ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Γιάννης Καλατζόπουλος και Βαρβάρα Δούκα για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή

Τον Γιάννη Καλατζόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο ως “παιδί-θαύμα” αντίπαλο δέος του Βασίλη Καΐλα, ενώ η Βαρβάρα Δούκα είναι γνωστή από την πορεία της ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας.

ΔΗΠΕΘΕ

Πλησιάζουν οι ημέρες που λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και ακόμα, όσον αφορά τους φακέλους που έχουν φτάσει στα γραφεία του Θεάτρου, η κίνηση είναι χαλαρή.

Ο πρώτος φάκελος που έφτασε στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΕ, τέσσερις ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, είναι αυτός του γνωστού ηθοποιού, Γιάννη Καλατζόπουλου, του γνωστού και ως “παιδί-θαύμα” του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου.

Στο θέατρο των ενηλίκων έπαιξε σημαντικούς ρόλους παιδιών, με δασκάλους και σκηνοθέτες τον Αλέξη Μινωτή, τον Κάρολο Κουν, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Ντίνο Δημόπουλο. Φοίτησε στη Δραματική Σχολή ως εξαιρετικό ταλέντο, παράλληλα με το Γυμνάσιο, με δασκάλους τον Γρηγόρη Βαφιά, τον Κώστα Μπάκα, την Ελένη Ζαφειρίου, τη Βέρα Ζαβιτσιάνου, τον Λάμπρο Κωστόπουλο, τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη και τον Κωστή Μεραναίο.

ΔΗΠΕΘΕ

Ως επαγγελματίας ηθοποιός έπαιξε πρώτους και δεύτερους ρόλους στο θίασο Μυράτ-Ζουμπουλάκη, στο Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, στο θίασο Έλλης Λαμπέτη, στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στο Θέατρο Στοά, στη Θεατρική Σκηνή, στα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Κρήτης, στο θίασο του Γ. Κιμούλη και σε πολλούς συνεταιρικούς θιάσους και ομάδες (Θέατρο του Λαού, Ελεύθεροι Καλλιτέχνες, Θέατρο της Νιότης, Θέατρο του Δρόμου, Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης κ.ά.). Τέλειωσε την Πάντειο (1973) και τη Νομική Αθηνών (1976) και παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας θεάτρου στην Accademia Nazionale d’Arte Drammatica της Ρώμης (1985-87).

Έχει σκηνοθετήσει πάνω από εξήντα θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στα ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Κέρκυρας και Κρήτης, καθώς και σε πολλούς ιδιωτικούς ή συνεταιρικούς θιάσους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Από το 1982 διευθύνει την Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της οποίας λειτούργησε μέχρι πρόσφατα και η Παιδική Αυλαία. Διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΗ (1990-92), διευθυντής στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου (2004), πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα Παιδιά και τους Νέους και της Eπιτροπής του ΥΠΠΟ για τα Kρατικά Bραβεία παιδικού θεατρικού έργου. Έχει διασκευάσει και ανεβάσει για το παιδικό κοινό έργα του Αριστοφάνη, του Σαίξπηρ, του Μολιέρου, του Ίψεν, του Λόρκα κ.ά. Έχει εκδώσει “Τα ρούχα του βασιλιά” από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Άλλο ένα όνομα που ακούγεται και έρχεται να προστεθεί σε όσα μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί είναι αυτή της Βαρβάρας Δούκα, γνωστή και από την πορεία της ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας.

Έχει διδάξει σε σχολές και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Σκηνοθεσία Παραστατικών Τεχνών, Αρχαία Τραγωδία, Υποκριτική και Αυτοσχεδιασμό. Από το 2009, διευθύνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το Pitching Lab του Φεστιβάλ
Μικρού Μήκους Δράμας.

Έχει εκπονήσει Προγράμματα Πολιτιστικής Διαχείρισης και Performing Art Management σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα καθώς και σχέδια διείσδυσης πολιτιστικών δράσεων σε τοπικές κοινωνίες.

ΔΗΠΕΘΕ

Το 1990, σύστησε την ‘Eταιρεία Θεάτρου Σελάννα’ με ιδρυτικά μέλη την Λ. Αναγνωστάκη, τον Γ. Χειμωνά, την Ζ. Διζικιρίκη, τον Δ. Λάγιο κ.ά. Μερικά από τα έργα που έχει σκηνοθετήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό: ‘Παρέλαση’ της Λ. Αναγνωστάκη, ‘Amarga’ της Μ. Λυμπεράκη, ‘Ο Στρατηγός μες στον λαβύρινθο του’ του Γκ. Γκαρσία Μάρκες, ‘Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν’ του Ο. Μακόυ, ‘Πηνελόπη’ του Τζ. Τζόυς, ‘Πασχαλινά Παιχνίδια’του Β. Ζιώγα, ‘Ατύχημα’ του Γ. Χρυσούλη, ‘Η νύχτα της Ιγκουάνα’ του Τ.Ουίλλιαμς, ‘Ο Τοίχος’ του Α. Σεβαστάκη, ‘Trainspotting’ του Ι.Welsh, ‘Την ώρα που δε γνωρίζαμε τίποτε ο ένας για τον άλλον’ του Π. Χάντκε, ‘Τάισε με Εμμα’ του Ζ.Ρόχα, ‘Πέρσες’ του Αισχύλου, ‘Θυμάμαι τη Μαρία’ του Μένη Κουμανταρέα, ‘Μια Ιλιάδα’ της Λίζα Πήτερσεν κ.ά.

Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή ‘Αυτόλογα Μοσχεύματα’- Θουκυδίδης 1984. Υπό έκδοση βρίσκεται το βιβλίο της ‘Ιδρύοντας έναν κόσμο- Βασικά Μαθήματα Σκηνοθεσίας’ από τις εκδόσεις Οχτώ, και η ποιητική συλλογή ‘Α.C.T’ μία συλλογή
σατυρικών ποιημάτων για την εποχή της Πανδημίας.