Δημήτρης Μόρφης: Ένας ψυχολόγος που αγαπά το θέατρο – Ξεκινώντας από την Πάτρα και φτάνοντας στην Κύπρο
Ο Δημήτρης Μόρφης για όποιον τον γνώριζε από παλιά, ήταν ένα παιδί ντροπαλό. Όμως, παράλληλα είναι και ένας άνθρωπος που αγαπά το θέατρο, ανεβαίνει πάνω στην σκηνή και δεν διστάζει να τσαλακώσει τον εαυτό του.
Με τον Δημήτρη Μόρφη, γνωριζόμαστε από παιδιά. Κυριολεκτικά. Κάποια στιγμή οι δρόμοι μας χώρισαν, ξαναβρεθήκαμε και ξαναχαθήκαμε καθώς τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Κύπρο με την σύζυγό του Χριστίνα. Όμως, βρεθήκαμε και πάλι χάρις στο facebook.
Ο Δημήτρης, για όποιον τον γνώριζε από παλιά, ήταν ένα παιδί ντροπαλό. Όμως, παράλληλα είναι και ένας άνθρωπος που αγαπά το θέατρο, ανεβαίνει πάνω στην σκηνή και δεν διστάζει να τσαλακώσει τον εαυτό του. Ψυχολόγος στο επάγγελμα ο ίδιος μας λέει: «Ξεκίνησα σαν ερασιτέχνης ηθοποιός από το 2008» μας λέει και συνεχίζει: «Το κίνητρό μου ήταν ουσιαστικά η απώλεια του πατέρα μου, του Ανδρέα Μόρφη, ενός αγαπητού προσώπου όχι μόνο στην οικογένειά του αλλά και σε όλη την πόλη». Και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του στο ερασιτεχνικό θέατρο, το οποίο φέτος τον οδήγησε στην μικρή οθόνη και συγκεκριμένα στον Alpha Κύπρου και τη σειρά Camping. Αλλά όλα θα τα πάρουμε με τη σειρά.
Ζητώντας του να μας πει τα πρώτα του βήματα, ο Δημήτρης Μόρφης θυμάται: «Την πρώτη παράσταση που θα συμμετείχα ήθελα να την αφιερώσω σε εκείνον. Και αυτή η παράσταση ήταν κάποιοι κωμικοί μονόλογοι με τους συμμετέχοντες να φορούν παραδοσιακές φορεσιές, που δόθηκε στον Πύργο Ηλείας, με τους Θεματοφύλακες και την αγαπημένη Μελίνα Δαμηλάκου, την οποία μου σύστησε ένας πολύ αγαπημένος, προσωπικός φίλος. Ετσι, ανέβηκα στην σκηνή για έναν μονόλογο ντυμένος ως τσολιάς. Ημουν ένας υποψήφιος δήμαρχος… Και όταν ανέβηκα στη σκηνή, είδα τον κόσμο και είπα από μέσα μου «Δημήτρη τώρα ή θα φύγεις ή θα μείνεις»». Τελικά έμεινε και αυτή η αγάπη με την υποκριτική συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Στον Πύργο Ηλείας ο Δημήτρης Μόρφης συμμετείχε σε άλλη μία παράσταση, στο θεατρικό «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» όπου υποδυόταν τον πατέρα της Αλίκης. Επιστρέφοντας στην Πάτρα έψαξε να βρει πού θα μπορούσε να συνεχίσει την ερασιτεχνική του ενασχόληση με το θέατρο και τελικά βρήκε την ομάδα που συντόνιζε ο αείμνηστος Γιώργος Φραντζόλας και που συναντιόταν στο Πολιτιστικό Κέντρο στις Εργατικές Κατοικίες στις Ιτιές. «Μέσω του Γιώργου γνώρισα ανθρώπους με τους οποίους γίναμε φίλοι που κράτησαν χρόνια» μας λέει και συνεχίζει: «Με τον Γιώργο έπαιξα στην «Μικρή μας πόλη» του Ουάιλντερ στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων αλλά και σε μία ακόμα παράσταση στην οποία είχα ντυθεί Βούδας». Μάλιστα, γελώντας ο ίδιος μας λέει: «Ημουν ένα πολύ ντροπαλό παιδί αλλά στο θέατρο κατσαλακώθηκα!».
Όμως, η δράση του Δημήτρη Μόρφη δεν σταματά εκεί καθώς συνέγραψε με μία φίλη του ένα ερασιτεχνικό έργο με τίτλο «απόδραση@.gr» το οποίο σκηνοθέτησε ο ίδιος και το παρουσίασε στο θέατρο act. «Αυτή την παράσταση την είχα επίσης αφιερώσει στον πατέρα μου, γιατί του άρεσε πάρα πολύ η τεχνολογία και η συγκεκριμένη παράσταση είχε να κάνει με την τεχνολογία και το πώς αυτή επηρεάζει τις σχέσεις μας» μας λέει.
Αυτό που κράτησε τον Δημήτρη Μόρφη στο θέατρο, αν και ξεκίνησε από μία προσωπική ανάγκη που είχε να κάνει με ένα τραγικό γεγονός, είναι όπως μας λέει «το κλίμα, οι σχέσεις φιλίας που ανέπτυξα με τους ανθρώπους που γνώρισα μέσα στο θέατρο αλλά και οι γνώσεις και η εμπειρία που μου έδωσε αυτό».
