Δίκη για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα: «Από τρίτους ξέρει ότι τη σκότωσε» κατέθεσε ψυχίατρος

Ο δεύτερος θεράπων ψυχίατρος, στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, του καθ’ ομολογίαν δράστη της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα στους Αγίους Αναργύρους, κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σχετικά με τη ψυχική υγεία του 39χρονου.

Δίκη για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα: «Από τρίτους ξέρει ότι τη σκότωσε» κατέθεσε ψυχίατρος

Συνεχίστηκε σήμερα (18.07.2025) η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους, με τις καταθέσεις του δεύτερου ψυχιάτρου του δράστη αλλά και του αστυνομικού που είχε βάρδια εκείνο το μοιραίο βράδυ της 1ης Απριλίου 2024.

Ο δεύτερος θεράπων ψυχίατρος, στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, του καθ’ ομολογίαν δράστη της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα στους Αγίους Αναργύρους, κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σχετικά με τη ψυχική υγεία του 39χρονου.

Ο μάρτυρας εξήγησε στην κατάθεσή του, πως έχει εξετάσει 30-40 φορές τον κατηγορούμενο και κατέληξε πως πάσχει από διπολική διαταραχή.

«Τον γνωρίζω από την ημέρα της εισαγωγής του. Έκτοτε τον παρακολουθώ συστηματικά. Είμαι στην ομάδα του κ. Δουζένη» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας «στις πρώτες συναντήσεις υπήρχε δυσκολία για επαφή…είχε αυτοκτονική πρόθεση και ιδεασμό», ανέφερε.

Ο μάρτυρας μάλιστα είπε πως ο κατηγορούμενος, πριν και κατά τη διάρκεια της κράτησής του, έχει κάνει τρεις απόπειρες αυτοκτονίας. Η τελευταία απόπειρα ήταν στις 21 Μαΐου 2024 δια απαγχονισμού. Ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από την πρόεδρο, την εισαγγελέα και τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας σχετικά με όσα αναφέρει για τη νοσηλεία του κατηγορούμενου και τα συμπεράσματα του σχετικά με το εάν ο 40χρονος γνωρίζει ή όχι την πράξη.

«Ο ίδιος ξέρει τι έκανε από διηγήσεις τρίτων, τηλεοράσεις κλπ δεν έχει καμία ανάμνηση των γεγονότων….δεν ξέρει τι έγινε» είπε ο ψυχίατρος

«Δεν πάσχει από σχιζοφρένεια αλλά εμφανίζει ψυχωσικά φαινόμενα…αγγίζει τα όρια της ψύχωσης. Από 2013 έχει αγωγή που περιλαμβάνει και αντιψυχωσικά χάπια» τόνισε ο μάρτυρας, προσθέτοντας «σύμφωνα με την συνταγογράφηση έχει διαλείποντα επεισόδια. Σταματάει, ξεκινάει την αγωγή. Ξεκινάει το 2013 και συνεχίζεται μέχρι το 2023, 2024…Όλοι θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε χαρούμενοι, πάντα δυσκολευόταν και για αυτό κατέληγε στη χρήση. Αυτό μου έχει αναφέρει. Αισθανόταν μέσα του κάτι.»

Πρόεδρος: Είχε προσπαθήσει να αλλάξει; Σας είπε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Είχε κάνει προσπάθειες πηγαίνοντας σε νοσηλείες, κάνοντας αγωγή. Τον ρώτησα τι θυμάται;Και μου είπε έχω κενά μνήμης. Αυτή είναι η θέση του μέχρι σήμερα.

Πρόεδρος: Ποιος την σκότωσε το ξέρει;

Μάρτυρες: Τον ρώτησα τι θυμάται. Μου είπε δεν θυμάμαι τίποτα, μου είπε γνωρίζω ότι την σκότωσα από τρίτα(…)

Εισαγγελέας: Έχετε διαγνώσει διπολική διαταραχή. Θεωρείτε πως πάσχει από διπολική διαταραχή;

Μάρτυρας: Ναι. είναι πάθηση δια βίου και υποτροπιάζουσα. Συνυπάρχει καταθλιπτικό επεισόδιο και μανιακό επεισόδιο.

Εισαγγελέας: Μπορεί να εμφανίστηκε ξαφνικά ή υπήρχε από παιδική ηλικία;

Μάρτυρας: Είναι δια βίου. Μπορεί να εμφανιστεί στα παιδικά χρόνια ή και αργότερα…Πολύ συχνά ο άνθρωπος έχει έντονη ενέργεια, άρση αναστολών.

Εισαγγελέας: Είχατε ενημερωθεί για αυτή τη συμπεριφορά; Σας ανέφεραν αυτά τα χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι έπασχε από διπολική διαταραχή από μικρή ηλικία; Μάρτυρας :Η αρχή χρονολογείται από 2013.

