Χιλιάδες πιστοί στην Πάτρα για θρησκευτικό τουρισμό στον Πολιούχο: Πηγή πίστης αλλά και…«πλούτου»
Κεντρικό σημείο αναφοράς και προσέγγισης θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος
Η Πάτρα ετοιμάζεται να γιορτάσει τον πολιούχο της, Πρωτόκλητο των Αποστόλων, Αγιο Ανδρέα και μαζί να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες πιστούς από την ευρύτερη περιοχή και όλη την Ελλάδα.
Ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα, σύμβολο της Πάτρας, αποτελεί έναν κορυφαίο προορισμό για τον θρησκευτικό τουρισμό. Κάθε χρόνο, τον επισκέπτονται για να προσκυνήσουν την Τίμια Κάρα του Αγίου, καθώς και τον σταυρό που μαρτύρησε, χιλιάδες ορθόδοξοι χριστιανοί, όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Ο νέος Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα, θεμελιώθηκε το 1908 και εγκαινιάσθηκε το 1974, αφού η ανέγερσή του έγινε με διακοπές, λόγω διαφόρων προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.
Είναι ο μεγαλύτερος ναός της Ελλάδας και μέχρι πρότινος και των Βαλκανίων. Ο τρούλος του έχει ύψος 46 μέτρα και στην οροφή του είναι τοποθετημένος ένας επίχρυσος σταυρός ύψους πέντε μέτρων, ενώ το εσωτερικό εμβαδόν φθάνει τα 2.500 τετραγωνικά μέτρα.
Ο γειτονικός παλαιός ναός του Αγίου Ανδρέα κτίστηκε αρχικά στα τέλη του 5ου αιώνα επάνω σε ερείπια αρχαίου ναού της Δήμητρας και υπέστη πολλές καταστροφές στο πέρασμα των χρόνων. Η ανέγερση του σημερινού ναού ξεκίνησε το 1836 και τα εγκαίνια έγιναν το 1843. Στο νότιο κλίτος βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Ανδρέα, επενδυμένος με μάρμαρο, ενώ δίπλα στον ναό, σε υπόγειο θολωτό σπηλαίωμα, σώζεται πηγή νερού.
Η Μητρόπολη Πατρών έχει αγκαλιάσει την προοπτική ανάδειξης του ναοόυ, ως κέντρο θρησκευτικού τουρισμού, φυσικά με τον απαιτούμενο σεβασμό και τις αρχές που αρμόζουν σε ένα τέτοιο μνημείο και την πνευματική αξία που αντιπροσωπεύει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην προϊστάμενος του ναού, πατήρ Νικόλαος Σκιαδαρέσης, έχει τοποθετηθεί κατά το παρελθόν πολλές φορές, αναδεικνύοντας τη σημασία του πολιούχου της Πάτρας ως φάρου της χριστιανοσύνης, κεντρικό σημείο αναφοράς και προσέγγισης θρησκευτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Ο μεγαλοπρεπής ναός αποτελεί και ένα πολιτιστικό μνημείο που προσελκύει συχνά επισκέπτες ακόμα και από την Κίνα και την Ιαπωνία. Φυσικά, αρκετοί είναι οι επισκέπτες και από χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, όπως για παράδειγμα από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Μετά την απώλεια των τουριστικών ροών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μια από τις χώρες που έχουν σταθερές αφίξεις στο αεροδρόμιο του Αράξου, και καταφθάνουν στον ιερό ναό για να προσκυνήσουν, είναι οι Ρουμάνοι. Πρόκειται για έναν από τους πλέον πιστούς λαούς και τρέφουν μεγάλο θαυμασμό προς το προσκύνημα του Αγίου Ανδρέα και δεν είναι λίγα τα ταξιδιωτικά γκρουπ που έρχονται στην Πάτρα μόνο για αυτόν τον σκοπό.
Οσον αφορά στον αριθμό των επισκεπτών, δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, αλλά αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι υπάρχει συνεχής ροή όλο τον χρόνο και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Βέβαια, καταγράφεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών κυρίως από την Ελλάδα στην εορτή του πολιούχου των Πατρών, στις 30 Νοεμβρίου, καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στα τέλη Σεπτεμβρίου, με αφορμή την επανακομιδή της Τιμιας Κάρας του Αγίου Ανδρέα.
