Χαρίτσης: Προσβλητική η στάση του βρετανού πρωθυπουργού Σούνακ αλλά και λανθασμένοι οι χειρισμοί Μητσοτάκη

«Όταν μετατρέπεις ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η επιστροφή των γλυπτών σε παιχνίδι εντυπωσιασμών, κινδυνεύεις να βρεθείς αντιμέτωπος με την ίδια συνταγή»

xaritsis

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από την αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη όσον αφορά το διπλωματικό επεισόδιο στη Βρετανία, είναι η γραπτή δήλωση στην οποία προέβη σήμερα το πρωί ο ανεξάρτητος βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, που προαλείφεται για επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας η οποία θα δημιουργηθεί λίαν συντόμως με όσους αποχώρησαν από την αξιωματική αντιπολίτευσης

«Όταν μετατρέπεις ένα τόσο σοβαρό ζήτημα (σ.σ. όπως είναι η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα) σε παιχνίδι εντυπωσιασμών, κινδυνεύεις να βρεθείς αντιμέτωπος με την ίδια συνταγή» αναφέρει ο κ. Χαρίτσης, κάνοντας λόγο για «προσβλητική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού» κ. Σούνακ αλλά και για λανθασμένους χειρισμούς του έλληνα ομόλογού του, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η δήλωση του πρώην υπουργού έχει ως εξής: «Η προσβλητική συμπεριφορά του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ έναντι της ελληνικής κυβέρνησης συνιστά πολιτικό και διπλωματικό ατόπημα. Φανερώνει πως αντιμετωπίζουν οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης την πολιτική: ως υπόθεση συμβολικών κινήσεων που υπονομεύουν τον διάλογο και τη σύγκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Δυστυχώς, ο κύριος Μητσοτάκης έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης στην κατεύθυνση αυτή. Εδώ και μήνες έχει μετατρέψει το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε υπόθεση εσωτερικής κατανάλωσης προαναγγέλοντας μια «λύση» δίχως να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ούτε καν για αυτήν και μπαίνοντας σε επικίνδυνες ατραπούς όσον αφορά την κυριότητα».

Και συνεχίζει ο Αλέξης Χαρίτσης: «Όταν μετατρέπεις ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε παιχνίδι εντυπωσιασμών, κινδυνεύεις να βρεθείς αντιμέτωπος με την ίδια συνταγή. Και αυτό πρέπει να γίνει μάθημα. Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα εγγράφεται σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση ενάντια στις κληρονομιές της αποικιοκρατίας και στην ανάγκη θεραπείας των τραυμάτων της σε όλα τα επίπεδα. Και για αυτό, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με σοβαρότητα, σταθερό σχέδιο και διεθνείς συμμαχίες. Όχι με διαρροές και επικοινωνιακές κινήσεις».