Εισαγγελέας: Για ποιο λόγο δεν είχε γνωματεύσει κανείς μέχρι το 2025;

Σπύρου Δημητρίου (συνήγορος υπεράσπισης): Το 2020 διαγνώστηκε.

Ο μάρτυρας είπε ότι ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του είναι μόνιμα καταθλιπτικός.

Εισαγγελέας: Η πάθηση αυτή συνδέεται με την τέλεση της δολοφονίας; Σου επιτρέπει να αντιληφθείς το άδικο;

Μάρτυρας: Προφανώς και μπορείς .

Εισαγγελέας: Αν έχει μανιακό επεισόδιο εκείνη τη στιγμή αντιλαμβάνονταν το άδικο της πράξης του;

Μάρτυρας: Ένα μανιακό επεισόδιο δε μπορεί να σου στερήσει την αντίληψη της πραγματικότητας. Δεν έχει έλεγχο των παρορμήσεων, έχει άρση αναστολών, έχει κακή κρίση

Εισαγγελέας: Αυτό μπορεί να προκαλέσει μειωμένο καταλογισμό;

Μάρτυρας: Μπορεί να προκαλέσει μειωμένο καταλογισμό.

Εισαγγελέας: Τελικά εκείνη τη στιγμή καταλάβαινε ότι σκότωνε άνθρωπο με μαχαίρι;

Μάρτυρας: Αντιλαμβάνεται το άδικο εκτός αν μέσα στο μανιακό επεισόδιο έχει έντονα ψυχωσικά συμπτώματα. Καταλαβαίνει την πραγματικότητα αλλά δεν έχει ψυχωσικό έλεγχο των παρορμήσεων του.

Εισαγγελέας: Αν βρισκόταν σε παραλήρημα οι ψυχίατροι θα το είχαν διαπιστώσει λίγες ώρες μετά στο Γεννηματά και στο Δαφνί;

Μάρτυρας: Πιθανότατα ναι.

Εισαγγελέας: Έχει διπολική διαταραχή αλλά θα έπρεπε να εμφανίσει κάποιο παραλήρημα. Δε μας αρκεί μόνο η διπολική διαταραχή. Σωστά;

Μάρτυρας: Ναι (…)

Εισαγγελέας: Ήταν αποδιοργανωμένη η σκέψη του στο έγκλημα ;

Μάρτυρας: Δε μπορώ να το απαντήσω

Εισαγγελέας: Ο τρόπος που λειτουργεί παρακολουθεί, τρέχει με ταχύτητα, κρύβεται πίσω από αυτοκίνητα, περιμένει την Κυριακή να βγει από Τμήμα, κρύβει το μαχαίρι σε θήκη για να μην τραυματιστεί, αυτό δείχνει άνθρωπο σε παραλήρημα;

Μάρτυρας: Φαίνεται ότι λειτουργεί κανονικά. Όντως είναι πολύ επιτηδευμένο. (…)

Εισαγγελέας: Η διπολική διαταραχή μπορεί να δώσει εγκληματική συμπεριφορά;

Μάρτυρας: Το άδικο της πράξης το αντιλαμβάνεται.

Εισαγγελέας: Μας καταθέσατε ότι στην περίπτωση που υπάρχουν και ψυχωτικά επεισόδια θα μπορούσε να υπάρχει άρση του καταλογισμού.

Μάρτυρας: Σωστά.

Εισαγγελέας: Και την ημέρα της πράξης δεν διαπιστώθηκαν ψυχωτικά επεισόδια.

Από την πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας επισημάνθηκε ότι ο μάρτυρας είπε ότι ο κατηγορούμενος συμμετέχει και στην τροφοδοσία της φυλακής, άρα εργάζεται και ζήτησαν να προσκομισθεί όλος ο φάκελος του ενώ από την πλευρά της υπεράσπισης επισημάνθηκε ότι δεν αρνούνται ότι εργάζεται.

«Συμφωνούμε. Έχω πει ότι εάν καταδικασθεί με μειωμένο καταλογισμό δε θα υπολογιστεί ο ευεργετικός υπολογισμός λόγω της εργασίας» τόνισε ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Σπύρος Δημητρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση της υποστήριξης της κατηγορίας, ο μάρτυρας είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει εάν κατά την τέλεση της πράξης ο κατηγορούμενος ήταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ή όχι.

Κατάθεση αστυνομικού
Νωρίτερα, ένας ακόμα αστυνομικός που έφτασε στο σημείο της δολοφονίας της Κυριακής Γριβας έξω από το αστυνομικό τμήμα, Αγίων Αναργύρων, κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.