Στα μελλοντικά σχέδια είναι η ολοκλήρωση της εικονογράφησης του νέου ιερού ναού και στη συνέχεια η ένταξή του σε πρόγραμμα διαρκούς επισκευής που υπάρχει στο υπουργείο Πολιτισμού για τα νέα μνημεία.
Π. Σακελλαρόπουλος: «Πρόσφορο έδαφος ο θρησκευτικός Τουρισμός»
Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος τόνισε: «Είναι γνωστό ότι η περιφερειακή αρχή έχει ρίξει βάρος στον θρησκευτικό Τουρισμό και ο Αγιος Ανδρέας αποτελεί ένα σύμβολο για όλο τον Χριστιανισμό και φυσικά αποτελεί τη ναυαρχίδα του προσκυνηματικού τουρισμού, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτιστικού τουρισμού.
Ο θρησκευτικός τουρισμός, συνδυαζόμενος και με άλλες μορφές τουρισμού, αποτελεί ένα πρόσφορο πεδίο για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης τουριστικής πολιτικής για την Αχαΐα. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο η Περιφέρεια δίνει 5 εκατομμύρια ευρώ σε κάθε μητρόπολη για συντήρηση των νέων και έργα.
Επίσης δίνουμε μεγάλο βάρος και στο κομμάτι της πρόσβασης, θυμίζουμε ότι πρόσφατα φτιάχτηκε ο δρόμος για το μοναστήρι του Ομπλού και γίνονται εργασίες για τη διάνοιξη του δρόμου στην Ιερά Μονή Μακελλαριάς. Για το 2025 στόχος μας είναι να έχουμε ξεχωριστή ενότητα προβολής για τον θρησκευτικό τουρισμό στα περίπτερα που θα συμμετάσχουν σε διεθνείς εκθέσεις, ενώ συσκεφτόμαστε να αναδείξουμε και την αγιοκατάταξη του π. Γερβασίου».
Χρήστος Κανελλής: Στα βήματα του Αγίου Ανδρέα
Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας, Χρήστος Κανελλής, τόνισε στην «Π» ότι ο θρησκευτικός – προσκυνηματικός τουρισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον τουρισμό της Αχαΐας, που μέχρι σήμερα δεν έχει οργανωθεί – αξιοποιηθεί επιμελώς.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση έχει στα άμεσα σχέδιά της να ασχοληθεί σύντομα με το θέμα και τις προοπτικές που διανοίγονται, ώστε να δημιουργήσει μια δράση με τίτλο «στα βήματα του Αγίου Ανδρέα», που θα απευθύνεται σε προσκυνητές του εξωτερικού, ιδιαίτερα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Θ. Λουλούδης: Μνημείο με ισχυρό τουριστικό πλεονέκτημα
Ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής», Θεόδωρος Λουλούσης, δήλωσε σχετικά: «Η πόλη μας γιορτάζει τον Αγιο Ανδρέα και με ευλάβεια παρακολουθούμε τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται όλο αυτό το διάστημα από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
Ομως, οι υπόλοιποι φορείς της πόλης δεν συμμετέχουν στο βαθμό που θα μπορούσαν, στην ανάδειξη τόσο των εκδηλώσεων εορτασμού του Πολιούχου, όσο και στην υπόλοιπη διάρκεια του έτους, ώστε να προβάλλονται τα θρησκευτικά τοπόσημα της Πάτρας και όλης της Αχαΐας. Το γεγονός αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φορέων. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη αποτυχία της Αχαΐας και της Πάτρας στην προσέλκυση τουριστών. Ευθυνόμαστε όλοι, γιατί ποτέ δεν συναποφασίσαμε ένα σχέδιο για την Πάτρα και την Αχαΐα.
Είμαστε η μόνη περιοχή της χώρας, όπου κάθε χρόνο μειώνεται ο τουρισμός της, παρά το γεγονός ότι τα πλεονεκτήματά μας είναι κάποια εντελώς μοναδικά. Ως τέτοιο πλεονέκτημα θα έπρεπε να λογίζεται ο Ι.Ν. του Αγίου Ανδρέου, γιατί είναι θρησκευτικό μνημείο με ισχυρό τουριστικό πλεονέκτημα, που μπορεί να συνδυαστεί με ιστορικά Μοναστήρια του νομού μας, όπως η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, η Αγία Λαύρα, η Ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομίτισσας και η Παναγιά Τρυπητή. Το Επιμελητήριο Αχαΐας μπορεί να έχει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ της Εκκλησίας και των φορέων για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών με στοχευμένο τρόπο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News