Το κύριο επάγγελμα του Δημήτρη είναι ψυχολόγος. Στην Πάτρα εργαζόταν στον Κοινωνικό Τομέα, ακολούθησαν τα Ηνωμένα Έθνη, ένας σύνδεσμος για τη βία στην οικογένεια, στον οποίο υπήρξε και εθελοντής για πολλά χρόνια, ενώ αυτή τη στιγμή εργάζεται ως Λειτουργός στο υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου.
Παρά το βαρύ πρόγραμμά του, βρίσκει χρόνο για το θέατρο. «Για να μπορέσεις να τα κάνεις όλα, χρειάζεται κατά κάποιο τρόπο να είσαι ερωτικός θαυμαστής της τέχνης του θεάτρου. Και επειδή εγώ δηλώνω εραστής του θεάτρου, πιστεύω ότι ακολουθώντας το, δίνω και παίρνω πράγματα από αυτό». Και μέσα σε όλα αυτά, από τότε που πήγε στην Κύπρο βρέθηκε αντιμέτωπος με μία ακόμα πρόκληση. Εκτός του ότι έχει παίξει σε διάφορες παραστάσεις, τον περασμένο Ιούλιο έπαιξε και σε παράσταση στην κυπριακή διάλεκτο! «Αποφάσισα να μάθω τα Κυπριακά γιατί διαβάζοντας ιστορία είδα ότι υπάρχουν διάφορες σχέσεις και ρίζες του νησιού με εμάς τους Αχαιούς. Είδα ότι από τις πρώτες επιρροές στο νησί ήταν οι Αιγύπτιοι και μετά οι Αχαιοί. Αυτό με τράβηξε και επειδή είμαι ένας άνθρωπος που όπου πηγαίνω θέλω να προσαρμόζομαι ενώ παράλληλα μου αρέσουν και οι ξένες γλώσσες, έμαθα και Κυπριακά!» μας εξηγεί.
Όταν τον ρωτάμε πώς ήταν το να βρίσκετε πάνω στην σκηνή μιλώντας μία νέα ουσιαστικά γλώσσα, ο Δημήτρης μας λέει πως είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον, ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια της δασκάλας του Γιολάντας Χριστοδούλου αλλά και όλης της ομάδας.
ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές στην Κύπρο, είναι το σήριαλ Camping, στην οποία συμμετέχει και ο Δημήτρης Μόρφης ως κομπάρσος. «Η τηλεόραση προέκυψε τελείως τυχαία, δεν το επεδίωξα, ούτε περίμενα ότι θα συμμετείχα σε αυτή με κάποιον τρόπο» μας λέει. Οι γνωριμίες που έκανε μέσα από την ερασιτεχνική θεατρική σκηνή, ήταν αυτές που τον οδήγησαν στα γυρίσματα του σήριαλ Camping, σε σενάριο Φώτη Γεωργίδη, που προβάλλεται από τον Alpha Κύπρου και όπως σημειώνει: «Πρόκειται για μια σειρά που αυτή τη στιγμή έχει απίστευτη θεαματικότητα. Ακόμα και έναν μικρό ρόλο να παίξεις, κάποιος θα σε σταματήσει στο δρόμο και θα σε ρωτήσει αν παίζεις σε αυτή». Και όταν τον ρωτάμε για την εμπειρία του μας λέει: «Με έχει εντυπωσιάσει ο επαγγελματισμός όχι μόνο των ηθοποιών αλλά γενικά όλου του συνεργείου και ο τρόπος που σε στηρίζουν. Σου δίνουν το κείμενο και θα κάτσουν να το δουν μαζί σου πριν το γύρισμα της σκηνής. Θα σου πουν πώς το θέλουν μαζί με τον καλό τους λόγο και καταλαβαίνεις γιατί έχει γίνει τόσο μεγάλη επιτυχία».
Ουσιαστικά πρόκειται για μία κωμική σειρά μέσα από την οποία όμως θίγονται σημαντικά κοινωνικά θέματα όπως π.χ. ο εκφοβισμός στον εργασιακό χώρο. Ο Δημήτρης Μόρφης ανήκει σε ένα γκρουπ κομπάρσων, τους οποίους συναντάμε αρχικά σε ένα γραφείο, αργότερα σε ένα λιμάνι δίπλα στον κεντρικό χαρακτήρα. «Σε μία από τις τελευταίες σκηνές πληρώνουμε τον εκφοβισμό που έχουμε κάνει στον συνάδελφό μας. Είναι ένας κύκλος που μας δείχνει πώς από την θέση του ανθρώπου που εκφοβίζει μπορεί κανείς να βρεθεί στη θέση αυτού που πρέπει να λογοδοτήσει για το ότι πείραξε τον συνάδελφό του, τον έβαλε σε μια διαδικασία».
Τέλος, όταν τον ρωτάμε αν υπάρχουν θεατρικά πλάνα, ο Δημήτρης Μόρφης μας λέει πως στις 13 και 14 Νοεμβρίου θα τον δούμε επί σκηνής στην παράσταση «Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Πιραντέλο στο Δήμο Αγίου Αθανασίου, στο πλαίσιο του ερασιτεχνικού διαγωνισμού του ΘΟΚ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News