Μπαίνει τέλος στο κουτσούρεμα των δέντρων; -Τι προβλέπει η ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη

Ο Συνήγορος του Πολίτη άκουσε τις φωνές οικολόγων και δημοτών από την Πάτρα και την υπόλοιπη χώρα για το κλάδεμα των δέντρων από δημοτικές υπηρεσίες που γίνεται με μάλλον άναρχο τρόπο. Ζητήθηκε να εξετάσουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης τις προτάσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

δέντρων

Πολλές ήταν οι φωνές από τα μέσα της άνοιξης και μετά στην Πάτρα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας για το «ανεξέλεγκτο κλάδεμα δέντρων» που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία ολόκληρων περιοχών και σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται ακόμα και επιβλαβές για το περιβάλλον.

Στην Πάτρα, είχαν αντιδράσει πολίτες, οικολογικές οργανώσεις και δημοτικές παρατάξεις για το κλάδεμα των εμβληματικών δέντρων στην οδό Κωνσταντινουπόλεως αλλά και των ευκάλυπτων στο έλος της Αγυιάς, όπου τα δέντρα είχαν μείνει σκέτα κούτσουρα χωρίς ίχνος φυλλώματος. Τότε, η «Π» είχε επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και είχε αναφερθεί πως για τα κλαδέματα υπάρχει πάντοτε σχετική μελέτη γεωπόνου.
Ωστόσο, επειδή τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όλο και πιο έντονα, σε περιοχές της χώρας, η μαζική κλάδευση δέντρων κυρίως μετά από εποχές με ακραία καιρικά φαινόμενα, η ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη ασχολήθηκε με το θέμα, μετά από παραινέσεις πολιτών και συλλόγων, αναζητώντας τις τεχνικές προδιαγραφές για τον σωστό τρόπο κλαδέματος. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι ενώ έχει εκδοθεί τεχνική προδιαγραφή για τον τρόπο κλαδέματος, οι συγκεκριμένες προδιαγραφές έχουν υποχρεωτική́ εφαρμογή́ μονό στα δημοσία εργα και όχι στην παροχή́ υπηρεσιών διαχείρισης πρασίνου, με αποτέλεσμα τη μη τήρησή τους από́ τις αρμόδιες δημοτικές αρχές.

Επίσης, από τις επαφές του Συνήγορου του Πολίτη με το ΓΕΩΤΕΕ διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ορθή́ διαχείριση του αστικού́ πρασίνου, καθώς οι κλαδεύσεις πραγματοποιούνται από́ τεχνικό́ προσωπικό́ που δε διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία. Περαιτέρω, κατέληξε το ΓΕΩΤΕΕ ότι απαιτείται η δημιουργία του κατάλληλου νομικού́ πλαισίου, με την επέκταση της εφαρμογής των τεχνικών προδιαγραφών σε εργασίες αυτεπιστασίας και σε παροχές υπηρεσιών διαχείρισης πρασίνου, ενώ αναγκαία είναι και η στελέχωση των υπηρεσιών με το κατάλληλο προσωπικό́, καθώς και η εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων.

Συγκεντρώνοντας όλες τις ανωτέρω πληροφορίες η ανεξάρτητη Αρχή απευθύνθηκε στα υπουργείο Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να εξεταστούν οι θέσεις του Γεωτεχνικού́ Επιμελητήριου Ελλάδος ως προς τις διαδικασίες για την ορθολογική́ κλάδευση του αστικού́ πρασίνου, ούτως ώστε να δρομολογηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τόσο σε θεσμικό́ όσο και σε διοικητικό́ επίπεδο.
Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, όπως ήταν λογικό έφερε χαμόγελα τόσο στις οικολογικές οργανώσεις, όσο και στους πολίτες, οι οποίοι κρίνουν αναγκαίες τις θεσμικές αλλαγές για να προστατεύονται το περιβάλλον αλλά και τα… μάτια τους.

Οπως σημειώνουμε παραπάνω, στην Πάτρα, οι παρεμβάσεις των υπηρεσιών του Δήμου στην Κωνσταντινουπόλεως, στο Ελος της Αγυιάς αλλά και σε άλλες περιοχές έχουν προκαλέσει πολλάκις αρνητικό σχολιασμό.

Με βάση τη λογική αντιλαμβανόμαστε πως οι υπηρεσίες του Δήμου προσφεύγουν στη λύση του ολικού κουρέματος επειδή δεν μπορούν να υποστηρίξουν την περιποίηση των δέντρων σε τακτική βάση. Ωστόσο, ακόμα και αν τα δέντρα βγάζουν νέο φύλλωμα μερικές εβδομάδες αργότερα, θα πρέπει το κλάδεμα να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όχι μία φορά το χρόνο με οπτικά αποκρουστικό αποτέλεσμα.