχυση της χρηματοδότησης για στέγαση.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Μετά τις λασποβροχές, έρχονται 30άρια – Η πρόγνωση έως την Κυριακή του Πάσχα

Πάτρα: ΕΔΕ για τις συνθήκες τραυματισμού του – Εκτός νοσοκομείου ο 13χρονος

Πάτρα: Ξανασκάβεται ο πεζόδρομος της Αγίου Νικολάου

Πάτρα: Διαγραφές 21,5 εκατ. ευρώ, τεράστιο το ύφος του ποσού που χάνει το Ταμείο του Δήμου

Ο Τραμπ τα έβαλε ξανά με το CNN – «Είστε κανάλι με χαμηλά νούμερα»

Χωρίς ταξί σήμερα η Αθήνα λόγω απεργίας – «Δεν έχουμε άλλη επιλογή»

Εξάρχεια: «Ντου» της ΕΛΑΣ για εκκένωση κτηρίου υπό κατάληψη