Δραματική η κατάσταση στη Δυτική Αχαΐα: Άνω των 8 εκ. ευρώ η αποκατάσταση ζημιών – Τουλάχιστον 200 σπίτια κατεστραμμένα – ΦΩΤΟ
Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς στην «Π»: «Οι διαδικασίες έργων θα πρέπει να είναι του…«εδώ και τώρα»
Δραματική είναι η κατάσταση σε όλο το Δήμο Δυτικής Αχαΐας, μετά το τελειωτικό χτύπημα που δέχθηκε το Σάββατο η περιοχή, λίγες μόνο ημέρες έπειτα από τις πλημμύρες και τις καταστροφές του Νοεμβρίου, που άλλωστε οδήγησαν στο να κηρυχθεί, επίσημα, σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Στον κάμπο, που θυμίζει πια μία απέραντη λίμνη στα πεδινά κυρίως και «βομβαρδισμένο τοπίο» παντού, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» επιχειρεί σήμερα να παρουσιάσει το ουσιαστικό μέγεθος της καταστροφής, αλλά και σε ποιους τομείς αυτή εντοπίζεται, την ώρα που η καταγραφή των εκατοντάδων ζημιών είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Όπως προκύπτει, στις πραγματικές ανάγκες που έχει πλέον ο Δήμος, μόνος του είναι απολύτως αδύνατον ν’ ανταποκριθεί.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Στις δημοτικές και δημόσιες υποδομές, οι πλημμύρες από τα φυσικά φαινόμενα, μετέτρεψαν δρόμους σε χειμάρρους, με αποτέλεσμα να καταστραφούν υποστρώματα και γράνες, ενώ χωράφια χάθηκαν κάτω από τα νερά. Ισχυρό ήταν το χτύπημα στην αγροτική οδοποιία, γεφυράκια έχουν κοπεί, ενώ κοντά στους ποταμούς Πείρο και Λάρισσο έχουν αφανιστεί παράπλευρες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ
Τα νερά εισέβαλαν μέχρι και τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της Κάτω Αχαΐας, ο οποίος ναι μεν καθαρίστηκε, ωστόσο τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν και πώς θα λειτουργήσει. Αν όχι, τότε η ΔΕΥΑ θα μπει σε μια μεγάλη περιπέτεια στο αποχτευτικό της σύστημα, με τα λύματα να αποτελούν μέγα κίνδυνο για τον οικιστικό ιστό, αλλά και τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού.
ΟΡΕΙΝΑ
Σε πολυάριθμες περιοχές της ορεινής Δυτικής Αχαΐας, έχουν γίνει μικρές και μεγάλες κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει δρόμοι.
ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ
Ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς, μιλώντας στην «Π», βγάζει κραυγή αγωνίας προς την κυβέρνηση και μιλά για την εκπόνηση και έγκριση ενός συνολικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Δυτικής Αχαΐας και όχι απλά για κάποιες σκόρπιες χρηματοδοτήσεις. «Επί της ουσίας θέλουμε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης, που θα συμπεριλαμβάνει βοήθεια στους πληγέντες (σπίτια, καλλιέργειες, επιχειρήσεις κλπ.) και αποκατάσταση υποδομών του Δήμου, αφού ο κόσμος δεν μπορεί καν να κινηθεί. Το ύψος της χρηματοδιότησης που απαιτείται στον Δήμο, με τις πρώτες εκτιμήσεις μας, θα πρέπει να ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον, πως μετά το πρώτο κύμα κακοκαιρίας, σε μία μόνο Κοινότητα υπολογίσαμε το κόστος των ζημιών στις 250.000 ευρώ και χωριά με τέτοιες ζημιές και ανάγκες – κι ακόμα παραπάνω – υπάρχουν άλλα 30! Επίσης οι διαδικασίες έργων δεν θα πρέπει να είναι οι συνήθεις, αλλά του «εδώ και τώρα», αφού αν περιμένουμε 1,5 χρόνο για να φτιάξουμε ένα δρόμο, με κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, δεν θα τελειώσουμε ποτέ την επιδιόρθωση των ζημιών» λέει ο κ. Μυλωνάς.
ΑΡΩΓΕΣ
Μέχρι τότε όμως, ο δήμαρχος κάνει έκκληση για άμεση καταβολή κάποιων πρώτων αρωγών στους πληγέντες αγρότες και ιδιοκτήτες οικιών – έστω μερικών χιλιάδων ευρώ στον καθένα (1.000 – 2.000) – οι οποίες θα μπορούσαν να αφαιρεθούν – σε 5 με 6 μήνες – όταν οι ζημιές εξατομικευτούν και οδηγήσουν στην καταβολή κανονικών αποζημιώσεων. Μέχρι τότε οι κάτοικοι θα έχουν καλύψει ορισμένα από τα έξοδα που «γέννησε» η θεομηνία. «Η πλήρης αποτύπωση ζημιών, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αναγκαίων παρεμβάσεων, για να μην συμβούν ξανά καταστροφές σε τέτοια έκταση, έχουν ξεκινήσει. Όταν μιλάω για άμεση καταβολή αποζημιώσεων, εννοώ σήμερα» τονίζει ο κ. Μυλωνάς.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΖΗΜΙΕΣ
Τα σπίτια, που υπέστησαν ζημιές, εκτιμούνται περί τα 200, αφού τα νερά μπήκαν μέσα (από 20 πόντους μέρχι και 1 μέτρο), με αποτέλεσμα να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές σε οικοσκευές.
ΕΚΚΛΗΣΗ
Ο Δήμος, εξάλλου, κάλεσε τους πληγέντες να προσέλθουν στο Δημαρχείο της Κάτω Αχαΐας, για να υποβάλλουν δηλώσεις ζημιών, με τον δήμαρχο να εκφράζει θερμές ευχαριστίες για άμεση ανταπόκρισή τους στις έκτακτες ανάγκες, τους Μητροπολίτες Πατρών και Ηλείας, την Πυροσβεστική, την Πολεμική Αεροπορία, την Αστυνομία, τους Εθελοντές ΣΕΔΙΚ, το Κέντρο Υγείας για ράπιντ-τεστ που στους πληγέντες και τους ξενοδόχους Σπύρο Τραχάνη και Άγγελο Κωστήρη που ανταποκρίθηκαν στη φιλοξενία τους.
ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΜΝΙΟΣΤΑΣΙΑ «ΕΠΕΠΛΕΑΝ»
Στους αγρότες και την τρέχουσα παραγωγή νωπών προϊόντων, δεν έχει απομείνει τίποτα. Οι καλλιέργειες πατάτας, καταστράφηκαν σχεδόν όλες. Πλημμύρισαν τα χωράφια κι όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι παραγωγοί στην «Π», «έφυγε το χώμα, έμεινε η πατάτα, η οποία θα πρασινίσει από τον ήλιο και θα σαπίσει από τα πολλά νερά». Επίσης, όλα τα κηπευτικά (μαρούλια κλπ) ξεριζώθηκαν και παρασύρθηκαν από τα νερά. Σε πάνω από 150 κτηνοτρόφους, τα νερά μπήκαν στις αποθήκες και πλημμύρισαν τριφύλια κυρίως, αλλά και ζωοτροφές (καρποί αλεσμένοι), με το ύψος του νερού να φτάνει ακόμα και το 1,5 μέτρο.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News