Δ. Ελλάδα: Κίνδυνος να χαθεί το λάδι από την αγορά – Για πολλά νοικοκυριά γίνεται απαγορευτικό
Σε «τρελή» πορεία το αγροτικό εθνικό προϊόν – Χαμηλοί μισθοί, υψηλό κόστος…το τέλει «κοκτέϊλ» της ακρίβειας
Τεράστιες ανατιμήσεις σε λάδι, φρούτα και λαχανικά δείχνει ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τον γενικό δείκτη να αυξάνεται στο 3,5% από το 3% τον Νοέμβριο.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι, σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές στο ελαιόλαδο αυξήθηκαν κατά 58,5%, μια ανατίμηση που δεν έχει ξαναδεί η ελληνική οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Θανάση Πετρόπουλο, την ελαιοκομική περίοδο 2023-2024 οι εκτιμήσεις παραγωγής όλων των εμπλεκομένων δεν υπερβαίνουν τους 170.000 τόνους με μέση τιμή πώλησης παραγωγού 9 ευρώ/κιλό και συνολικό κέρδος 1,53 δις ευρώ.
Ο κ. Πετρόπουλος αποδίδει αυτές τις ανατιμήσεις, στο υψηλότερο κόστος αγροτικής παραγωγής. Την τελευταία τριετία αυξήθηκε το κόστος των αναλώσιμων μέσων κατά 28%, με τα λιπάσματα να παρουσιάζουν επιπρόσθετη αύξηση τιμών κατά 62,4%, και η ενέργεια και τα λιπαντικά κατά 38,5%.
Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο πληθωρισμός της «απληστίας» στην καθημερινότητα της ζωής των Ελληνικών νοικοκυριών που συρρικνώνει το γεωργικό εισόδημα.
Οι τιμές καταναλωτή παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις, με την Ελλάδα να πουλά στο ράφι σε υπερδιπλάσιες τιμές, τονίζει ο κ. Πετρόπουλος, και αν λάβουμε υπόψιν μας και τη μικρότερη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, η αγορά ελαιόλαδου για πολλά νοικοκυριά γίνεται απαγορευτική.
Ο κ. Πετρόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί με το άνοιγμα της ψαλίδας τιμής παραγωγού – καταναλωτή ελλοχεύει ο κίνδυνος αλλαγής καταναλωτικής συμπεριφοράς με την επιλογή άλλων ελαίων χαμηλότερης μεν τιμής αλλά υποδεέστερης διατροφικής αξίας και εκτόπισης από την αγορά ενός εθνικού προϊόντος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News