«Αυλαία» Μπάιντεν στο θρίλερ με τον πύραυλο

Του Γιώργου Λυκοκάπη, Δημοσιογράφος – Διεθνολόγος.

Λήξη στον… Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο «σφύριξε» ο Αμερικανός πρόεδρος και το ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι πως υπεύθυνο για το πυραυλικό πλήγμα σε χωριό της Πολωνίας (με δύο νεκρούς και πέντε τουλάχιστον τραυματίες) είναι το Κίεβο και όχι η Μόσχα.

Το πλήγμα σε μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ έφερε σενάρια ανοιχτής πολεμικής εμπλοκής της Συμμαχίας στο πλευρό της Ουκρανίας, όπως επιδιώκει το Κίεβο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και σήμερα υποστηρίζει πως οι πύραυλοι που έπληξαν την Πολωνία ήταν ρωσικοί, με ρητορική που επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί ως άκομψη, προς τους δυτικούς υποστηρικτές του.

Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Μόσχας που έπληξαν το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις, προφανώς και ως απάντηση στην ρωσική αποχώρηση από την «Αυλαία» Μπάιντεν στο θρίλερ με τον πύραυλο Χερσώνα, η οποία εκλήφθη ως μέγιστη πολιτική για την Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν προσωπικά.

Ίσως μεγαλύτερη από τη βύθιση του καταδρομικού Moskva και την ρωσική υποχώρηση από την περιφέρεια του Χάρκοβο.

Υπενθυμίζουμε πως τα ρωσικά στρατεύματα (και χιλιάδες κάτοικοι-υποστηρικτές των Ρώσων) υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από την πρώτη περιφερειακή πρωτεύουσα που κατέλαβαν οι εισβολείς από την έναρξη του πολέμου, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει και επισήμως «ρωσικό έδαφος», μετά τα παράνομα δημοψηφίσματα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η Μόσχα έχει εμφανώς εγκαταλείπει τις αυταπάτες ενός στρατιωτικού «περιπάτου», που μόνο «περίπατος» δεν αποδείχτηκε, πλήττοντας πλέον καίριες υποδομές της Ουκρανίας. Σκοπός της να κάμψει την αντίσταση των Ουκρανών, υπολογίζοντας και στον «στρατηγό Χειμώνα».

Τα ρωσικά πλήγματα κινδύνεψαν να φέρουν την σοβαρότερη κρίση ΝΑΤΟ-Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου. Κρίση που τελικώς αποσοβήθηκε μετά τις «πυροσβεστικές» παρεμβάσεις του Μπάιντεν, ακόμα και της ίδιας της πολωνικής κυβέρνησης, που μόνο “φιλορωσική” δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τη στιγμή που εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα για το Ουκρανικό (με παρασκηνιακές συναντήσεις Αμερικανών και Ρώσων στην Τουρκία), οι Αμερικανοί επιδιώκουν να μην εκτραπεί η σύγκρουση σε μία ανοιχτή και απ’ ευθείας πολεμική αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας, η οποία θα έχει τρομακτικές συνέπειες, με δεδομένες και τις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.