Δραματική Σχολή ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: Επιστρέφουν στα διδακτικά τους καθήκοντα οι καθηγητές

Είχαν παραιτηθεί στις 13 Φεβρουαρίου – Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Δραματική

Επιστρέφουν στα διδακτικά τους καθήκοντα ο Διευθυντής Σπουδών, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής: “Ο Διευθυντής Σπουδών, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας στις 13/2/2023 υποβάλαμε την παραίτησή μας επιθυμώντας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στις διατάξεις του απαξιωτικού για τις παραστατικές σπουδές Π.Δ 85/22 αλλά και να στηρίξουμε τους σπουδαστές και σπουδάστριες μας στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Παράλληλα, σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας σε όλη την περίοδο αυτή προέβη σε πρωτοφανείς διαμαρτυρίες και απεργίες.

Εντούτοις η Πολιτεία δεν προχώρησε στη λήψη επαρκών μέτρων που θα ικανοποιούσαν τα δίκαια αιτήματα τόσο των σπουδαστών όσο και ευρύτερα των καλλιτεχνών, αιτήματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση αυτονόητων και θεμελιωδών όρων που κατοχυρώνουν το αναφαίρετο δικαίωμα σε αξιοπρεπείς σπουδές και εργασιακή αυτοτέλεια.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις με τα τραγικά συμβάντα που επακολούθησαν και την απώλεια ανθρώπινων ζωών, δεν μπορούσε να αφήσει αμέτοχο το καλλιτεχνικό κίνημα, το οποίο συνάρθρωσε με την πάνδημη φωνή τη διαμαρτυρία του για την υποβάθμιση της αξίας της ανθρώπινης ζωής. Η χώρα, εξάλλου, βρίσκεται πλέον σε προεκλογική περίοδο…

Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριές μας εν μέσω αυτών των εξελίξεων, έχοντας επιτελέσει για όλο αυτό το χρονικό διάστημα έναν ευγενή και δυναμικό αγώνα, αποφάσισαν «να έρθουν ξανά σε επαφή με την σπουδή τους», όπως ανακοίνωσαν, και έλυσαν την κατάληψή τους στη Δραματική Σχολή, με την πρόθεση ο αγώνας τους να συνεχιστεί και «να αλλάξει μορφή με τις σχολές ανοιχτές».

Επιστρέφουμε, λοιπόν, όλοι δυναμικά στη σπουδή και στο διδακτικό μας έργο! Οι σπουδαστές και σπουδάστριες έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν να σπουδάζουν την τέχνη που έχουν αποφασίσει να θεραπεύσουν ακόμη κι αν τα προσκόμματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των χρόνιων νοσημάτων του σχετικού θεσμικού πλαισίου δεν έχουν ακόμη αναιρεθεί. Η τέχνη έχει από μόνη της τη δύναμη να υπερβαίνει τα προβλήματα και να λειτουργεί λυτρωτικά και εξυγιαντικά ακόμη κι αν η επίσημη πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει σε αιτήματα που αφορούν – τι αντίφαση! – την ίδια την ουσία της λειτουργίας της, αφού η ποιότητα του πολιτισμού είναι αυτή που δίνει το στίγμα για την εξέλιξη αλλά και την ταυτότητα μιας κοινωνίας.

Αυτήν την ιδέα κατόρθωσε να αναδείξει το καλλιτεχνικό κίνημα μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει με νέες πολύμορφες δημοκρατικές κινητοποιήσεις να κρούει τη θύρα των θεσμικών οργάνων, όπως κι αν αυτά προκύψουν από τις επερχόμενες εκλογές, προκειμένου οι παραστατικές σπουδές και τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα να αξιωθούν τη λειτουργία που τους αρμόζει. Ως τότε, απευθυνόμενοι στους σπουδαστές και σπουδάστριες μας, τους προτρέπουμε να συνεχίσουν να εργάζονται για τα ιδανικά τους λέγοντας τους …

Καλλιτέχνες, εσείς που με χαρά σας και με πίκρα
παραδίνεστε στην κρίση του θεατή, αποφασίστε τώρα
να παραδώσετε από δω και μπρος στην κρίση του
και τον κόσμο που παρασταίνετε .

Παραστήστε αυτό που υπάρχει, αλλά
παρασταίνοντάς το, δείξτε
κι αυτό που δεν υπάρχει, μα θα μπορούσε να υπάρξει
και θα ήτανε ωφέλιμο . Μέσ ‘ απ΄ την απεικόνισή σας
πρέπει να μάθει ο θεατής να δρα πάνω σ’ αυτό που εικονίζετε .

Και τούτη η διαδοχή ας είναι ευχάριστη. Η μάθηση πρέπει
να προσφέρεται
σαν τέχνη, και πρέπει εσείς σαν τέχνη
να διδάξετε πως δρα κανείς πάνω σε πράγματα κι ανθρώπους .
Κι η άσκηση της τέχνης είναι πηγή χαράς.

Το δίχως άλλο, ζείτε σε σκοτεινούς καιρούς. Βλέπετε τον άνθρωπο
να τον έχουν παίγνιο δαιμονικές δυνάμεις.

Οι ηλίθιοι μονάχα ζουν ανέμελοι. Και πάνε του χαμού
όσοι ‘ ναι ευκολόπιστοι. Τι ήτανε οι κατακλυσμοί
της σκοτεινής προϊστορίας μπροστά στις συμφορές
που σήμερα χτυπάν τις πολιτείες μας; Kαι τι ήταν οι κακές
σοδειές
μπρος στην ανέχεια που μας δέρνει ανάμεσα σε τόσην αφθονία ;
(Μ. Μπρεχτ, Για την Κρίση)”

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εξής: Ο Διευθυντής Σπουδών: Περικλής Μουστάκης

Οι Διδάσουσες/Διδάσκοντες

Υποκριτική: Γιώργος Ζαμπουλάκης, Βασίλης Κόκκαλης, Περικλής Μουστάκης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Λένα Φιλίπποβα

Αγωγή Λόγου: Παρθενόπη Μπουζούρη

Χορός: Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Όλγα Σπυράκη

Μουσική: Κωνσταντίνα Μάντζαρη, Μαριλένα Αγγελοπούλου

Δραματολογία: Δημήτρης Σιούτης

Ιστορία Θεάτρου & Νεοελληνικής Λογοτεχνίας: Παναγιώτης Σκούρας

Κινηματογράφος: Παναγιώτης Φαφούτης

Σκηνογραφία: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Φιλοσοφία: Ανδρέας Μιχαλάκης

Ξιφασκία-Θεατρική πάλη: Θάνος Δερμάτης

Δημοτικοί Χοροί: Γιώργος Μαγιάκης