Καταδίκη για τον θάνατο της κολυμβήτριας στο «Πεπανός» – Η πικρία της μητέρας της 28χρονης Σεμέλης

Η 28χρονη Σεμέλη το 2014, έκανε κολύμβηση  στο “Πεπανός”, όταν εντοπίστηκε στον πάτο της πισίνας από έναν φίλο της, καθηγητή φυσικής αγωγής, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στις κολυμβητικές εγκαταστάσεις την ίδια ώρα.

πεπανός Η απόφαση του δικαστηρίου άφησε μια πίκρα στην μητέρα του θύματος Ζωή Σινογιώργου, καθώς περίμενε μια μεγαλύτερη ποινή.

Ένοχος για τον θάνατο της 28χρονης Σεμέλης Θεοδώρας Αντύπα που άφησε την τελευταία της πνοή ενώ κολυμπούσε στο κολυμβητήριο «Πεπανός» το 2014, κρίθηκε και από το Τριμελές Εφετείο Πατρών ο τότε πρόεδρος του ΠΕΑΚ.

Καταδικάστηκε ομόφωνα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας διά παραλείψεως, σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι παραλείψεις της τότε διοίκησης, με την μη πρόσληψη ναυαγοσωστών, γιατρού και νοσηλευτή καθώς και απουσίας απινιδωτή στο κολυμβητήριο, είχαν άμεση συνάφεια με τον θάνατο της κοπέλας.

Στη δίκη παρούσα ήταν σύσσωμη η οικογένεια της Σεμέλης Θεοδώρας Αντύπα. Η απόφαση του δικαστηρίου άφησε μια πίκρα στην μητέρα του θύματος Ζωή Σινογιώργου, καθώς περίμενε μια μεγαλύτερη ποινή: «Πόσο δικαιωμένη να νιώθω όταν χάνω το παιδί μου; Είναι δικαίωση αυτό; Δεκαπέντε μήνες φυλάκιση για μια ανθρώπινη ζωή; Ένας νέος άνθρωπος χάνει τη ζωή του. Δεν υπήρχε τίποτα στο κολυμβητήριο και το παραδέχονται. Λένε πως δεν έφταιγαν αυτοί, αλλά ο υπουργός. Είναι πράγματα αυτά;» είπε με παράπονο. Η Ζωή Σινογιώργου δεν μπορούσε να πιστέψει πως σε ένα κολυμβητήριο που δεχόταν καθημερινά 3.000 αθλητές, υπήρχαν μόνο 3 εργαζόμενοι και κανένας ναυαγοσώστης ή γιατρός. «Τρεις εργαζόμενοι σημαίνει κανένας, για ένα κολυμβητήριο που δέχεται τόσο κόσμο. Δηλαδή αυτός ως πρόεδρος τι έκανε; Γιατί είχε τον τίτλο;».

ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Ο τότε πρόεδρος του ΠΕΑΚ στην απολογία του επέμεινε στην αρχική του θέση, ότι δηλαδή ο ίδιος δεν είχε καμία ευθύνη για τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στο κολυμβητήριο, αλλά το υπουργείο Αθλητισμού που δεν είχε κάνει τις προσλήψεις.

Ο τότε πρόεδρος του ΠΕΑΚ δήλωσε στο δικαστήριο ότι τα ναυταθλητικά σωματεία και το κράτος ήταν υπεύθυνοι να έχουν προσλάβει ναυαγοσώστες, γιατρό και νοσηλευτή. «Αισθάνομαι ότι δεν είμαι ένοχος και θα συνεχίσω να προσπαθώ για να βρω το δίκιο μου. Θα συνεχίσω μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός μου, για να βρω το δίκιο μου» είπε στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο ωστόσο, έκρινε πως η διοίκηση του ΠΕΑΚ και ο ίδιος ως πρόεδρος έφερε την κύρια ευθύνη, να αξιοποιήσει κονδύλι 580.000 ευρώ που είχε διαθέσει η γενική γραμματεία Αθλητισμού, για να κάνει έστω προσωρινές αναθέσεις έργου, εφόσον το υπουργείο δεν επέτρεπε μόνιμες προσλήψεις.

ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Η άτυχη κοπέλα έκανε κολύμβηση όταν εντοπίστηκε στον πάτο της πισίνας από έναν φίλο της, καθηγητή φυσικής αγωγής, ο οποίος έτυχε να βρίσκεται στις κολυμβητικές εγκαταστάσεις την ίδια ώρα.

Ακόμα και στο Εφετείο, η υπεράσπιση και η πολιτική αγωγή εμφανίστηκαν με διαφορετικές θέσεις ως προς τα αίτια θανάτου της κοπέλας (καρδιακή προσβολή ή πνιγμός), όμως το δικαστήριο επικεντρώθηκε στο γεγονός πως την στιγμή του συμβάντος δεν υπήρχαν διασώστες και μέσα ανάνηψης.

Ο εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου όπως πρωτοδίκως, γιατί απεδείχθη ότι στο κολυμβητήριο, δεν υπήρχε την επίμαχη στιγμή κανένα μέτρο προστασίας από οποιαδήποτε ατύχημα, είτε πνιγμού είτε καρδιοαναπνευστικού επεισοδίου και καμία μέριμνα για νοσηλευτικό – ιατρικό προσωπικό και ναυαγοσώστη, κάτι που ήταν υποχρεωτικό από το νόμο.

Ο εισαγγελέας απέρριψε τους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου για αδυναμία προσλήψεων και έλλειψης χρηματοδότησης, λέγοντας ότι η διοίκηση μπορούσε να υποχρεώσει τα ναυταθλητικά σωματεία να προσλάβουν αυτά προσωπικό ή να αναθέσει έργο σε εξωτερικούς συνεργάτες. Κατά συνέπεια, έκρινε πως, η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας από αμέλεια συνδέεται αιτιωδώς με τον θάνατο της 28χρονης Σεμέλης Θεοδώρας Αντύπα.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Η ομάδα της πολιτικής αγωγής αποτελείτο από τους νομικούς Αντώνη Φούσσα, Δημήτρη Σπυρόπουλο και Δημήτρη Κόκκορο από την Αθήνα.

>Ο έμπειρος νομικός κ. Φούσσας δήλωσε: «Η καταδίκη του προέδρου του ΠΕΑΚ αποτελεί μια δικαίωση για την οικογένεια της μακαρίτισσας. Με ιδιαίτερη αξιοπρέπεια στάθηκε η οικογένεια σε όλες τις δίκες και σήμερα αισθάνεται μια ηθική δικαίωση».

>Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Κώστας Σκουζές, τόνισε πως ο εντολέας του, έπραξε ό,τι όφειλε και πως δεν τον βαρύνει καμία υπαιτιότητα για τον θάνατο της κοπέλας. Θύμισε ότι το 2014 επί εποχής σκληρών μνημονίων, είχαν απαγορευθεί όλες οι προσλήσεις στο Δημόσιο και η τότε διοίκηση του ΠΕΑΚ έκανε ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις, ακόμα και για απόσπαση προσωπικού, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό είχε παραχωρηθεί στα Σωματεία το κέλυφος του Κολυμβητηρίου.

>Ο συνάδελφός του, δικηγόρος Δημήτρης Καράμπελας τόνισε πως το δικαστήριο μείωσε κατά τρεις μήνες την πρωτόδικη απόφαση και πλέον αναμένεται το σκεπτικό της απόφασης, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο νομικό σφάλμα για να αποφασιστεί αν θα γίνει αίτηση αναίρεσης. «Κατά την άποψη της υπεράσπισης, ο τότε πρόεδρος του ΠΕΑΚ έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν, αλλά λόγω των περιορισμών του μνημονίου δεν ήταν στο χέρι του να κάνει προσλήψεις προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του κολυμβητηρίου» είπε ο κ. Καράμπελας.