Δημοσκόπηση: Ο πόλεμος αλλάζει προτεραιότητες και πολιτικές ισορροπίες – Τρόμος για την ακρίβεια

Αρνητικά συναισθήματα και διάθεση στήριξης ακροδεξιών σχηματισμών. Το «σύνδρομο συσπείρωσης από τη σημαία»

Δημοσκόπηση

Ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο αξιολογούν οι πολίτες την ακρίβεια. Στην έρευνα της Prorata για την «Εφ.Συν» η ακρίβεια μαζί με τους χαμηλούς μισθούς – κακές συνθήκες εργασίας και τα εθνικά θέματα θεωρούνται ως τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Βουτιά η πανδημία

Στην έρευνα για το σφυγμό του Μαρτίου της Prorata είναι εμφανής η επίδραση των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων καθώς η πανδημία κάνει βουτιά στην ένατη θέση με μόλις 14 στην αξιολόγηση ως σημαντικού ζητήματος. Σε σχέση με τον Ιανουάριο η πανδημία έχει υποχωρήσει κατά 21 μονάδες ενώ η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί προς τα πάνω κατά 31 μονάδες σε ότι αφορά την αξιολόγηση των πολιτών για τη σπουδαιότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Αρνητικά συναισθήματα

Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι το γεγονός ότι κυριαρχούν απολύτως αρνητικά συναισθήματα στον κόσμο, ενώ τα όποια θετικά συναισθήματα υπάρχουν υποχωρούν κι άλλο από τα ήδη χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν την προηγούμενη σφυγμομέτρηση του Ιανουαρίου.

Τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας είναι η απογοήτευση και ο θυμός με 43 και 35 αντίστοιχα και ακολουθούν η απελπισία με 26 και ο φόβος με 22. Και τα τέσσερα αυτά συναισθήματα παρουσιάζουν άνοδο -μικρότερη ή μεγαλύτερη- σε σχέση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση.

Αντίθετα θετικά συναισθήματα όπως η ελπίδα, η αισιοδοξία, η ασφάλεια, η ικανοποίηση και ο ενθουσιασμός υποχωρούν κι άλλο δημοσκοπικά και κάποια εξ’ αυτών «πατώνουν».

Μόλις 18% η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο

Αυτό που επίσης ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι μόλις το 18% δηλώνει ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο ενώ το 82% απαντάει αρνητικά.

 

Δημοσκόπηση

 

Αμετάβλητο το πολιτικό σκηνικό

Αρνητικές παραμένουν οι γνώμες για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας αν και κλείνει κάπως η ψαλίδα σε σχέση με τις προηγούμενο τετράμηνο, καθώς το 55% αξιολογεί αρνητικά τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση ενώ το 43% αρνητικά.

Αυτό που παρουσιάζει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ουσιαστικά όλες αυτές οι τάσεις δεν αντανακλώνται ευθέως στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι τάσεις και οι διαφορές παραμένουν επί της ουσίας αμετάβλητες ενώ στις τρεις τελευταίες έρευνες της εταιρείας δεν φαίνονται μεταβολές στα ποσοστά των κομμάτων.

Η Νέα Δημοκρατία (31%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (24%) παρουσιάζουν μόνο οριακές απώλειες γύρω στο 1%, διατηρώντας τη μεταξύ τους απόσταση, η οποία ανιχνεύεται και αυτή τη φορά στο 7%. Αντίστοιχα, οριακές μεταβολές καταγράφονται και ως προς την επιρροή του ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο από το 13% ανιχνεύεται αυτή τη φορά στο 12,5%, με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη σημειώνουν αυξομείωση των δυνάμεών τους.

 

Δημοσκόπηση

 

Το σύνδρομο της συσπείρωσης από τη σημαία

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής Πολιτικών Ερευνών της Prorata Άγγελο Σεριάτο, η συστηματικά παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα φθορά της κυβέρνησης ενδεχομένως να ανακόπτεται λόγω του «συνδρόμου συσπείρωσης από τη σημαία».

Δηλαδή οι πρωτοφανείς κρίσεις όπως μια πολεμική αναμέτρηση σε ευρωπαϊκό έδαφος και η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, σε συνέχεια μιας πανδημίας, ανακόπτουν υπό το βάρος του φόβου και της αβεβαιότητας φυγόκεντρες δυνάμεις στο πολιτικό σκηνικό.

Γκρίζα ζώνη της ακροδεξιάς

Ωστόσο όπως επισημείνει ο κ. Σεριάτος, χρήζουν προσοχής η σημαντική αύξηση της ικανοποίησης από την αντιπολιτευτική τακτική της «Ελληνικής Λύσης» καθώς από το 8% ανέβηκε στο 12%, καθώς και μια «γκρίζα ζώνη» γύρω στο 15% που δείχνει διάθεση για στήριξη ακροδεξιών σχηματισμών. Επίσης προσοχή χρήζεις και το απίθανα χαμηλό 18% που δηλώνει ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο.

Σε πήλινα πόδια η πολιτική σταθερότητα

Μάλιστα επισημαίνεται ότι η κυριαρχία αρνητικών συναισθημάτων και το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία βιώνει συνεχείς διαψεύσεις των όποιων προσδοκιών για σταθερότητα εδώ και πάνω από μία δεκαετία καθιστά άγνωστο και ουδείς μπορεί να γνωρίζει πως τελικά θα αντιδράει εκλογικά και πολιτικά μια τόσο ταλαιπωρημένη κοινωνία.

Αφήνεται δε, να εννοηθεί ότι έχει πολύ περισσότερο από όσο νομίζει κανείς πήλινα πόδια η δημοσκοπική σταθερότητα που εμφανίζεται στην πρόθεση ψήφου όλων των δημοσκοπήσεων σαν να μην έχει παρεμβληθεί σχεδόν τίποτα από τις εκλογές του 2019.