Αθήνα: καταγγελίες στον Ιατρικό Σύλλογο για οπτομέτρες και για οφθαλμίατρους
«Ιατροί οφθαλμίατροι προβαίνουν σε δημόσιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «υπό τον μανδύα της ενημέρωσης» με μοναδικό σκοπό την προσέλκυση πελατείας»…

Χαμός στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Απ’ τη μια καταγγελίας για οπτομέτρες που πάνε να πάρουν δουλειά από τους οφθαλμίατρους κι απ’ την άλλη από οφθαλμίατρους για συναδέλφους τους ότι κάνουν παράνομα έμμεση διαφήμιση μέσω Κοινωνικών Δικτύων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου έκανε γνωστό μετά από καταγγελίες της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Οφθαλμιάτρων, καθώς και πολλών ιδιωτών, ότι ιατροί οφθαλμίατροι προβαίνουν σε δημόσιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «υπό τον μανδύα της ενημέρωσης» με μοναδικό σκοπό την προσέλκυση πελατείας.
Με απόφαση του ΔΣ του ΙΣΑ οι καταγγελίες διαβιβάστηκαν στους ενδιαφερόμενους προς ενημέρωση και παροχή διευκρινίσεων, ενώ εστάλη επιστολή και προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ζητώντας την παρέμβασή του για καταγγελίες από τις οποίες «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος».
Συγκεκριμένα στον ΙΣΑ έφτασαν καταγγελίες ότι οπτομέτρης, (τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση του εισαγγελέα), προτείνει δημοσίως την εξέταση ασθενών προς διάγνωση, που είναι ιατρική πράξη. Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής:
«Κύριε Εισαγγελεύ, Με βάση την από 3.7.2025, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών διαβιβάζουμε σε σας τις επισυναπτόμενες καταγγελίες από τις οποίες, κατά την άποψή μας, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος από οπτομέτρη, η οποία αν και δεν είναι ιατρός, δημοσίως προτείνει την εξέταση ασθενών προς διάγνωση που είναι ιατρική πράξη (πρβλ. σχετ. αρθρ. 1 του Ν. 3418/2005).
Με τα δεδομένα αυτά και ενόψει των όσων ορίζει η διάταξη του άρθρου 339 του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ Α 5), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα μετά την τροποποίησή της με τη διάταξη του άρθρου 66 του Ν.5172/2025 (ΦΕΚ Α 10) παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας».
Σχετικά με τις αναρτήσεις ιατρών στα social media, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στο πλαίσιο της πειθαρχικής του αρμοδιότητας, έχει καλέσει τους εν λόγω ιατρούς να απόσχουν από παρόμοιες πρακτικές και να διατυπώσουν εγγράφως τις απόψεις τους εντός 15 ημερών από την επίδοση της σχετικής ειδοποίησης.
«Ο ΙΣΑ παραμένει σταθερός στη διασφάλιση της τήρησης της ιατρικής δεοντολογίας και υπενθυμίζει ότι η προβολή ιατρικών υπηρεσιών υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες, που σκοπό έχουν την προστασία του κύρους του ιατρικού λειτουργήματος και τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης του κοινού», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ προς κάθε ιατρό για τον οποίο έγινε καταγγελία αναφέρονται τα εξής:
«Με βάση την από 3.7.2025, απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σας γνωρίζουμε ότι υπεβλήθη σε βάρος σας καταγγελία. Σύμφωνα με αυτήν παρουσιάζεστε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου, υπό τον μανδύα της ενημέρωσης με μοναδικό σκοπό την προσέλκυση πελατείας καλείτε τους πολίτες να προσέλθουν στο φορέα σας για δωρεάν οφθαλμολογική εξέτασή τους και την ενημέρωση τους, κατά παράβαση των άρθρων 2 και 17 του Ν. 3418/2005.
Επειδή οι ως άνω ενέργειές σας συνιστούν ενδεχόμενα πειθαρχικό παράπτωμα σας καλούμε να απόσχετε από παρόμοια συμπεριφορά αμελλητί και, στο πλαίσιο της πειθαρχικής μας αρμοδιότητας, να μας εκφράσετε τις απόψεις σας εντός 15 ημερών από λήψεως της παρούσης».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News