Deutsche Bank: Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τη γερμανική τράπεζα

Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας «βουλιάζει» κατά 14%, στη χειρότερη συνεδρίαση από το 2020, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στα όρια των 8 ευρώ (χαμηλό 5μήνου).

Deutsche Bank

Στην Deutsche Bank έχουν εστιάσει αγορές και επενδυτές, καθώς φαίνεται ότι αποτελεί το επόμενο «μαύρο πρόβατο» του ευρωπαϊκού banking, ενόσω εντείνονται οι ανησυχίες για την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας «βουλιάζει» κατά 14%, στη χειρότερη συνεδρίαση από το 2020, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στα όρια των 8 ευρώ (χαμηλό 5μήνου).

Την ίδια ώρα, το κόστος ασφάλισης έναντι πιθανής χρεοκοπίας -γνωστό και ως CDS- εκτοξεύεται στις 220 μονάδες βάσης, καταγράφοντας απότομη άνοδο κατά τουλάχιστον 80 μονάδες βάσης μέσα σε λίγες ώρες.

«Είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση των αγορών, όπου πρώτα πουλάς και μετά κάνεις ερωτήσεις» δηλώνει ο Πολ ντε λα Μπάουμε, αναλυτής της FlowBank. «Οι traders δεν έχουν διάθεση για ρίσκο, προκειμένου να κρατήσουν τις θέσεις τους, δεδομένου του υπάρχοντος τραπεζικού ρίσκου και του τι συνέβη με την Credit Suisse». «Εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια ανησυχία ότι η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σ’ ένα βαρύτερο γεγονός για τις αγορές» σπεύδει να προσθέσει, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Μην ξεχνάμε ότι οι μνήμες από την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse, η χρεοκοπία της οποίας απετράπη στο… παρά πέντε, είναι αρκετά νωπές, ενώ πριν μερικές ημέρες είχαν προηγηθεί και οι καταρρεύσεις των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ (Silicon Valley Bank, Signature Bank, Silvergate).

Όλα αυτά, εύλογα, έχουν υπονομεύσει αισθητά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι αντιδρούν σπασμωδικά σε κάθε ερέθισμα ή πληροφορία. Έτσι, η Deutsche Bank, η οποία βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης έπειτα από μια σειρά διαδοχικών κρίσεων, φαίνεται ότι αποτελεί το τελευταίο (χρονικά) «χτύπημα».

«Οι επενδυτές ανησυχούν για την έκθεση της Deutsche Bank στο real estate των ΗΠΑ αλλά και στην αγορά των παραγώγων» σημειώνει, από την πλευρά του, ο αναλυτής της Autonomous Research, Στιούαρτ Γκράχαμ, ο οποίος βέβαια θεωρεί ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο τρομακτική όσο φαίνεται.

«Δεν έχουμε ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της Deutsche Bank. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η Deutsche δεν είναι η επόμενη Credit Suisse» επισημαίνει στο Bloomberg, παραπέμποντας και στα CDS της ελβετικής τράπεζας, τα οποία είχαν ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες βάσης στην κορύφωση της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, ο Μπιλ Γουίντερς της Standard Chartered, αν και εκτιμά ότι τα χειρότερα της τραπεζικής κρίσης έχουν περάσει, θεωρεί ότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, τα οποία πρέπει να διευθυνθούν.

Σε κάθε περίπτωση, «οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν προσεκτικοί έναντι των περιουσιακών στοιχείων υψηλού ρίσκου και προτιμούν να αναζητούν την ασφάλεια, περιμένοντας τις εξελίξεις», σχολιάζει ο Πιερ Βεριέτ, αναλυτής της ActivTraders.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι προοπτικές της οικονομίας και το πώς η οικονομία και οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν την ύφεση» επισημαίνει ο Τζέιμς Άθεϊ, επενδυτής της Abrdn, ο οποίος κάνει λόγο για μια εύθραυστη κατάσταση.

Ας σημειωθεί ότι, πέραν της Deutsche Bank, μεγάλες πιέσεις ασκούνται στις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, με τις Commerzbank, Credit Suisse, Societe Generale και UBS να χάνουν τουλάχιστον 5%. Ο τραπεζικός δείκτης, δε, διολισθαίνει άνω του 5,7%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,8% και τις 438 μονάδες.

Πηγή: Newmoney.gr