Ο μάρτυρας, αστυνομικός στην άμεση δράση, εκείνη την περίοδο αποσπασμένος στην ΟΠΚΕ, περιέγραψε στο δικαστήριο πως εκείνο το βράδυ ήταν βάρδια 10 με 6 το πρωί.

«Ήμασταν διερχόμενοι. Περνάγαμε, είδαμε δύο άτομα κάτω. Ήμασταν η πρώτη ομάδα που έφτασε στο χώρο. Στην κοπέλα είδα ότι δεν είχε καθόλου σφυγμό και δεν ανέπνεε και ήταν μέσα σε μια μεγάλη λίμνη με αίμα. Ξεκίνησα να προσφέρω πρώτες βοήθειες στο δεύτερο άτομο. Είχε τραύμα στο λαιμό, έβαλα τέσσερα δάχτυλά να σταματήσω το αίμα. Στη συνέχεια ήρθαν οι συνάδελφοι της ΔΙΑΣ» περιέγραψε ο μάρτυρας.

Και πρόσθεσε: «Μετά όταν προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες άρχισε να συνέρχεται, σε εκείνη την φάση ήρθε και το ασθενοφόρο. Στη συνέχεια, μάθαμε ότι είχε πάει η κοπέλα στο αστυνομικό τμήμα γιατί είχε πρόβλημα με το σύντροφο της και ότι φεύγοντας την περίμενε και την σκότωσε».

Υποστήριξη κατηγορίας: Σε πόσο χρονικό διάστημα συνήλθε;

Μάρτυρας: Σε οκτώ με δέκα λεπτά.

Υποστήριξη κατηγορίας: Αντιδρούσε, έκανε κάποιες κινήσεις;

Μάρτυρας: Ναι, ναι

Υποστήριξη κατηγορίας: Είδατε σε τι κατάσταση ήταν οι αστυνομικοί εκεί; Μάρτυρας : Όταν φτάσαμε και οι αστυνομικοί και οι πολίτες ήταν παγωμένοι… (…) Το πτώμα το γύρισαν ανάσκελα οι άνδρες του ΕΚΑΒ για να ελέγξουν τις ενδείξεις.

Υποστήριξη κατηγορίας: Έχετε πει ότι είχαν πολλαπλά τραύματα και η Κυριακή και κατηγορούμενος στο σώμα τους;

Μάρτυρας: Δε θυμάμαι.

Υποστήριξη κατηγορίας: Είχε ακατάσχετη αιμορραγία;

Μάρτυρας: Είχε σοβαρή αιμορραγία. Μπορεί να ήταν μικρότερο το κόψιμο αλλά να έβαλα τα δάκτυλά για να σταματήσει την αιμορραγία.

Υποστήριξη κατηγορίας: Τι ώρα φτάσατε;

Μάρτυρας: 10:25.

Ο μάρτυρας είπε ότι κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να βοηθήσουν τον δράστη εκείνος τον απώθησε.

Πρόεδρος: Γιατί; Δεν ήθελε τη βοήθεια, δεν ήθελε να συλληφθεί;

Μάρτυρας: Νομίζω ότι ήταν ενστικτώδης αντίδραση επειδή τον πιέζαμε στο λαιμό.

Υποστήριξη κατηγορίας: Έφυγε με χειροπέδες ή χωρίς;

Μάρτυρας: Δε το θυμάμαι. (…)

Υποστήριξη κατηγορίας: η απορία μου ήταν πως το πτώμα βρέθηκε μπρούμυτα όπως εσείς καταθέσετε;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.

Υποστήριξης κατηγορίας: Ο φρουρός έφερε ράβδο, ατομικό όπλο;

Μάρτυρας: Δε θυμάμαι, δεν ασχολήθηκα. Ήταν σκοπός. Και 2-3 γυναίκες σίγουρα.

Υποστήριξη κατηγορίας: Που ήταν;

Μάρτυρας: Στο κουβούκλιο. Είναι αλεξίσφαιρο και έχει ως σκοπό να προστατέψει τον φρουρό.

Ο μάρτυρας προχώρησε και στην εκτίμηση ότι οι συνάδελφοι του «προφανώς σοκαρίστηκαν» και ο φρουρός λόγω της «έκρηξης αδρεναλίνης» αντέδρασε με καθυστέρηση.

Αυτό μάλιστα προκάλεσε την αντίδραση του πατέρα της Κυριακής ο οποίος φώναξε «Εσύ που είσαι 2 μέτρα πως θα αντιδρούσες; Θα είχες ξαπλώσει πέντε, εδώ μιλάμε για την κόρη μου».

«Αυτό δεν ήταν αστυνομικό τμήμα ήταν καφενείο …» σχολίασε συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας. Η δίκη συνεχίζεται στις 22 Ιουλίου.