Χρόνια πολλά Θύελλα! Η ιστορική ομάδα της Πάτρας κλείνει τα 93 ΦΩΤΟ

Θύελλα

Η Θύελλα Πατρών γίνεται σήμερα 93 χρονών, καθώς ιδρύθηκε στις 14 Ιουνίου του 1930. Τότε την ιδρυτική πράξη είχαν υπογράψει οι Νίκος Καρέλας, Βασίλης Κοτίδης και ο πρώτος της πρόεδρος Γιάννης Φυτέας.

Είναι μία από τις ιστορικότητες ομάδες όχι μόνο της Αχαΐας, αλλά και της Ελλάδας έχοντας μεγάλη διαδρομή και προσφορά στην κοινωνία. Για πολλά χρόνια, δεύτερος ποδοσφαιρικός πυλώνας στην Πάτρα, μετά την Παναχαϊκή, με πολλές συμμετοχές σε Γ’ και Δ’ Εθνική. Κορυφαία στιγμή της ιστορίας της ήταν η συμμετοχή της στη Β’ Εθνική την περίοδο 1959-1961.

Την πρώτη χρονιά της ίδρυσης της, το 1930 η Θύελλα Πατρών ξεκινάει από τη Γ΄ Κατηγορία και το 1938 ανεβαίνει στην Α’ Κατηγορία. Ομως ακολούθως λόγω του πόλεμου και της κατοχής διακόπτεται κάθε αθλητική δραστηριότητα στην Ελλάδα μέχρι το 1945 όπου το πρωτάθλημα αρχίζει και πάλι με τη Θύελλα στην επόμενη 5ετία να κατακτά δύο φορές τον τίτλο στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Πατρών (1950).

Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Το 1959 προχώρησε με… διαφωνία η συγχώνευση της Θύελλας Πατρών με τον Ολυμπιακό Πατρών. Προσέξτε η πλευρά της Θύελλας Πατρών πρότεινε την ονομασία «Θυελλώδης Ολυμπιακός» ενώ του Ολυμπιακού το «Ολυμπιακή Θύελλα». Αποτέλεσμα ήταν την περίοδο 1959-1960 να αγωνιστεί στη Β’ εθνική ως Ολυμπιακός και την περίοδο 1960-1961, επίσης στη Β’ εθνική, ως Θύελλα.

Θύελλα

Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ

Η Θύελλα Πατρών το 1967 αναγκάστηκε από τη χούντα σε υποχρεωτική συγχώνευση με Ολυμπιακό, Ηρακλή, Προοδευτική, Απόλλωνα, Πατραϊκό και Αχιλλέα για να ιδρυθεί ο ΑΠΣ Πάτραι. Μάλιστα άνθρωποι της Θύελλας Πάτρας είχαν αρνηθεί τη συγχώνευση, αλλά με εντολή της χούντα, αστυνομικές δυνάμεις πήγαν να παραλάβουν το αρχείο και το καταστατικό της με τη βία. Ομως οι θυελλιώτες πήραν καταστατικό, λάβαρο και σφραγίδα και αφού τα τοποθέτησαν σε σιδερένιο κιβώτιο και τα έκρυψαν σε ένα οικόπεδο στην περιοχή της Εγλυκάδας. Οταν έπεσε η χούντα τα πήραν πάλι στα χέρια τους.

«ΕΛΠΙΣ ΕΓΛΥΚΑΔΟΣ»

Το 1969, επανιδρύθηκε, με το καταστατικό της θυγατρικής της ομάδας «Ελπίς Εγλυκάδος» και πριν ακόμα την πτώση της χούντας το 1973 πήρε ξανά το κανονικό της όνομα και συμμετείχε στη Δ’ Εθνική.

ΖΗΛΕΥΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ως έδρα για πολλά χρόνια η Θύελλα Πατρών χρησιμοποιούσε ως έδρα το γήπεδο Προσφυγικών, αλλά πλέον διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, ένα πλήρες αθλητικό κέντρο, που καμία άλλη ομάδα δεν διαθέτει στην Αχαΐα και ελάχιστες διαθέτουν στην Ελλάδα.
Ως γηπεδούχος αγωνίζεται στο γήπεδο που κατασκευάστηκε μετά από προσπάθειες του αείμνηστου πρώην προέδρου και παίκτη της Φώτη Αραβαντινού, του Δημήτρη Ανδρέσα και του νυν προέδρου Παναγιώτη (Τάκη) Θανόπουλου. Μάλιστα το γήπεδο της Θύελλας Πατρών φέρει το όνομα «Φώτης Αραβαντινός».
Στην Γ’ Εθνική συμμετείχε τις περιόδους 1972-73,1977-78,1978-79, 1981-82 και ως ΠΑΕ με πρόεδρο τον Τάκη Θανόπουλο από το 2003 μέχρι το 2008.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Παραδοσιακά η Θύελλα Πατρών στηρίζει και στηρίζεται στις ακαδημίες της. Πολλοί είναι οι παίκτες που έχουν αναδειχτεί από τις υποδομές της με κορυφαίο όλων τον Γιώργο Κυριακόπουλο, που συνεχίζει την καριέρα του στην Ιταλία (Σασουόλο-Μπολόνια) και έγινε ο πρώτος Πατρινός που έπαιξε στην Εθνική Ανδρών, χωρίς να έχει αγωνιστεί στην Παναχαϊκή.