ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η αποκάλυψη της «Π» για το Πατρινό Καρναβάλι και την UNESCO – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Από το 2020 εκκρεμεί το αίτημα ένταξης του Πατρινού Καρναβαλιού στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Ποιος είχε προηγηθεί του Δήμου.

βασιλιάς Καρνάβαλος Πατρινό Καρναβάλι

Μπορεί ο Καρναβαλικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων να ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προχθές τη δήλωση πρόθεσης υποβολής του Δελτίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ για το Πατρινό Καρναβάλι, αλλά όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Πελοπόννησος», σχετικό αίτημα έχει ήδη κατατεθεί από την «Αχαΐα – Αναπτυξιακή ΑΕ». Και μάλιστα από το 2020!

Όπως αποδεικνύεται, από το επίσημο έγγραφο που παρουσιάζει σήμερα η «Π», ανάλογη με του Δήμου Πατρέων Δήλωση έχει κατατεθεί προς την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος» από τις 20 Νοεμβρίου 2020. Κατατέθηκε από την «Αχαΐα – Αναπτυξιακή ΑΕ» και την «Ομάδα πρωτοβουλίας για του ΑΠΚ του Πατρινού Καρναβαλιού», την οποία απάρτιζαν οι:

Ηρώ Τσιμπρή (διευθύντρια της Αναπτυξιακής), Σωτήρης Μπόλης (ηλεκτρ. μηχανικός – σύμβουλος αναπτυξιακών θεμάτων), Δημήτρης Φάκαλος (επιχειρηματίας – καρναβαλιστής), Παναγιώτα Σταμάτη (τραπεζικός – καρναβαλίστρια), Φώτης Λουριδάς (δικηγόρος – καρναβαλιστής) και Πέτρος Ψωμάς (εκπαιδευτικός – συγγραφέας – καρναβαλιστής).

 

Πατρινό Καρναβάλι

 

Η ΗΡΩ ΤΣΙΜΠΡΗ ΣΤΗΝ «Π» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ

Η πρωτοβουλία για την παραπάνω προσπάθεια ένταξης του Πατρινού Καρναβαλιού στην «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας» ανήκει στη δραστήρια συμπολίτισσα Ηρώ Τσιμπρή, η οποία όπως δήλωσε στην «Π» υποβλήθηκε στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας ανάπτυξης της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής. Προκειμένου η Δήλωση να αποκτήσει υπόσταση, αφού η διαδικασία απαιτεί την κατάθεση της από κάποιον Φορέα, υποστηρίχθηκε από την «Αχαΐα – Αναπτυξιακή ΑΕ». Ταυτόχρονα, συγκροτήθηκε και η πολυσυλλεκτική ομάδα, που αποτελείτο από συντελεστές σχεδιασμού, διοργάνωσης και υλοποίησης του Πατρινού καρναβαλιού, οι οποίοι ως Πατρινοί υπηρετούν χρόνια τον θεσμό ανιδιοτελώς, με διάφορες ειδικότητες και μέσα από διαφορετικούς τομείς και δρώμενα. Ωστόσο, λόγω των γνωστών προβλημάτων με τον covid 19 η διαδικασία καθυστέρησε με ευθύνη της ΑΠΚ.

Πάντως από τη στιγμή που υποβλήθηκε και από τον Καρναβαλικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων σχετική δήλωση πρόθεσης υποβολής του Δελτίου Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, η κ. Τσιμπρή ξεκαθαρίζει στην «Π» ότι ο φορέας θα αποσύρει τη δική του Δήλωση.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για το πρώτο βήμα για την εγγραφή του θεσμού του Πατρινού Καρναβαλιού στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (2003) κομίζει μια νέα αντίληψη για την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς πλέον το επίκεντρο της προσοχής στρέφεται στις πολιτισμικές εκφάνσεις που δεν έχουν απτή, υλική διάσταση. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτή η Σύμβαση αποτελεί ένα διεθνές κείμενο-πλαίσιο που δίνει σε όλους ‒τις κοινότητες, τη διοίκηση και τους ειδικούς επιστήμονες‒ τη δυνατότητα να σχεδιαστούν δράσεις για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της σημασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το δεύτερο στάδιο και σημαντικότερο της διαδικασίας είναι η σύνταξη του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για την εξασφάλιση μιας επιτυχούς υποβολής είναι απαραίτητη και αναγκαία η συνεργασία της ΚΕΔΗΠ με φορείς, κοινότητες, μεμονωμένα άτομα, «παλιούς Καρναβαλιστές», εκπροσώπους πληρωμάτων, συλλόγους και όσους ενδιαφέρονται να εργαστούν προσφέροντας τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους για τον σκοπό αυτό που είναι η ανάδειξη και η διαφύλαξη του θεσμού του Πατρινού Καρναβαλιού .

 

Πατρινό Καρναβάλι

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι μέχρι 11 Μαρτίου 2022 να αποστείλουν αίτημα στο e-mail: info@carnivalpatras.gr με θέμα: Συμμετοχή για τη σύνταξη του Δελτίου στοιχείου άυλης πολιτιστικής Κληρονομιάς –ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ. Με δήλωση του πεδίου που οι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να επεξεργαστούν και να συνεισφέρουν.

Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους στα Παλαιά Σφαγεία και θα οριστεί επιτροπή σύνταξης του Δελτίου, η οποία θα επεξεργαστεί και θα συνθέσει το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για την σύνταξη και κατάθεση του Δελτίου στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, από 1 έως 31 Μαΐου 2022.