Αxios: Η τελική πρόταση Τραμπ για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ΧΑΡΤΗΣ

Το έγγραφο, μιας σελίδας, παρουσιάστηκε σε Ουκρανούς αξιωματούχους στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα και χαρακτηρίζεται ως «τελική πρόταση» του Προέδρου Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος δηλώνει έτοιμος να αποσυρθεί από τις συνομιλίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σύντομα.

Τραμπ

Η Ουάσινγκτον αναμένει την απάντηση της Ουκρανίας σήμερα σχετικά με ένα πλαίσιο ειρήνης που περιλαμβάνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Κριμαίας ως ρωσικής και την άτυπη αποδοχή της ρωσικής κυριαρχίας στις κατεχόμενες από το 2022 περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει το Axios.

Το έγγραφο, μιας σελίδας, παρουσιάστηκε σε Ουκρανούς αξιωματούχους στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα και χαρακτηρίζεται ως «τελική πρόταση» του Προέδρου Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος δηλώνει έτοιμος να αποσυρθεί από τις συνομιλίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σύντομα.

Η πρόταση απαιτεί σοβαρές παραχωρήσεις από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει απορρίψει στο παρελθόν οποιαδήποτε αναγνώριση της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας και άλλων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Παρότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται πρόθυμος να «παγώσει» τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου, έχει απορρίψει άλλα σημεία του πλαισίου των ΗΠΑ, όπως την παρουσία ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία.

Πηγή κοντά στην ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση ως ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη Ρωσία: «Περιγράφει με ακρίβεια τα οφέλη για τη Μόσχα, ενώ για την Ουκρανία μιλά με γενικότητες».

Αxios: Αυτή είναι η τελική πρόταση Τραμπ για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Tι περιλαμβάνει, δείτε χάρτη

Τι κερδίζει η Ρωσία και τι η Ουκρανία σύμφωνα με την πρόταση Τραμπ

Η Ρωσία θα αποκομίσει:

Επίσημη αναγνώριση των ΗΠΑ για την κυριαρχία της στην Κριμαία.

Άτυπη αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας Λουχάνσκ, καθώς και των κατεχόμενων περιοχών σε Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Υπόσχεση μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη στην ΕΕ θα παραμείνει πιθανή.

Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά το 2014.

Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.

Η Ουκρανία θα λάβει:

Εγγύηση ασφαλείας από ομάδα ευρωπαϊκών (και πιθανώς μη ευρωπαϊκών) χωρών – χωρίς να αποσαφηνίζεται ο ρόλος των ΗΠΑ.

Επιστροφή μικρής περιοχής της περιφέρειας Χάρκοβο που κατέχει η Ρωσία.

Ελεύθερη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τα μέτωπα στη νότια Ουκρανία.

Αποζημιώσεις και βοήθεια για ανασυγκρότηση, χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή χρηματοδότησης.

Τραμπ

Άλλα σημεία του σχεδίου – Ρόλος ΗΠΑ και Πούτιν

Το σχέδιο προβλέπει πως ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια θα θεωρείται ουκρανικός, αλλά θα λειτουργεί από τις ΗΠΑ, με διανομή ρεύματος τόσο σε Ουκρανία όσο και Ρωσία.

Υπάρχει αναφορά και στη συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για εξορυκτικά κοιτάσματα, την οποία ο Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει την Πέμπτη.

Το πλαίσιο εκπονήθηκε έπειτα από τετράωρη συνάντηση του απεσταλμένου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, με τον Πούτιν. Μετά την παρουσίαση της πρότασης, ο Πούτιν πρότεινε αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σημερινά σύνορα ως ένδειξη διάθεσης για ειρήνη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί.

Οι επόμενες κινήσεις και οι εξελίξεις στις συνομιλίες

Ο Γουίτκοφ πρόκειται να ταξιδέψει ξανά στη Μόσχα μέσα στην εβδομάδα για τέταρτη συνάντηση με τον Πούτιν, όμως τόσο αυτός όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες στο Λονδίνο την Τετάρτη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα είναι ο Κιθ Κέλογκ, ο οποίος θα παρουσιάσει το σχέδιο στις συνομιλίες με Ουκρανούς, Γάλλους, Γερμανούς και Βρετανούς αξιωματούχους.

Πηγή από τις ΗΠΑ δήλωσε ότι Ουάσινγκτον και Ουκρανία συζητούν πλέον κατάπαυση πυρός 30 ημερών, αντί για πλήρη συμφωνία ειρήνης με βάση το σχέδιο Τραμπ.

Ο Ρούμπιο έγραψε στο Twitter ότι είχε μια «παραγωγική» συνομιλία με τον Βρετανό ομόλογό του και ότι αναμένει να συνεχίσουν τις συνομιλίες μετά το Λονδίνο.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε να βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση».